HC Energie Karlovy Vary

Derby jako řemen, Energie i potřetí porazila Plzeň!

Energie - Plzeň 4:2 (1:1, 0:1, 3:0)
Jednou jsi dole, jednou nahoře. Slova ze známého songu přesně vystihují průběh 39. západočeského derby. Karlovarští hokejisté výborně začali a dostali se do vedení, které ale na svou stranu strhla ve druhé třetině Plzeň. Poslední dějství znamenalo další a definitivní zvrat, na kterém se pod konečný účet podepsal dvěma přesnými trefami levý křídelník František Skladaný. Energie tříbodovou výhrou potvrdila své páté místo v tabulce.
O2 extraliga, 37. kolo, út 2.1.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
4:2
1:1, 0:1, 3:0
Branky a nahrávky: 4. Skladaný (Dvořák), 46. Skladaný (Němec), 49. Kumstát (Dobroň), 52. Pech (Milan Procházka) - 16. Fabuš (Šindel), 30. Ludvík (Benák). Rozhodčí: Polák - Bláha, Čech. Vyloučení: 8:13, navíc Divíšek (Plzeň) 10 minut a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 3300. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, od 21. navíc Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Pech, Zaťovič
Plzeň: Málek - Čakajík, Derner, Benák, Dobrovolný, V. Čech, Malinský (41. Trnka) - Zelenka, Divíšek, Ludvík - Vampola, Kracík, Důras - Fabuš, Šindel, Šaffer

Komentář k utkání

Tak přesně takové zápasy diváci milují! Po dvě třetiny solidní extraligový standard a v závěru totální hokej, maximální nasazení, emoce na ledě i v hledišti a nakonec vítězství pro domácí.

Karlovarští hráči se bleskově oklepali z nešťastného závěru posledního utkání na Spartě a už po třech minutách šli do vedení. Přesilovkovou kombinaci, v jejímž středu stál Michal Dvořák, vyšperkoval přesnou a pohotovou ranou nad Málkovo rameno František Skladaný. Vedení ale domácí paradoxně trochu zpomalilo.

Plzeňáci se čím dál častěji probojovávali až k Sáblíkovi a jejich pokusy rozhodně nebyly pouze propagační. V osmé minutě krásně tečoval Kracík střelu od modré, puk však zamířil pouze do tyčky. Pak se o překvapení z úhlu pokoušel Divíšek a přesto, že si Sáblík jistý nebyl, našel nakonec kotouč pod betony. Další pořádnou šanci dostali hosté v 15. minutě. Na trestnou zároveň usedli dva energetici a brzy přišlo i vyrovnání. Dokonale secvičenou souhru předvedl Šindel s Fabušem. Slovenský útočník si vychutnal lahůdkovou přihrávku podél brankoviště a následně bez potíží zavěsil.

O odpověď se pokoušela druhá řada Energie. Skladaný, Kristek a pak i Dvořák bušili do Málka, ten ovšem s pomocí všech svatých vše ustál. Svá kouzla musel plzeňský brankář v plné kráse předvést i proti Košťálovi se Skuhravým, kteří byli dostatečně důrazní před brankovištěm, ale ani jedna z jejich střel za čáru neproklouzla.

Určitým zlomem pro dosavadní vývoj utkání byla nevyužitá dvojnásobná přesilovka Varů v úvodu druhé části. Následně, už při hře v plném počtu, tečoval Dvořák ve slibné pozici prudkou křižnou přihrávku pouze těsně vedle. A další trest už se chystal na druhé straně kluziště. Do útočného pásma proklouzl David Ludvík a nečekaně rychlou a přesnou střelou zápěstím zamířil přesně nad Sáblíkovu lapačku.

Karlovarští se pokoušeli o protiakci, jenže sebevědomí nabyté v předchozích úspěšných zápasech bylo rázem pryč. Najetý Němec už mohl pomalu zvedat ruce na oslavu, jenže se opět o slovo přihlásila skvělá Málkova rukavice. Netrvalo to příliš dlouho, aby nešťastný hráč domácích opět jen kroutil nevěřícně hlavou. Po ose Řezníček – Skladaný doputoval kotouč k osamocenému Dvořákovi, jehož dělový příklep opět zablokoval brankářův beton.

Hodně aktivní byli ale i hosté. Místy se dokonce dalo hovořit o jejich jasné převaze. Jenže nečekaně volný Kracík nevyužil chybu v soupeřově rozehrávce ke smrtícímu úderu a místo toho hledal pokrytého spoluhráče. Ani otočka Ludvíka cíl nenašla.

Třetí třetina, hokej na export. Alespoň z domácího pohledu. Hodně aktivní Kristek dvakrát vystrašil Málka. Jednou jej trefil ostrou ranou přímo do masky a podruhé srazil jeho střelu ke vzdálenější tyči až gólmanův beton. Ve 46. minutě se už ale se svými spoluhráči na ledě radoval. V přesilovce pálil od modré Němec a Skladaný tečoval nechytatelně k tyči.

Živá voda probudila ochozy i borce v zeleném k nebývalé aktivitě. Jejím důsledkem bylo i dvojnásobné vyloučení Plzeňských ve 48. minutě. A stejně jako hosté, tak i energetici svou dlouhou výhodu využili. Na modré napřáhl Dobroň, jeho projektil narazil kosmickou rychlostí jen do plexiskla, od nějž se odrazil zpět do pole. Nejrychleji se zorientoval Petr Kumstát a zavěsil pod víko.

Následně hrál přesilovku i Lasselsberger. V ní ale upláchl Dvořák a definitivně potvrdil svou úlohu smolaře zápasu. Dobře provedený bekhendový blafák poslal puk k tyči, tam se ale kotouč zastavil o výstelku konstrukce a celým obsahem neprošel až za čáru.

O půl minuty později. Už v plném počtu totiž opět ujel Procházka, před branku naservíroval Pechovi a ten už přesnou ranou na vyrážečku pojistil domácí vedení.

Zodpovědný výkon v závěru už Energii zajistil zasloužené tři body, skutečně atraktivní utkání dospělo už bez zásadnějších šancí a incidentů až do závěrečného hvizdu.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Plzeň hrála to, co jsme očekávali - dobře, agresivně a výborně bruslila. Ve třetí třetině nám přišly vhod síly, které jsme ušetřili v prvních dvou třetinách. Mužstvu musím poděkovat, touha a síla zápasy otáčet tam je, což je jenom dobře i do budoucna."

František Černý (Plzeň): "Budu velmi stručný. Může hodnotit jen první a druhou třetinu, kdy jsme hráli velice dobře. Třetí třetinu hodnotit nemůžu - musím se na to pořádně podívat na videu. Výsledek je 4:2, to je vše. Vyloučený Divíšek nám v závěru samozřejmě chyběl."

Fotogalerie

Související články