HC Energie Karlovy Vary

Blesková kanonáda Sparty vzala Energii naději na úspěch

HC Sparta Praha – HC Energie 4:1 (3:0, 0:1, 1:0)
Doslova katastrofální vstup energetiků do utkání na Spartě prakticky předčasně rozhodl o plném bodovém zisku pro domácí. Už v deváté minutě odjížděl nešťastný brankář Mensator na střídačku se třemi brankami ve své síti. Náhradník Lukáš Sáblík dokázal sparťanský brankostroj zastavit a protože se probrali i bojovníci před ním, bylo blízko i k dramatu. V polovině utkání totiž využil v přesilovce Pechovu ideální přihrávku Milan Procházka. Karlovým Varům se dokonce podařilo dotlačit za Salfického i druhý puk, tato branka ovšem uznána nebyla pro nedovolený zásah nohou. Kratěnův zásah v 54. minutě pak znamenal definitivní konec západočeských nadějí.
O2 extraliga, 10. kolo, ne 1.10.2006, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
4:1
3:0, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 3Branky a nahrávky: 3. Štrba (Vykoukal), 4. Langhammer (Stehlík), 9. Sivek (P. Ton), 54. Kratěna (Jan Hanzlík) - 33. Procházka (Pech). Rozhodčí: Reichert (Něm.) - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 10:9. Využití: 2:1. Diváci: 4596. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
Sparta: Salfický - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Benýšek, Tabaček, Stehlík - Sivek, J. Hlinka, Netík - P. Ton, Štrba, Kratěna - Dragoun, Langhammer, Pohanka - Vrbata, Podlešák, Hromas.
Karlovy Vary: Mensator (9. Sáblík) - Dobroň, Jiří Hanzlík, Kloz, Ustrnul, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Machulda, Milan Procházka, Balázs - Tvrdek, Pech, Borovanský.

Komentář k utkání

Začátek utkání byl věnován Františkovi Ptáčkovi, jenž v nedělní podvečer odehrál svůj sedmistý zápas v nejvyšší české soutěži. Současný vůdce sparťanské kabiny vlétl se svými spoluhráči do zápasu excelentně, když hned ve 3. minutě využil Štrba přesilovku čtyři na tři a poslal Pražany do vedení. O minutu později se navíc prokličkoval celým hřištěm obránce Stehlík, jeho střelu Mensator pouze vyrazil a osamocený Langhammer skóre navyšoval kolenem. Energie polita studenou vodou zaostávala ve všech herních činnostech a v nepříjemných situacích si pomáhala nedovolenými zákroky. Spartě tak brzy nabídla dvojnásobnou přesilovku, která nebyla využita. Ujala se až kombinace Tona se Sivkem z 9. minuty, který vyhnal v početní výhodě Mensatora z branky. Mezi tyčemi jej nahradil Sáblík. Vedení o tři branky dovolilo trenérům vyzkoušet také čtvrtou formaci, která se předvedla ostrou ranou Hromase. Karlovy Vary opět kousaly až v závěru třetiny. Kraft se pokoušel o dorážky zblízka, Kumstát chtěl z úhlu překvapit Salfického nad jeho ramenem.

Hosté se pustili zhurta až do druhého dějství. Ve snaze zmírnit vysoký náskok Pražanů se dopředu tlačil Pech, v zakončení ale selhal. Podobně se záhy vedlo Skladanému. Holešovičtí na druhé straně odpovídali Sivkem, jemuž ideálně nabil Netík. Puk z hole prvního jmenovaného pouze rozduněl zadní hrazení. Zpoza klece dostal přihrávku také Pech, švihem na sparťanského gólmana ale nevyzrál. V početní výhodě ve 33. minutě však Pech vybídl příhrou brankovištěm ke střele Procházku, který se nemýlil. Energii kontaktní gól nabudil a rázem přidala na obrátkách. Do rány Řezníčka se položili hned dva domácí hokejisté, přesto touš doputoval až před Salfického, kterému bylo pořádně horko. Ze skrumáže před brankou vzešel nakonec trest pro Sivka, jehož na trestné lavici brzy doplnil Ton. Dlouhou přesilovku pět na tři Karlovy Vary nevyužily a krátce po jejím skončení se musely ještě strachovat. Sivek v samostatném nájezdu branku přestřelil.

Také do poslední fáze vstoupili lépe hosté, kteří nehodlali utkání vzdát. Jejich šance však s ledovým klidem chytal spolehlivý Salfický, který se činil zejména při druhé dvojnásobné přesilovce Energie. Během více než sto vteřin trvající výhody dokázaly Karlovy Vary překonat pražskou jedničku mezi tyčemi, ale po konzultaci s videorozhodčím nebyla branka uznána. Pech dopravil kotouč za brankovou čáru kopnutím bruslí. Slibně se vyvíjel také průnik Skladaného, jeho přízemní ránu však našel Salfický v rukavici. V závěru utkání si Holešovičtí hlídali slibný náskok a pouštěli se pouze do rychlých protiútoků. V nich neuspěli znovu Sivek, háčky Tona a následná jeho střela bekhendem ke gólu rovněž nevedla. Brankový byl až pokus Kratěny, který si v 54. minutě našlápl ve středním pásmu, před brankou Sáblíka naznačil kličku a lehkou střelou mu procedil puk mezi chrániči. Čtvrtý úder definitivně zlomil odpor hostí a utkání kontrolovala Sparta. Ta po přesvědčivém výkonu zvítězila počtvrté v řadě a v tabulce poskočila na druhé místo.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): "Pro nás začal zápas velice šťastně a musím přiznat, že hokejový bůh byl při nás. Naše góly byly velice šťastné. Když opustil branku Mensator, tak jsme se trošičku uspokojili a ve druhé třetině soupeř ukázal svou sílu. Jako klíčový bod vidím také dvouminutovou přesilovku pět na tři, kdy soupeř mohl dát kontaktní gól a zápas se mohl vyvíjet úplně jinak. Pak jsme si teprve uvědomili, o co jde, začali jsme hrát naší hru a naštěstí jsme pak dali ještě jeden gól. Jinak musím dát soupeři kompliment, protože hrál do poslední chvíle zarputile a agresivně a zkoušel opravdu všechno možné, aby utkání zvrátil na svou stranu."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Utkání jsme bohužel začali dost nešťastně, hráli jsme v oslabení tři na pět. Vzápětí jsme dostali ještě druhý gól a ani pořádně nevím, jak se to tam odrazilo. Puk byl napálený někam směrem dopředu a najednou byl v bráně. Hned jsme dostali i třetí, takže to byla pro nás taková studená sprcha. Potom už jsme hráli celkem dobře, hlavně od druhé třetiny. Druhá i třetí třetina byly dobré, měli jsme i spoustu šancí, ale my góly dáváme strašně těžko a dohnat třígólový náskok je pro nás dost těžký úkol. Ještě za stavu 1:3, pokud by platila naše branka v přesilovce pět na tři, tak tam jsme ještě měli šanci se chytit."

Související články