HC Energie Karlovy Vary

Přestávka energetikům prospěla, zvítězili ve Zlíně

HC Hamé - HC Energie 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
ZLÍN - Milan Kraft se může směle nechat titulovat jako "krotitel medvědů," tři body ze zlínského ledu veze Energie především zásluhou jeho dvou branek. Západočeši během pauzy evidentně nabrali síly a po většinu zápasu byli aktivnějším celkem. Tlak domácích v závěrečné části pak ustáli i díky Lukáši Mensatorovi, jenž si připsal svoji první letošní nulu. Energetici tak na ZS Luďka Čajky teprve podruhé v historii získali plný počet bodů.
O2 extraliga, 22. kolo, st 15.11.2006, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
0:3
0:0, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 40. Kraft (Skladaný), 56. Kraft, 59. Kumstát (Skuhravý). Rozhodčí: Bolina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 4045. Průběh utkání: 0:3.
Zlín: Murín - Hamrlík, Lučka, Nosek, Zubíček, Horáček, L. Galvas, Vosátko, A. Novotný - Kubiš, Leška, Rachůnek - Melenovský, Kašpařík, Záhorovský - Kristek, M. Čech, Mokrejš - Kovář, Balán, R. Pšurný
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Hanzlík, Mudroch, Kloz, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Procházka, Chrenko, Vondrka - Tvrdek, Pech, Zaťovič

Komentář k utkání

Hokejové příznivce z města obuvi, kteří na utkání 23. kola dorazili v očekávání útočných hodů proti „oblíbenému“ soupeři, musely úvodní minuty nepříjemně překvapit. Oba celky nastoupily téměř v ideální sestavě, Medvědi postrádali pouze Miroslava Okála, na střídačku Energie pak neusednul urostlý bek Ustrnul. Z obou gólmanů se do provozní teploty dříve dostal uzdravený Murín, jenž od samého počátku musel čelit útočným výpadům Karlovarských. Pokusy Dvořáka, Mudrocha ani Dubna však skóre nezměnily. Více nebezpečí mohla přinést 41 vteřinová dvojnásobná přesilovka, než se však energetici stačili usadit v pásmu, byla tato výhoda ta tam.

Kolem desáté minuty začali konečně i hokejisté Hamé hrát dopředu a brankář Mensator řešil první složitější situace. Propracovaná defenziva hostí však katastrofu nepřipustila, naopak se snažila využít každé situace k založení brejku. Ve čtrnácté minutě se to málem povedlo Košťálovi, ale jeho prudkou příhru Lukáš Pech nedokázal zpracovat. V dalším průběhu hry Igor Murín zlikvidoval Němcův a Tvrdkův pokus zpoza obránce, na druhé straně zahrozil Hamrlík, jehož nahození zaznamenalo několik divokých odrazů ale nakonec skončilo mimo branku.

Druhou část začali hokejisté Hamé početní výhodou, hned v úvodu totiž obránce Duben nedovoleně přidržel Kubiše. Přesilovkové kombinace domácích valný dojem nezanechaly, podobně si však později vedl i soupeř, když u časoměřičů seděl Zubíček. Největší šanci si paradoxně vypracovali oslabení Medvědi, unikajícího Čecha ale v poslední chvíli čistě vyšachoval Miroslav Duben. Hokejové oko potěšila až 25. minuta. Střelu hostujícího Chrenka brankář Murín pouze vyrazil, dorážka nové posily Energie Michala Vondrky však do poloodkryté klece nedoputovala. Na druhé straně se po Kubišově nahrávce Rachůnek ocitl v Mensatorově blízkosti, i karlovarský gólman ale situaci ustál.

Následné vyloučení Procházky ukázalo, že přesilové hry jsou pro obě mužstva spíše trestem než výhodou. V polovině zápasu předvedl rychlé ruce i nohy hostující Skladaný, konečné slovo v jeho kličkované měl opět Igor Murín. Když už se zdálo, že mírně rozvláčná druhá část doputuje do svého závěru s bezbrankovým skóre, dočkali se aktivní hosté první odměny. Po několika rychlých přihrávkách doputoval puk ke Skladanému, ten jej poslal k druhé tyči a nikým nekrytý Milan Kraft zajistil dobrou přestávkovou náladu v kabině Energie.

Naopak Medvědi si od trenéra Bokroše pravděpodobně vyslechli své a na jejich aktivitě v poslední třetině to bylo znát. Hned střela Romana Pšurného v úvodu řádně zamotala Mensatorovi hlavu, karlovarský gólman si nebyl vůbec jistý, kde kotouč vlastně skončil. Aktivitu domácích mohlo podpořit vyloučení Dvořáka, ale energetici ukázali, že oslabení patří k jejich silným stránkám. Když pak aktivní Leška vybojoval další početní výhodu pro svůj tým a ta zůstala opět nevyužita, dali diváci průchod svým emocím a své miláčky odměnili pískotem.

Domácím hokejistům nešla upřít snaha, ale když se neujaly pokusy Vosátka ani Záhorovského, dostali se ke slovu opět hráči Energie. Střelec posledních zápasů Milan Kraft vypálil z mezikruží a kotouč tečovaný hokejkou jednoho z bránících hráčů zapadl za Murínova záda. Zmar domácích završil Hamrlíkův příklep, který pouze rozezvučel Mensatorovu tyč.

Osmdesát vteřin před koncem se domácí trenéři rozhodli hrát vabank a k smazání dvoubrankového manka vyslali na led šest statečných. Když však Mensatorovu nulu nezkazil ani Marek Melenovský, zmocnil se puku Skuhravý a k trefě do prázdné branky vybídl Petra Kumstáta. Díky kvalitnímu výkonu v defenzivě a pověstné trošce štěstí tak Energie teprve podruhé ve své historii zvítězila v městě obuvi.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Stuchlík (HC Hamé): Hráčům nemůžeme upřít snahu, ale musím uznat, že soupeř byl od začátku aktivnější. My jsme si vytvořili šance až v závěrečné třetině a ještě jsme je neproměnili. Vary si vezou body domů zaslouženě. Domácí prohra nás bolí, zvlášť když jsme nedokázali vstřelit ani branku.

Zdeněk Venera (HC Energie Karlovy Vary): Byl to zápas týmů, které disponují dvěma vynikajícími brankáři a kvalitními defenzivami. Bylo důležité, kdo dá první gól. Naštěstí se to povedlo nám a ještě k tomu těsně před druhou přestávkou. Ve třetí části jsme chtěli náskok udržet, a když Zlín otevřel hru, přidali jsme druhý gól. Vzhledem k tomu, že jsem ve Zlíně dřív působil, budu muset hráčům přispět do pokladny.