HC Energie Karlovy Vary

Energie počtvrté stvrdila svou západočeskou dominanci a je zpět v šestce!

Plzeň - Energie 3:5 (1:0, 1:2, 1:3)
Sebevědomí jako hrom předvádějí energetici v předvečer historického postupu do vyřazovacích bojů. V letošním čtvrtém a určitě i posledním západočeském derby se nezalekli ani dvoubrankového vedení Plzně, a i díky zaváhání Slavie se posunuli do elitní šestky. Podobně jako v utkání se Spartou i tentokrát rozhodovaly přesilové hry, respektive oslabení, když hned ve dvou skóroval kapitán Václav Skuhravý. Dalším karlovarským hrdinou se stal útočník Lukáš Pech, jenž dvěma zásahy v polovině utkání vymazal vedení domácích. Naši reportéři pro vás připravují ohlasy přímo z Plzně.
O2 extraliga, 50. kolo, pá 16.2.2007, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
3:5
1:0, 1:2, 1:3
Branky a nahrávky: 13. Kracík, 25. Fabuš (Ludvík), 55. L. Martinec (Vampola) - 33. Pech (Tvrdek), 36. Pech (Němec), 49. Skuhravý (Kristek), 55. Skuhravý (Kumstát), 60. Kumstát (Skuhravý). Vyloučení: 11:10, navíc Matějovský (PLZ), Hanzlík (KVA) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 0:2. Rozhodčí: Bolina, Polák - Bláha, Kostka. Diváci: 4475. Průběh utkání: 2:0, 2:4, 3:4, 3:5.
Plzeň: Málek - Dobrovolný, Čakajík, Benák, Mazanec (51. L. Martinec), V. Čech, Pulpán - Fabuš, Divíšek, Ludvík - Vampola, Kracík, Matějovský (52.-56. Šaffer) - Důras, Šindel, Adamský
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Hanzlík, Mudroch, Brňák, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Pech, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Straka, Zaťovič

Komentář k utkání

Aktivněji do utkání vstoupili Karlovarští, ale první slibná příležitost přesto patřila domácím. V 3. minutě si při vlastním oslabení šikovně počínal Ludvík a svou střelou jen těsně přestřelil. Sáblík musel zakročit až v 6. minutě, Lasselsberger dobře sehrál přesilovku, jen Fabuš mohl z bezprostřední blízkosti zamířit přesněji. Ani energetici se nechtěli nechat zahanbit, paradoxně čtvrtá formace způsobila nejvíce vzruchu, Zaťovičův výlet zpoza branky ztroskotal nakonec na Málkově betonu. Další okamžiky také patřily hráčům v bílo-zeleném, ti měli optickou převahu, avšak horší tah na branku, sami tak inkasovali. Nejdříve přežili varování Fabuše a Divíška, jenže po následném vhazování byl jejich gólman krátký na ránu Kracíka. V čase 12:59 se tak diváci dočkali úvodní trefy. Najednou se role prohodily, pod tlakem byli hosté. V konci 18. minuty již mohli být pozadu o dvě branky, Vampola by ale musel v těžké pozici trefit odkrytou branku. Netrefil a lépe se již ani nikomu jinému nevedlo, jedinou zajímavostí tak byla drobná strkanice těsně po první siréně.

Prostřední dějství začalo pro změnu náporem Plzně, Čakajíkova i Čechova střela však postrádala potřebnou rasanci. Naopak po chybě Divíška se náhle v dobré palebné pozici ocitl Kumstát, Málek hřbetem lapačky vytěsnil. V 24. minutě pak divákům zákrok poslední zoufalé záchrany předvedl Duben, když při šanci Plzně posunul branku a inkasoval čtyři trestné minuty. Ani si je celé neodseděl, Fabuš totiž zůstal chvíli nehlídán a zavěsil pod horní tyč. Následně sporně narazil Kracíka u mantinelu Hanzlík. Trest 2+10 byl toho vyústěním. Zvláště když Karlovarští již v oslabení neinkasovali. Navíc v 33. minutě Lukáš Pech využil nerozhodnosti plzeňské obrany a střelou mezi betony snížil. Z utkání bylo najednou drama. Duben mohl dokonce po příhře Skuhravého vyrovnat, přestřelil. Zeleno-bílá smečka dostala v 35. minutě možnost hrát pět sekund v pěti proti třem. Pech, když už byli keramici ve čtyřech, dorážkou vyrovnal. Další okamžiky byly naplněny důraznými souboji a příležitosti se rodily jen velmi těžko, před třetí třetinou byl stav 2:2.

Karlovarští hned od příchodu z kabin dokazovali větší vůli po vítězství. Další nedisciplinovaností darovali domácí soupeři dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Energetici však nehráli moc nápaditě a vynutili si jedinou příležitost Skuhravého, ten navíc zaváhal. Lasselsberger si ve svých početních výhodách vedl ještě hůře. Nejdříve v 49. minutě chyboval Mazanec a Skuhravý jeho minelu potrestal přesným zakončením rychlého brejku, stejný hráč navíc v 55. minutě přidal čtvrtou trefu svého týmu, když přesně umístil nabídku Kumstáta. Keramici sice hned vzápětí odpověděli parádní trefou Martince, pro něhož to byl první gól v extralize, jenže na vyrovnání se již nezmohli. V čase 59:43 pečetil střelou do prázdné branky čtvrtou výhru v derby v této sezóně pro Karlovy Vary Petr Kumstát.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): Jsem strašně zklamaný, musíme hrát až do konce zápasu a ne odpadnout ve třetí třetině. Přesilovky hráli nejzkušenější hráči, přesto jsme během nich dvakrát inkasovali. Ti kluci mě zklamali. Navíc jsme se zase zbytečně nechali vylučovat. To není ta cesta, po které chceme jít. Motivace na zápas u nás poklesla. Tím to ale nechci omlouvat, máme hráče na to, aby to zvládli.

Václav Baďouček (Karlovy Vary): Utkání se v úvodu vyvíjelo, jak jsme očekávali. Domácí byli v úvodu agresivnější a lépe bruslili, což nám dělalo problémy. Ve druhé třetině jsme ale dokázali vyrovnat, i když nás vyčerpala častá oslabení. Ve třetí třetině jsme definitivně rozhodli díky dvěma gólům v oslabení. Chtěl bych poděkovat všem hráčům, podali výkon s maximálním nasazením. Za výsledkem šli stoprocentně. Ještě máme dva zápasy do konce sezony a rádi bychom se dostali do první šestky.

Související články

A team HC Energie | so 17.2.2007

Pro Lukáše Pecha sezona skončila