HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci obrovskou vůlí přehráli třetí Budějovice

HC Energie Karlovy Vary - HC Mountfield a.s. 4:3 (0:1, 2:0, 2:2)
K a r l o v y V a r y - V okleštěné sestavě a s cílem potřetí za sebou neprohrát nastoupili energetici proti celku Českých Budějovic. Po první třetině se zdálo, že silný soupeř bude nad jejich síly. V druhé části však brankou a asistencí zavelel k obratu Jan Putyera a i díky dvěma trefám Tomáše Mistolera dotáhli Karlovarští zápas k vytouženému vítězství.
Extraliga dorostu, 8. kolo, čt 28.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
České Budějovice
4:3
0:1, 2:0, 2:2
Branky a nahrávky: 28. Putyera (Tomeček), 38. Chocholáč (Putyera), 47. Mistoler (Chaljavin, Funk), 50. Mistoler (M. Rohan) - 19. Rezek (Klement, Vráblík), 41. Soudek (Horák), 43. Ježek (Horák). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:2. Diváci: 50. Střely na branku: 29:33. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.
Karlovy Vary: Hruška - Ryžuk, Dlapa, Tomeček, Jemelyanov, Rohan, Funk, Špila - Chocholáč, Chaljavin, Mistoler, Flieger, Hampl, Putyera, Šalign, Vaněk, Kroupa
České Budějovice: Petrov - Jank, Dietz, Klement, Předota, Budina, Vráblík - Vaniš, Hudler, Ježek, Janeček, Heřman, Sumerauer, Horák, Javůrek, Boška, Seidl, Soudek, Rezek

Komentář k utkání

První šanci utkání osmého kola dorostenecké extraligy mezi Karlovými Vary a Českými Budějovicemi si ve druhé minutě vypracoval hostující Horák, a nepřímo tím naznačil, které mužstvo bude v následujících minutách mít více ze hry. V urputném první třetině se hosté ukázali být techničtějším celkem, který v útočné kombinaci dokáže držet puk na hokejkách. Energetici se do velké příležitosti dostali poprvé v šesté minutě, když Kroupa z rohu našel před brankou volného Chaljavina. Jeho zakončení však postrádalo důraz a mladý hokejista si z celé akce nakonec odnesl pouze bolestivou sekeru. Na druhé straně neuspěl ani Javůrek, jenž po chybě obrany Energie nebezpečně pálil z mezikruží. V sedmé minutě začala série vyloučení, která prakticky trvala až do konce třetiny. Jako první si hru v přesile vyzkoušeli domácí, ale jejich snažení nepřineslo pro brankáře Petrova prakticky žádné nebezpečí. Po vyloučení Rohana následovala přesilová hra hostí, která se sice opticky povedla lépe, ale účinek na skóre byl stejný. Českobudějovičtí se však touto přesilovkou dostali do tempa a i po návratu karlovarského hříšníka domácí tlačili. Aktivní hrou nutili energetiky k faulům a před první sirénou nakonec skórovali. Při vyloučení Dlapy střílel z levého kruhu Vráblík, kotouč v chumlu hráčů změnil směr, doputoval k u tyče stojícímu Josefu Rezkovi, jenž pohodlně do odkryté klece otevřel střelecký účet zápasu.

Po přestávce začala hra energetiků vypadat mnohem hokejověji, domácí se více vysunovali a forčekovali. První náznak zlepšené útočné aktivity přišel již v třiadvacáté minutě, kdy Mistoler nastřelil tyčku Petrovovy branky. I hosté se pod tlakem dopouštěli faulů. Při vyloučení Vráblíka za krosček nejprve zpoza branky dotíral Chaljavin, nebezpečnější však byla kombinace mezi kruhy v podání Rohana a Mistolera, která však skončila v náručí brankáře. Zaslouženého vyrovnání se energetici dočkali o minutu později. Střelu Tomečka brankář vyrazil před sebe a pro Jana Putyeru již nebyl problém poslat kotouč zpět do brány. Rozjetí energetici pokračovali v náporu. O dvě minuty později se vyznamenal Petrov, když zneškodnil pokus Šalinga, kterého před brankou od mantinelu našel Chocholáč. Vedoucí branka Energie padla po obrovské minele českobudějovické obrany. Chybná rozehrávka poslala před Petrova hned dva samotné hráče a ti si již s touto situací věděli rady. Putyera nejprve oklamal nazpět spěchajícího obránce, vyslal pas přesně na hokejku u druhé tyče stojícího Martina Chocholáče, jemuž stačilo jen zamést kotouč do zívající brány. Po čtyřiceti minutách tedy vedli domácí 2:1.

Toto vedení se však záhy rozplynulo podobně jako mlha nad ledem, do které ledaři pouštěli větráky. České Budějovice začaly třetinu přesilovou hrou a radovaly se již po 46 vteřinách. Nahrávka Horáka překvapivě prošla kolem bránícího energetika a brankáře Hrušky až na hůl Robina Soudka, který střelou z úhlu vyrovnal skóre. Za chvilku bylo v táboře hostí ještě veseleji. To když od modré pálil Horák, Aleš Ježek před Hruškou do střely pohotově vložil svoji hůl a kotouč skončil v brance. V této fázi zápasu předvedli domácí obrovskou vůli po bodech a tyto dva rychlé údery je do kolen nepoložily. Po čtyřech minutách bylo opět vyrovnáno. Chaljavin si nabruslil k zadnímu mantinelu, bekhendem přihrál před branku Mistolerovi, jenž kotouč doklepl za Petrova. Tomáš Mistoler byl autorem i vítězné branky Energie. V přesilové hře si dlouho u modré vyměňoval kotouč s Rohanem, nakonec se rozhodl vypálit a jeho golfový úder zadržela až síťka českobudějovické klece. Na hostech byla patrná snaha o vyrovnání, ale na sebevědomím čišící energetiky již v závěru neměli. Nepomohla ani závěrečná hra v šesti, a všechny body tak zůstaly na západě Čech.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (trenér Karlových Varů): Do utkání jsme šli s cílem potřetí za sebou neprohrát a jsme maximálně spokojení. Musím vyzdvihnout výkon všech hráčů. Dá se říci, že dnes jsme sestavu vytvářeli na koleně. Máme hodně zraněných a nemocných hráčů, ale kluci se s tím dnes porvali velmi dobře.

Karel Soudek (trenér Českých Budějovic): Utkání se mi nehodnotí lehko. Když však hrajeme hokej jen v jedné třetině, tak těžko můžeme pomýšlet na dobrý výsledek. Udělali jsme několik individuálních chyb, pod tlakem jsme také hodně faulovali, a to myslím rozhodlo.