HC Energie Karlovy Vary

Sparta v samém závěru otočila zdánlivě ztracené utkání

HC Sparta - HC Energie 4:3 (0:3, 1:0, 3:0)
Jak krutý dokáže být někdy hokej okusili v posledním letošním utkání karlovarští hokejisté na ledě Sparty. Famózní závěr úvodní třetiny, kdy energetici během dvou minut získali tříbrankový náskok, zhatily až poslední vteřiny celého duelu. A Západočechům zbyly jen oči pro pláč. Ještě tři minuty před koncem vedla Energie 3:2, jenže předlouhé dvojnásobné oslabení Sparta bezezbytku využila a na poslední chvíli obrátila skóre na svou stranu. Karlovarské branky zajistili Skuhravý, Jiří Hanzlík a Kristek.
O2 extraliga, 36. kolo, pá 29.12.2006, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
4:3
0:3, 1:0, 3:0
Branky a nahrávky: 31. J. Hlinka (Vykoukal), 54. Dragoun, 58. P. Ton (Vykoukal), 58. J. Hlinka (Sivek) - 18. Skuhravý (Řezníček), 19. Jiří Hanzlík (Milan Procházka), 20. Kristek (Řezníček). Rozhodčí: Homola - Barvíř, Charvát. Vyloučení: 6:11, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 3:3. Diváci: 6681. Průběh utkání: 0:3, 4:3.
Sparta: T. Duba (21. Salfický) - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Vomela - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Štrba, O. Kratěna - Netík, Langhammer, Dragoun - Vrbata, Podlešák, Hromas.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Pech, Zaťovič.

Komentář k utkání

Sparta vstoupila do utkání i s novou akvizicí, zadákem Vomelou. Od začátku střetnutí se domácí tlačili do útoku, ale naráželi na pevnou varskou defenzívu a vynikajícího Sáblíka mezi tyčemi. Ten dvakrát vychytal kanonýra Tona, špičkou betonu vyškrábl rovněž dorážku Štrby. Stahovačku Dubnovi provedl Netík, narazil však na mrštnou rukavici Sáblíka. Vary se do ofenzívy prokousávaly pomaleji. První zahrozil Tvrdek, když obkroužil branku a hledal skulinku u vzdálenější tyče. Na druhé straně odpovídal znovu Štrba, v nájezdu neuspěl kličkou do bekhendu. Energie udeřila ve dvojnásobné přesilovce. V 18. minutě po necelé půl minutě tečoval Skuhravý do protipohybu ránu Řezníčka. V pokračující výhodě pak křižnou přihrávkou našel Procházka sjetého beka Hanzlíka u tyče, který navyšoval do prázdné klece. Černou dvouminutovku dokonal v další přesilové hře Kristek, jenž mezi nohy sklepl střelu Řezníčka od modré čáry.

V druhé dvacetiminutovce se do branky Pražanů postavil Salfický a hned čelil varskému náporu. Procházku v nájezdu vychytal lapačkou, poradil si i s několika tečemi v přesilové hře hostí. Karlovy Vary svého soka jasně přehrávaly a nepřipouštěly komplikace. Naopak Pražané byli směrem dopředu zcela bezzubí, poprvé se vážněji v polovině druhé části prosazoval Hlinka. Z blízka trefil jen náruč Sáblíka. Chytit svou naději mohli domácí ve dvojnásobné přesilovce, za více než půl minutu ale dokázali promarnit několik stoprocentních šancí. Štrba před zcela prázdnou bránou přestřelil. Sparta se prosadila až ve 31. minutě. V početní výhodě našel Vykoukal u vzdálenější tyče Hlinku, který nadvakrát propasíroval puk do branky. Úder nejproduktivnějšího hráče ligy musel potvrdit videorozhodčí. Vzápětí za brankou vybojoval puk Netík, ale Langhammer v koncovce selhal. Energie se znovu ke slovu dostala až v závěru, v početní výhodě ale její pokusy kryl Salfický.

Evidentně nabuzená a odhodlaná vlétla Sparta do závěrečného dějství. Zatímco hosté se již dopředu příliš netlačili, Pražané se pokoušeli no zteč Sáblíkovy branky neustále. Ťukec na jeden dotek zakončil Hlaváč do rukavice brankáře. Na opačné straně odpovídal v přečíslení Zaťovič. Pražané si zlepšeným pohybem vynutili na sebe fauly, ale druhá dvojnásobná přesilovka zůstala nevyužita. Jednoznačné příležitosti zhatili Sivek a Ton. Trochu překvapivě překonal Sáblíka až v 54. minutě Dragoun, když vybojoval touš a procedil puk mezi chrániči varského gólmana. Kontaktní branka Holešovické nabudila. V krátkém sledu usedli za katr hned tři hostující hráči a na ledě se začaly sít věci. Dvojnásobnou výhodu využil střelou z úhlu mezi chrániče Sáblíka Ton, jeho střela znamenala nerozhodný stav. Jenže za pětadvacet vteřin v pokračující výhodě po nahrávce Sivka zpoza klece udeřil Hlinka a střelou do protipohybu brankáře obrátil dramatické utkání. Velice slušně zaplněná hala explodovala. To ovšem neunesl kapitán Skuhravý, jenž za nesportovní chování obdržel desetiminutový trest.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): "Zaslouženě jsme vyhráli. Soupeř hrál velice organizovaně a disciplinovaně, na druhou stranu musím při vší úctě k hostům říct, že jsme byli až na pět minut první třetiny lepší. Famózní výkon podal karlovarský brankář Sáblík."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Odehráli jsme velmi kvalitní utkání. Naše mužstvo si zaslouží pochvalu za předvedený výkon. Více k tomu nemám co říct."