HC Energie Karlovy Vary

Energie doma poprvé prohrála, přesto není bez bodu

HC Energie Karlovy Vary - HC Hamé 2:3sn (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)

K a r l o v y V a r y - Potřetí v řadě nerozhodla v Karlových Varech o vítězi základní hrací doba, poprvé však Energie neodešla jako vítěz. Tím se po samostatných nájezdech stali hosté ze Zlína, když proti Murínovi neuspěl ani jeden z domácích střelců. V utkání Energie sice vedla brankou Skuhravého z oslabení, ale hosté dokázali skóre otočit. Nakonec zachránil alespoň bod efektní brankou v pádu ve 45. minutě Milan Procházka.

O2 extraliga, 9. kolo, pá 29.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
2:3sn
1:1, 0:1, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 4. Skuhravý (Kumstát), 45. Procházka (Machulda) - 18. Sekeráš (Leška), 27. Leška (Kubiš), rozhodující nájezd Hamrlík. Rozhodčí: Šindler - Pešek, Padevět. Vyloučení: 6:8, navíc Skuhravý (K. Vary) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3200. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator - Mudroch, Duben, Němec, Řezníček, Dobroň, Hanzlík, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Machulda, Procházka, Borovanský - Tvrdek, Pech, Balázs
Zlín: Murín - Galvas, Hamrlík, Horáček, Marušák, Nosek, Sekeráš, Lučka, Zubíček - Balán, M. Čech, Kašpařík, Kristek, Kubiš, Leška, Melenovský, Mokrejš, Pšurný, Rachůnek, Tomík, Záhorovský

Komentář k utkání

Transparent karlovarských fanoušků před utkáním vybízel k udržení vítězné tradice v domácích duelech se zlínským Hamé a hned po čtyřech minutách se začalo toto přání zhmotňovat. Ve vlastním oslabení využil Kumstát laxního přístupu hostujícího obránce, prosmýkl se až do rohu kluziště, odkud našel rovněž nepokrytého Václava Skuhravého. Murínova lapačka máchla pozdě.

Ještě v závěru stejné přesilovky mohl vyrovnat Melenovský, jenže jeho opakovanou střelbu si mrštný Mensator pohlídal. Rušná prostřední pasáž třetiny musela bavit i náročnější část publika. Hra se stěhovala od branky k brance, respektive od skvělého gólmana ke skvělému gólmanovi. Důležitý okamžik přišel v 16. minutě, kdy si za nenápadný háček odešel odpočinout na trestnou lavici Milan Procházka.

Kdo si ovšem neoddychl, byla osamělá čtveřice energetiků na ledě. Zlínské přesilovkové komando rozestavilo dokonale nacvičený vzorec a téměř po celé dvě minuty mačkalo domácí před Mensatorem. Čtyři vteřiny před návratem vyloučeného hráče napřáhl z kruhu Ľubomír Sekeráš a dělovkou nad lapačku nedal Mensatorovi šanci.

Druhá třetina byla z pohledu diváka asi nejméně atraktivní. Oboustranně defenzivnější pojetí narušovali spíše medvědi. Ve vlastním oslabení se do přečíslení utrhl Balán, na jeho prudkou přihrávku před volný kout branky ovšem najíždějící Kubiš nedosáhl. V dalším oslabení zase prchnul všem Ivan Rachůnek. Jeho blafák vytěsnil s vypětím všech sil těsně mimo své tyče na brankové čáře roztažený Mensator.

Dvě varování byla ovšem Západočechům málo a tak se po chvíli opět do samostatného úniku protáhl Petr Leška. Zkušený lišák využil zaškobrtnutí posledního karlovarského beka, v zakončení pouze lehce zahýbal rameny a škvírkou mezi brankářovou lapačkou a ramenem se štěstím protlačil kotouč až za brankovou čáru.

Energie pak dlouho narážela na výborně zformované řady Moravanů, snad pouze spolupracující Procházka s Tvrdkem, mohli vyrovnat. Dravý útočník Tvrdek v rozhodující chvíli volil střelu po zemi, to už byl ale pohotový Murín v brankovišti bezpečně položený.

Srovnání se tak opět slušně zaplněná hala dočkala až ve třetím dějství. Ve 45. minutě vybojoval Machulda puk ve středním pásmu a riskantní přihrávkou přes tři hráče vyslal před Murína Milana Procházku. Když už se zdálo, že karlovarský forvard na puk nedosáhne, zmobilizoval v sobě Procházka poslední síly a efektním zakončením v pádu poslal kotouč do protipohybu brankáře.

Druhá branka zcela změnila obraz hry. Najednou se opět začal hrát onen živelný hokej s množstvím šancí. Blíže rozhodnutí byli ovšem především domácí. Pouze centimetry dělily od úspěchu Dvořáka, který si několikrát vyměnil puk se Skladaným. Nakonec se rozvlnila pouze boční síťka.

Zbytek si už pohlídali oba pozorní brankáři a protože v prodloužení byli pozorní úplně všichni, dospělo utkání bleskově až k samostatným nájezdům. Přesto se v prodloužení odehrála jedna velmi důležitá událost. Za hákování byl chvíli před koncem vyloučen Josef Řezníček a osobní trest vyfasoval i kapitán Skuhravý.

Energetici tak před nájezdy ztratili svou největší střeleckou sílu, naopak Zlínští využili své zbraně beze zbytku. Jako první napálil puk přesně pod horní tyčku Hamrlík, ve druhé sérii jej svižnou střelou mezi betony napodobil Leška a protože Murín byl proti Košťálovi s Machuldou úspěšný, radovali se hosté z prémiového bodu ještě před závěrečnou sérií.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "První třetina skončila 1:1 jen díky brankáři Mensatorovi, Zlín nás dost přehrával. Od poloviny zápasu se naše mužstvo zvedlo. Dokázalo si vytvořit převahu a udělat z utkání drama. Jeden bod je samozřejmě lepší než nic."

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Po těch porážkách jsme už potřebovali zabrat, ale začátek byl z naší strany špatný. Dostat gól v přesilovce, to se nemá stávat. Ke konci zápasu jsme už hráli na remízu a v prodloužení na to, aby došlo k nájezdům, pro které máme vhodné hráče. Se dvěma body jsme maximálně spokojeni."

Související články

Ohlasy k zápasu | so 30.9.2006

Procházka s Mensatorem k utkání se Zlínem