HC Energie Karlovy Vary

Tři body jsou doma, Energie v dramatu zdolala Spartu!

Energie - Sparta 3:2 (0:1, 3:1, 0:0)
Takový zápas karlovarští hokejisté v závěru základní části potřebovali. Na velmi dobře bruslící Spartu, která se navíc v předposlední minutě první třetiny ujala vedení, hledali recept téměř polovinu utkání. Potom však energetici konečně protrhli střeleckou smůlu a během čtyř minut třikrát překonali Dubu. Třetí a po závěrečné siréně i vítězný gól si připsal ranou od modré čáry obránce Ondřej Němec, protože hosté už zvládli jen snížit na kontaktní rozdíl. V samotném finále třetí třetiny mohl definitivně rozhodnout Milan Procházka. Nastřelená tyčka ho však nakonec mrzet příliš nemusí, Sparta už se ve vypjaté koncovce neprosadila.
O2 extraliga, 49. kolo, st 14.2.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
3:2
0:1, 3:1, 0:0
Branky a nahrávky: 27. Kumstát (Duben), 30. Košťál (Kumstát), 31. Němec (Skladaný) - 19. Hlinka (Hlaváč), 36. Vykoukal (Ton). Rozhodčí: Kubeš, Polák - Pešek, Šátava. Vyloučení: 11:9, navíc Ustrnul (K. Vary) do konce utkání. Využití: 2:2. Diváci: 3550. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Ustrnul, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Pech, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Straka, Zaťovič
Sparta: T. Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Benýšek, Tabaček - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - Ton, Netík, O. Kratěna - Zelenka, Langhammer, Dragoun - Hromas, Vrbata, Rob

Komentář k utkání

Na slušně zaplněném karlovarském stadionu nastoupili letos poprvé čtyři rozhodčí. Oranžovou pásku v tomto klání nosila dvojice Kubeš, Polák.
Domácí se první minutu snažili uzamknout soupeře v obranném pásmu. Skuhravý dlouho držel puk a kličkoval za brankou hostí. Sparťanští obránci ho ale připravili o kotouč a zdárně vyhodili. Při následném pokusu o založení akce z vlastního pásma vyhodil puk mezi diváky Duben a byl vyloučen. Při oslabení měli Sparťané jen jednu větší šanci. Dobroň držel puk na hokejce a mohl snadno odmrštit kotouč přes všechny čáry. Jenže k překvapení všech po švihu jeho nástroje nevyletěl puk, ale čepel jeho hole. Tím pádem se sparťanský bek dostal ke střele, kterou musel urychleně zlikvidovat Sáblík. Následné vyloučení bylo na pražské straně. Domácí se snažili střílet z každé pozice a dorážet vyražené puky až za záda muže mezi tyčemi. Dvakrát před hokejkami energetiků zívala prázdná brána, ale Duba tygřími skoky ničil jasné šance Košťála a následně Skuhravého, jenž zakončoval zpoza branky.

Na počátku druhé poloviny první třetiny měla Sparta optickou převahu. Dobře napadala, ale do nervy drásajícího tlaku se nedostala. Domácí, vědomi si důležitosti dnešního dne, dobře a soustředěně bránili a do útoku se dostali jen sporadicky. Nejblíže k rozsvícení červeného světla za klecí hostů měli domácí při signalizované výhodě, kdy pálil od modré jeden z karlovarských obránců. Střela měla takovou razanci, že vyrazila hokejku z ruky hned dvěma hráčům. Následující přesilovka se odehrála v podobném duchu jako předchozí. Střelba z každé pozice a dorážení. Jakmile se vrátil Černošek na led, na trestné lavici ho vystřídal domácí Řezníček.

V přesilové hře využil skrumáže před varskou brankou Hlinka, který dostal krásnou přihrávku zadovkou od Hlaváče. 0:1. To vše se odehrálo v čase 18:01. Do konce třetiny se dostal na lavici provinilců Hanzlík za podražení, Sparta ovšem dohrála dvacetimintovku poklidně.

Druhé dějství začaly Vary aktivně a domácí obraně bylo hodně horko. Nejhůře se cítil brankář Duba ve dvacáté páté a šesté minutě, kdy se měl co ohánět, aby vyzmízíkoval velmi nadějné ataky Energie. Sparta se zmohla na odpověď prostřednictvím jednoho útoku. Domácí Sáblík se ale neohroženě vrhl pod nohy, k jeho svatyni pronikajícímu Zelenkovi. Energetici se nezalekli a opět si utvořili tlak, který vyústil v zasloužený gól.

V čase 26:40 se dostal k puku mezi kruhy Kumstát a střelou po ledě poslal kotouč mezi betony vynikajícího Duby. 1:1 Domácí publikum se rázem probudilo z letargie. Oči se mu štěstím rozzářili v čase 28:54, kdy se na trestnou lavici posadil Ton a společnost dělal chvíli před ním potrestanému Benýškovi. O minutu a půl později bylo v ochozech veselo stejně jako v roce 98 po Naganu. Domácí totiž rázem vedli o dva góly. 2:1 - V přesilovce 5 na 3 varský obránce nahrál na brankovou čáru Kumstátovi, který puk okamžitě poslal před bránu volnému Košťálovi. Tato šance už nešla nevyužít. 3:1 - Vary pokračovaly v početní výhodě 5 na 4. Odražený puk se dostal k Němcovi, jenž vypálil nechytatelnou ránu pod víko Dubovy svatyně.

Ovšem to, co Energii dodalo energii, ji rázem vrátilo zpět na zem. Během chvilky byli vyloučeni dva borci v zeleném a Sparta využila svůj moment stejně jako před tím její sok. To se o čistý průstřel do Sáblíkovy branky postaral Vykoukal. – 3:2. Pražany tento gól nabudil a opět začala dobrým forčekingem. Varští se ale nenechali zatlačit. Výsledkem byla hra nahoru dolů. Kdo by si v úvodní třetině stěžoval na ostražitý hokej, jistě by tuto dvacetiminutovku tleskal radostí. Jiskřilo se i před oběma bránami, přičemž hlavními domácími protagonisty byli Skuhravý s Dvořákem.

Třetí část začala pěkně i pro oko nezaujatého diváka. Byl vidět hezký útočný a důrazný hokej se spoustou střel na obou stranách. Bohužel do této hry začali od 48.minuty, možná až příliš, zasahovat rozhodčí k nevoli fanoušků domácích i hostí. Objektivním okem posouzeno – jasné fauly nepotrestány načež následovala kompenzace v podobě odpískaných zákroků, kterých je za celý zápas hodně a nevylučuje se za ně. Toto jakoby zastavilo oboustranné útočné snažení týmů. O krásnou akci se postaral necelých pět minut před koncem Skuhravý, který podržel asi půl minuty puk v rohu vedle brány Pražanů. Zbavil se tří dotěrných protivníků, najel před bránu a zakončil do tyče. To jako by odstartovalo oba týmy opět do plné zbroje. V tu ránu se strhla na ledě mela plná osobních střetů. Jeden z těchto zákroků odnesl Dvořák, jenž se zranil v oblasti dolní končetiny. Po konečném hvizdu se strhla na ledě ještě hromadná šarvátka, ta ale na stavu nic nezměnila.

Dámy a Pánové…..KARLOVY VARY SE DOČKALY – PLAY OFF BUDE!!!

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "První třetina nám moc nevyšla, možná i vlivem toho, že jsme hned v první minutě hráli v oslabení. Tím se Sparta nastartovala, první třetinu byla aktivnější a přehrávala nás. Třetí třetině byla hodně těžká, ale po několika zápasech se štěstí přiklonilo k nám."

Marian Jelínek (Sparta): "Na domácích bylo vidět, že jsou velice dobře namotivovaní. Jedli opravdu krvavé bifteky k obědu. Tím nás ze začátku zaskočili, pak se hra vyrovnala. V druhé třetině rozhodly přesilové hry o stavu. Soupeř mohl utéct o dva góly a my jsme mohli vyrovnat. Jsme s výkonem spokojeni, s výsledkem ne."

Související články