HC Energie Karlovy Vary

Nálet Ševců odražen: Energie podruhé vynulovala Zlín

HC Energie Karlovy Vary - HC Hamé 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
KARLOVY VARY - S cílem navázat na porážku Sparty a přeskočit Karlovy Vary v tabulce přijeli na západ Čech hokejisté ze Zlína. Utkání se od úvodu neslo ve strhujícím tempu se šancemi na obou stranách, Energie však měla lepší oporu v brance. Hosté za celý zápas nedokázali odpovědět na rychlou branku Lukáše Pecha ze 3. minuty, naopak domácí postupně navyšovali svůj náskok až na čtyři branky, o které se rovným dílem podělili oba zlínští gólmani. Jistota mezi karlovarskými tyčemi se jmenuje Lukáš Sáblík, jenž si připsal čtvrté čisté konto a stal se po dnešku v tomto ohledu nejlepším brankářem extraligy. Energie neinkasovala od Zlína ze hry již 153 minut.
O2 extraliga, 35. kolo, st 27.12.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
4:0
2:0, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 3. Pech (Tvrdek), 13. Kumstát (Němec), 45. Milan Procházka (Chrenko), 51. Řezníček (Kristek). Rozhodčí: Bolina - Barvíř, Kalivoda. Vyloučení: 7:7. Bez využití. Diváci: 3460. Průběh utkání: 4:0.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Pech, Zaťovič
Zlín: J. Čech (od 12. Murín) - Hamrlík, Galvas, Nosek, Novotný, Vosátko, Lučka, Horáček, Bulička - Melenovský, Leška, Záhorovský - Mokrejš, M. Čech, Rachůnek - Okál, Kašpařík, Kubiš - M. Pšurný, Balán, R. Pšurný

Komentář k utkání

Od prvních sekund se zdálo, že týmy nasadily defenzivní taktiku, ale první kdo se pokusil o tlak byli domácí – neúspěšně. První útok na bránu si totiž zařídili Moravané což se jim vymstilo. V čase 2:44 ujel totiž Pech přes celé kluziště a zavěsil krásnou ranou zápěstím do horního rohu. Asistenci si připsal jeho bývalý spoluhráč z Kadaně, Tvrdek. 1:0. Nedlouho poté hrály Vary oslabení a druhou půli hry ve čtyřech se zdržovaly v útočném pásmu. Tento fakt měl za následek převahu, hned jak se domácí dostali do pěti. Po polovině třetiny Varští hráli přesilovou hru, která vyústila v drtivý tlak i po skončení početní výhody. Tuto převahu zastavila až situace, kdy se Dvořák pokoušel šťouchnout do kotouče již kontrolovaným J. Čechem. Stanislav Balán toto nenechal bez povšimnutí a seknul zezadu Dvořáka do nohy. Tento bojovník se z ledu zvedal hodně těžko. Pomstu za Dvořáka sedícího na trestné lavici, vykonal v lepším slova smyslu než Balán, Kumstát. Přihrávku dostal na červené, udělal kličku jednomu zlínskému hráči a druhého bránícího Vosátka přetlačil. Vosátko stačil jen faulovat a Kumstát v roli ležícího střelce plácl do kotouče, který se ocitl za zády ne moc jistého Čecha. 2:0 Následující oddechový čas využili Zlínští k výměně brankaře. Do brankoviště se postavil Igor Murín. To byl pro hosty impuls a domácího Sáblíka zasypali sprchou střel. Jedna z nich borce v zeleném trefila na nechráněné místo, což bylo znát na jeho reakci po té střele. Další zajímavou šancí výletníků z Moravy byl závar před bránou, po které se z ledu zvedali hned tři domácí hráči.

Další část hry nezačala tak, aby se dalo jednoznačně říci, které z mužstev má navrh. Oba týmy se přetahovaly a v útočení se střídaly. V tomto duchu se odehrávala témeř celá část až do 36. minuty, kdy vystřelil Kubiš do tyče, od které se puk odrazil a poskakoval na brankové čáře. V poslední minutě dostali hosté výhodu početní převahy, poté co Dvořák vyhodil rukou kotouč z obranného pásma. Tuto přesilovku nevyužili a vytvořili si jednu velkou šanci, ale Sáblík přesnou ránu z mezikruží betonem reflexivně vyrazil. K odraženému kotouči se hrnulo hned několik hráčů což skončilo vyloučením Martina Čecha.

Třetí třetinu začali domácí aktivně a agresivně. Odměnou jim byl gól vstřelený v 45. minutě. Při signalizované výhodě pro domácí téměř všichni sledovali, co se stalo juniorovi Zuckerovi, který dostal hokejkou do obličeje. Nepozornosti využil Chrenko, jenž nahrál Procházkovi mezi kruhy. Střela mu nesedla, ale puk odrážející se od tyče si Murín srazil do vlastní klece. 3:0. Další gól padl v čase 50:09 opět při signalizované penalizaci Zlína. Řezníček dostal puk na modré čáře, zkušeně si počkal, popojel směrem do středu a vypálil. Puk prošel Murínovi mezi betony a došoural se za brankovou čáru. Zbytek utkání se odehrával v marné snaze Zlína alespoň zkorigovat výsledek, ale v domácím obranném pásmu dominovali Karlovarští, v čele se skvělým Sáblíkem a navíc vyráželi do nebezpečných protiútoků.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Byl to oboustranně velmi kvalitní zápas. Určitě nešlo o tak snadnou záležitost, jak to vypadá podle výsledku. Největší rozdíl byl v produktivitě obou mužstev. Chci už po několikáté vyzdvihnout vynikající výkon brankáře Sáblíka."

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Pro vývoj utkání bylo velmi důležité, že první střela na naší branku skončila v síti. Karlovým Varům to umožnilo vycházet ze zajištěné obrany a získaly značné sebevědomí. Domácí měli výbornou koncovku, což se lišilo od nás, protože my jsme nezrealizovali nic. Nevím, zda to bylo střelci, či výborným Sáblíkem. Celkově nám Vary moc šancí nedaly."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 28.12.2006

Igor Murín: Rozhodl hrozný začátek