HC Energie Karlovy Vary

Neskutečný Sáblík a opět vítězný střelec Dobroň poslali Energii na páté místo!

Podruhé za sebou rozhodl o výhře Energie obránce Michal Dobroň, jehož střela ve dvojnásobné výhodě ve 29. minutě se ukázala jako vítěznou. Domácí marně dobývali klec, v níž zářil Lukáš Sáblík. Nepomohla jim ani výraznější střelecká převaha. Plzeňáci v závěru riskovali a dvakrát umožnili energetikům zásah do prázdné klece. Obě trefy do opuštěné branky kuriózně zaznamenal jediný hráč, kapitán Energie Václav Skuhravý.
O2 extraliga, 24. kolo, ne 19.11.2006, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
0:3
0:0, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 29. Dobroň (Řezníček), 59. Skuhravý, 60. Skuhravý (Skladaný). Rozhodčí: Smeták - Čech, Chytil. Vyloučení: 9:9, navíc Skuhravý 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 6140. Průběh utkání: 0:3.
Plzeň: Málek – Cartelli, Derner, Benák, Mazanec, Dobrovolný, Trnka, Nedoma, Pulpán – Zelenka, Divíšek, Matějovský – Důras, Šindel, Adamský – A. Padělek, Kracík, Ludvík – Fabuš, Kubalík, Šaffer.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Brňák – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Dvořák, Kraft, Skladaný – Milan Procházka, Chrenko, Vondrka – Tvrdek, Pech, Zaťovič

Komentář k utkání

Úvod utkání byl poněkud ospalý, domácí neprobrala ani přesilová hra, až ve 4. minutě přišla na led čtvrtá formace Lasselsbergeru a pořádně rozhýbala poklidné vody. Šaffer měl na holi gól, jenže díky přílišné snaze bylo jediným vyústěním vyloučení Fabuše. Plzeňáci oslabení ustáli a sami na konci 9. minuty dostali královskou nabídku - mohli hrát skoro celé dvě minuty přesilovku v pěti proti třem. Ač měly Divíškova i Šindelova formace řadu šancí, skóre se neměnilo. Svoji obrovskou příležitost si spálili i hosté. Sám na Málka jel na začátku 13. minuty Tvrdek, zastavila jej vyrážečka a následná dorážka Vondrky mezi tři tyče vůbec nezamířila. V početní výhodě následně neuspěl ani šikovnou tečí Dvořák. A mohlo jej to mrzet hned dvojnásob. Pěkné představení předvedl Kracík se svými křídly a bílí byli na ledě znovu jen ve třech. Naděje na první branku se rychle snížila, když se po třech sekundách nechal vyloučit Fabuš, navíc modrobílé přesile chyběl jakýkoliv tvůrčí nápad a nebezpečné zakončení. A když ani Karlovarští za 39 sekund nevyzráli na bránící trojici, šlo se do kabin za stavu 0:0.

Ludvík s Dobrovolným usedli na začátku druhého dějství na trestnou lavici a drželi palce svým spoluhráčům, aby ubránili zbývajících 61 sekund proti dvojnásobné přesile. Věřili dostatečně silně, Lasselsberger těžkou situaci díky Málkovi i pohotovému zastoupení Divíška ustál. Energie v rychlém sledu nepotrestala ani fauly Matějovského a Benáka. Po faulu Pulpána v 29. minutě při další hře v pěti proti třem se ale skóre konečně změnilo. Dobroň vypálil od modré a poslal hosty do vedení. Domácí to evidentně zaskočilo, chvíli se nemohli dostat do tempa. Až v 36. minutě se k odraženému puku prodral Padělek a jeho pokus jen o centimetry minul odkrytou branku. Chvíli před sirénou mohl naopak pojistku přidat Zaťovič, jenže zakončení svého brejku poslal jen do Málkovy lapačky, a tak před následujícími dvaceti minutami bylo vše otevřené.

V úvodu třetí části stáhli domácí trenéři hru na tři formace. Přesto Plzeňáci nedokázali gradovat tempo. Do tlaku jim pomohla přesilová hra v 46. minutě, kdy stáli při energeticích všichni svatí. Vondrka rukou vyrážel puk letící do prázdné branky. Na výborném Sáblíkovi si v 50. minutě vylámal zuby Padělek. Právě jeho formace demonstrovala bolest plzeňského útoku, který si vytvářel šance, jenže v nich měl již málo sil a klidu na důrazné zakončení. Hosté zase s přehledem pálili své brejky. Ani závěrečná zběsilá honba za vyrovnáním již modrobílé nespasila. Trenér Kučera si 140 sekund před koncem vzal oddechový čas a poslal na led šest bruslařů. Adamský měl stoprocentní šanci, ale trefil se vyhozením přes celé kluziště Skuhravý, čímž utkání de facto rozhodl. K potvrzení ještě přidal Skuhravý další zásah na konečných 0:3. Vyrovnaný souboj tak našel výsledkově jednoznačného vítěze.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): "Musím kluky pochválit za předvedený výkon, ačkoliv jsme prohráli 0:3. Poslední dva góly jsme totiž dostali do prázdné branky. Třetí třetinu jsme na střely vyhráli 13:1, bohužel jsme neskórovali a nevyužili jsme ani několik přesilovek pět na tři. Hokej se hraje na góly, které jsme dnes bohužel nedali. Karlovy Vary se tu prezentovaly dobrým výkonem, byl to těžký soupeř. Přišli jsme o dva zraněné hráče Lukáš Derner má otřes mozku a Milan Nedoma si vážně poranil rameno."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Připravovali jsme se na těžký zápas, chtěli jsme přestát první třetinu. Jeden ze zlomových okamžiků přišel právě během ní, když jsme dokázali ubránit dvě téměř dvouminutové přesilovky pět na tři Plzně. Ve druhé třetině jsme díky využité přesilovce šli do vedení, v závěru jsme se soustředili na bránění těsného náskoku a trochu jsme spoléhali na to, že domácím dojdou síly po náročné zpáteční cestě, kterou absolvovali z Třince. Chtěl bych pochválit celé mužstvo za obětavý výkon a speciálně Lukáše Sáblíka, který skvěle zastoupil zraněnou brankářskou jedničku Mensatora. Lukáš Mensator nám bude chybět minimálně měsíc. Magnetická rezonance totiž odhalila prasklinu v jeho stehenním svalu."

Související články