HC Energie Karlovy Vary

Ze Zlína jen s bodem, třinácté prodloužení štěstí nepřineslo

Zlín - Energie 4:3 pp (1:2, 1:1, 1:0 - 1:0)
Do poloviny zápasu to vypadalo s energetiky báječně. Díky třem brankám, u nichž byl při svém nejlepším výkonu v karlovarském dresu Michal Straka, vedli hosté už 3:1. Jenže Hamé se vrátilo do zápasu díky šťastné brance Čecha ze 30. minuty. Sázka na obranu ve třetí části Západočechům nevyšla, když se brzy trefil Kašpařík. V prodloužení byly blízko výhře oba týmy, jenže devět sekund před samostatnými nájezdy rozhodl opět chladnokrevný Čech. Zbylé branky Energie vstřelili Skladaný a Dvořák (na menším snímku).
O2 extraliga, 48. kolo, pá 2.2.2007, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
4:3p
1:2, 1:1, 1:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 6. Záhorovský (Tomík), 30. M. Čech (Nosek), 46. Kašpařík (Kovář), 65. M. Čech (A. Novotný) - 11. Skladaný (Řezníček), 15. Straka (Duben), 26. Dvořák (Straka). Rozhodčí: Smeták - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:6. Bez využití. Diváci: 4747. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 4:3.
Zlín: Murín - Vosátko, Lučka, Hamrlík, Galvas, Nosek, A. Novotný - Okál, Kašpařík, Kubiš - Tomík, Leška, Záhorovský - Melenovský, M. Čech, Rachůnek, navíc od 21. Kovář, Balán, R. Pšurný, od 41. M. Pšurný
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Straka, Skladaný - Pech, Chrenko, Milan Procházka, navíc od 21. Ustrnul

Komentář k utkání

Zlínští Medvědi nastoupili k důležitému utkání i s útočníkem Záhorovským, který zápasil s angínou a po třízápasové přestávce vynucené nemoci se vrátil na led Martin Čech. Trenér hostů Venera nadále postrádal dva útočníky, neboť Energii schází Jaroslav Kristek a Milan Kraft. Oba soupeři nasadili do utkání tři kompletní pětky.

Hosté byli od úvodního buly aktivnějším týmem, gólman Murín postupně zlikvidoval střely Procházky a Dobroně. Druhou střelu ochránce zlínské svatyně vyrazil před sebe, ale Skuhravý nedorazil kotouč do odkryté klece. Do vedení šli hokejisté HC Hamé, když se sebezapřením hrající Záhorovský nádherným blafákem překonal po úniku Sáblíka. Vzápětí mohli Medvědi vedení zvýšit, neboť za katr odešel pykat veterán Řezníček. Hosté však dobře bránili a domácí se k téměř ničemu nedostali. Vyrovnání na ukazateli skóre přinesla 11. minuta. Druhý karlovarský útok předvedl skvělou kombinaci na jejímž konci byl Skladaný a z bezprostřední blízkosti se trefil mezi Murínovy betony. Energie mohla zvýšit při početní výhodě, která se jí naskytla při vyloučení Galvase. Medvědi se ubránili, ale na začátku 15. minuty šli hosté do vedení. Střelu Dubna od modré čáry šikovně tečoval do zlínské sítě Straka. Třetí branka visela ve vzduchu po kombinaci Chrenka s Procházkou, ale ten v rozhodující fázi minul kotouč. Vyrovnání měl na hokejce Leška, ale jeden z beků jeho pokus zblokoval.

Nástup do druhé třetiny vyšel lépe Energii. Před Murínem bylo horko po střelách Skladaného a Procházky. Vary se dostaly do dvoubrankového vedení v 26. minutě. Po křídle ujel Dvořák obránci Lučkovi a puk po skrumáži před brankářem Hamé propadl za brankovou čáru. Hosté byli v těchto okamžicích zápasu lepším týmem, vytvořili si tlak a byli lepší v pohybu. Medvědi dostala zpět do boje šťastná branka v polovině zápasu. Nosek vystřelil od modré čáry a kotouč putoval od nohy Martina Čecha za Sáblíkova záda. Kontaktní gól postavil domácí na nohy a jakoby jim vliv živou vodu. Navíc hráli dvakrát za sebou přesilovku, neboť vždy zahříval trestnou lavici kapitán Skuhravý. Svěřenci trenéra Bokroše si vytvořili velký tlak a především Tomík měl dvakrát na své holi vyrovnání.

Výkon domácích ve třetí části gradoval. Prohřešek Řezníčka zůstal ještě nevyužit, nicméně ve 46. minutě bylo srovnáno. Kovář přihrávkou zpoza branky ideálně našel Kašpaříka, a ten zblízka skóroval. V normální hrací době mohl Zlín rozhodnout o výhře, ale Sáblík odolával, neboť střely Tomíka a Rachůnka zneškodnil. Tři minuty před třetí sirénou měl velkou šanci Leška, ale podobně jako střela Pecha, zůstaly nevyužity.

V prodloužení měl velkou příležitost Kašpařík, jenže jeho střela pouze lízla levou tyč Sáblíkovy branky. Murín na druhé straně vychytal Mudrocha. V okamžiku, když oba týmy již myslely na trestná střílení, přišlo rozuzlení. Devět sekund před závěrem nastaveného času rozhodl perfektním blafákem druhým gólem v utkání Martin Čech, když předtím Sáblík vyrazil střelu Novotného ze středního pásma. Tým HC Hamé si připsal bonusový bod a pojistil si umístění v elitní šestce, které zaručuje přímý postup do čtvrtfinále vyřazovacích bojů.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Stuchlík (HC Hamé): "Přestože jsme šli v páté minutě do vedení, byly Karlovy Vary v první třetině lepší a k ničemu nás nepustily. Do druhé části jsme nasadili čtvrtý útok, abychom soupeře trošku utahali. Po vyrovnávací třetí brance jsme zase začali hrát na tři lajny a se štěstím jsme mohli mít i tři body. Ale vzhledem k průběhu utkání je i vítězství v prodloužení zlaté."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Předvedli jsme ve Zlíně dobrý výkon a bod bereme. I když musím přiznat, že v průběhu utkání jsme mysleli na víc. Musím vyslovit obdiv týmu Zlína za to, jak nám ve vypjatém zápase nabídl jedinou přesilovku."