HC Energie Karlovy Vary

Energie sahala po třech bodech, nakonec slaví dva

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 3:2pp (2:0, 0:1, 0:1 - 1:0)

KARLOVY VARY - Výborně rozehráli karlovarští hokejisté duel proti pražské Spartě, svému tabulkovému sousedovi. Nadprůměrná podívaná v první třetině a náskok 2:0 naladil většinu diváků optimisticky. Sparta však postupně vyrovnala hru a nakonec dvě minuty před koncem i skóre ve dvojnásobné početní výhodě. Alespoň bod navíc uzmul pro Energie svou premiérovou trefou v sezóně Michal Dobroň, jenž využil 34 sekund před vypršením nastaveného času Ptáčkova vyloučení. Stínem na utkání je zranění brankáře Mensatora, jenž odstoupil ze hry ve 39. minutě.

O2 extraliga, 23. kolo, pá 17.11.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
3:2p
2:0, 0:1, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 5. Kumstát (Duben), 14. Pech (Zaťovič), 65. Dobroň (Chrenko) - 38. Ton (Kratěna), 58. Ton(Hlaváč). Rozhodčí: Husička - Guth, Rittich. Vyloučení: 9:10. Využití: 2:1. Diváci: 3550. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.
Karlovy Vary: Mensator (39. Sáblík) - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Milan Procházka, Chrenko, Vondrka - Tvrdek, Pech, Zaťovič
Sparta: Salfický - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Tabaček, Černošek, Benýšek, Mrázek, Protivný - P. Ton, Štrba, O. Kratěna - Netík, Sivek, Hlaváč - Dragoun, Langhammer, Hromas

Komentář k utkání

Slavnostní úvod svátečního setkání na karlovarském zimním stadionu zahájilo čestné buly provedené novou primátorkou Karlových Varů JUDr. Veronikou Vlkovou. A přítomnost první dámy města a nepochybně i předchozí úspěch ve Zlíně měly na energetiky přímo zázračný efekt.

Od prvních vteřin si domácí hokejisté pronajali útočné pásmo soupeře a nápaditými kombinacemi, navíc podpořenými důrazným napadáním i velkou obětavostí, tlačili Spartu do defenzívy. A ta nemohla skutečně nezvykle nažhaveným energetikům dlouho odolávat. Už v páté minutě byl před brankou dostatečně důrazný Petr Kumstát, který dorazil do ne zcela dobře pokrytého prostoru mezi Salfického betony Dubnovu ránu od modré.

I nadále se na sparťany valila jedna útočná vlna za druhou. Pražané museli nebezpečí několikrát hasit nedovolenými zákroky, což domácí nápor ještě zvýraznilo. Němcovu dělovku zastavil Salfický betonem, po pěkné kombinaci zakončoval rovněž do výstroje střelou z první mezi kruhy připravovaný Procházka a Pech zase skákavý kotouč napálil těsně nad horní tyč. Do přečíslení vyrazil také Kumstát, a přestože jeho náročnou přihrávku Košťál obratně zpracoval, brankář už střelecký úhel stačil vykrýt. Nadějně si počínal i několikrát dorážející Skuhravý. Domácí aktivitu na chvíli ukončilo vyloučení právě jejich kapitána, ale jen co se vrátil na led, udeřila už Energie naplno.

Ve středním pásmu se trochu náhodně dostal k puku Zaťovič, první příklep Salfický vyrazil, poradil si i s dorážkou, ale i tak zůstal kotouč v Zaťovičově držení. A mladý forvard si svůj první extraligový bod vzít nenechal. Zpoza branky našel mezi kruhy Lukáše Pecha, který pohodlně zakončil.

A ani to nebyl konec karlovarské převahy v první třetině. Znovu dobře naladěná čtvrtá formace řádila v útočném pásmu, až si vynutila další přesilovku. Rovněž v ní musela sparťanská čtveřice děkovat svému brankáři za udržení skóre. Salfický si v první části připsal rovných dvacet zásahů!

Druhá třetina již takovou převahu Západočechů nepřinesla. Sparta se začala osmělovat, ale blízko dalšího úspěchu byli znovu domácí. A opět u toho byla čtvrtá formace. Pech se dostal do úniku s obráncem Brňákem, ten však ideální křižnou přihrávku ideálně nezužitkoval.

Pražané se s blížící druhou pauzou dostávali stále častěji k Mensatorovi, dlouho však troskotali na jistých zákrocích mladého gólmana. Vše se ale domácím začalo hroutit v čase 37:00. Z levého kruhu vyslal na branku nečekanou střelu švihem Petr Ton a puk doklouzal mezi betony až za čáru. Uběhla přesně minuta a na trestnou lavici odešel Kloz. Jen co se rozehrálo a Mensator udělal první rozklek, zůstal varský brankář ležet na ledě v bolestivé poloze.

Do brankoviště musel náhradník Sáblík, který si během dvou závěrečných minut připsal neuvěřitelných sedm zákroků! A to ještě snad tři střely pochytal svou výstrojí obětavý Řezníček.

Karty do třetího dějství byly rozdány jasně. Energie bránila těsné vedení a hosté vsadili vše na útok. Dlouho se vše výborně dařilo aktivní obraně modré čáry v podání Karlových Varů. Až opět přišla kritická tříminutovka před sirénou. Nejdříve byl vyloučen Řezníček, záhy napálil Košťál nešťastně puk mimo mantinely a Sparta měla k dispozici 107 vteřin dvojnásobné přesilovky. A tu se jí po rychlé kombinaci podařilo využít Tonem, jenž bez přípravy propálil jinak výtečného náhradníka Sáblíka.

Zbylé chvíle základní hrací doby se omezily na čekání na prodloužení a během nastavené pětiminutovky to dokonce dlouho vypadalo i na trestná střílení. Chybičku však udělali hosté. Dvě minuty před koncem byl přísně vyloučen hostující kapitán Ptáček, jenže přesilovka se vysíleným energetikům příliš nedařila. Až půl minuty před jejím koncem vybídl Chrenko ke střele od modré Michala Dobroně, jehož příklep po ledě prolétl roztaženému Salfickému mezi betony.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Odehráli jsme velmi dobré utkání. V první třetině jsme Spartu přehrávali a zaslouženě vedli o dva góly. Jestli však někdo očekával, že vydržíme takto hrát celých 60 minut, tak se mýlil. Bylo jasné, že Sparta se zmobilizuje. Do třetí třetiny jsme šli s cílem hlavně si pohlídat jednogólové vedení, odehráli jsme ji dobře a gól inkasovali až v závěru při hře tři na pět. Naše branka v prodloužení byla zaslouženým vyústěním celého zápasu."

František Výborný (Sparta): "Věděli jsme, že domácí budou chtít po výhře ve Zlíně opět bodovat a budou urputní a agresivní. V první třetině na nás ještě seděl stín nepovedeného utkání v Plzni, ale pak jsme se zvedli a předvedli dobrý výkon."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | so 18.11.2006

Ohlasy po utkání Karlovy Vary - Sparta