HC Energie Karlovy Vary

Z litvínovské divočiny se sklopenými hlavami

HC Litvínov - HC Energie 5:4 (0:3, 4:1, 1:0)
Když energetici v první třetině zvýšili svůj náskok už na 3:0, málokdo by očekával komplikace. Zvlášť když i v dalším průběhu úvodního dějství sypali Západočeši na Fraňka jednu šanci za druhou. Pak ale přišel totální obrat. Domácí vyhlásili ve druhé třetině bleskovou válku a v polovině duelu už drželi vedení. Přestože Košťál (na snímku) dokázal ještě srovnat, branka Lukeše z poslední třetiny poslala všechny body na litvínovský účet. Remízu už nezachránil ani drtivý nápor Energie v závěru střetnutí.
O2 extraliga, 31. kolo, pá 12.12.2008, Zimní stadion Litvínov
Litvínov
Karlovy Vary
5:4
0:3, 4:1, 1:0
Branky a nahrávky: 21. Lukeš (Kubát), 23. V. Hübl (Kubinčák), 28. Šlégr (Švarný), 28. Bahenský (Punčochář), 45. Lukeš (Reichel, Šlégr) - 6. Pech (Jiří Hanzlík), 8. Kumstát, 13. Skladaný (Němec), 35. Košťál (Dobroň, Kumstát). Rozhodčí: Šindler - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 8:6, navíc Čutta (K. Vary) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4917.
Litvínov: Franěk - Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Punčochář, Walter, Vobořil, Skuhrovec - J. Černý, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - Bahenský, Branda, Trávníček - Jánský, Heinisch, Šinkovič
Karlovy Vary: Sáblík (28. Mensator) - Dobroň, Řezníček, Mudroch, Čutta, Němec, Jiří Hanzlík, Prošek, Duben - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Sailer - Dej, Pech, Skladaný - Zucker, J. Bauer, Zaťovič

Komentář k utkání

Energie na soupeře vlétla a brankář Franěk nevěděl, kam má skočit. V 6. minutě kapituloval poprvé. Jiří Hanzlík se na modré neukvapil, místo střely našel Lukáše Pecha, který přesnou, rychlou a těžko polapitelnou střelou k tyči otevřel skóre duelu.

V polovině šesté minuty, když na trestné lavici pykal Roman Prošek, přidala Energie druhou branku. Když se domácí dostali v přesilové hře do útočného pásma, zachytil Petr Kumstát pomalou přihrávku na modré čáře a svým rychlým přechodem se dostal do brejku. Své sólo dotáhl do úspěšného konce střelou nad levé rameno bezmocného Fraňka.

Na časomíře svítilo 12:32, když se prosadila dvojice Němec – Skladaný. Domácí brankář si kromě nepříliš dobré formy v úvodu utkání vybral i kapku smůly. Střela Němce od modré se odrazila od mantinelu a František Skladaný ji nakonec dorazil do sítě.

O přestávce muselo být v šatně Severočechů pěkně dusno. Trenér Hübl svým svěřencům hodně hlasitě domlouval a jeho „projev“ k hráčům i hned přinesl ovoce. Po 34 vteřinách druhé části se před branku Lukáše Sáblíka natlačil František Lukeš a přesnou střelou prostřelil karlovarského gólmana.

Litvínov tato branka zdravě nakopla. Ve 23. minutě se ujala opakovaná střela Viktora Hübla a hostující kouč Josef Paleček si vzal oddechový čas. Bohužel tato přestávka Energii nepomohla. Jakub Čutta si následně vykoledoval od rozhodčího 14 trestných minut. Přesněji řečeno 2 + 2 a dalších deset za protesty. Domácí touto nabídkou nepohrdli a na konci dlouhé přesilovky vyrovnali. Jiří Šlégr postupoval sám do útočného pásma, a protože jeho spoluhráči šli střídat, tak vystřelil a ono se to povedlo.

V čase 27:55 se trefil Bahenský a dokonale otočil vývoj střetnutí.To že se šlo do šaten za vyrovnaného stavu, zařídil Jan Košťál. Jeho blesková dorážka skončila brankou, když procpal puk mezi betony Fraňka.

Třetí část začali lépe hosté. Ve 45. minutě zakončil dorážkou kombinaci domácí první pětky František Lukeš a domácí šli opět do vedení. Při tomto gólu asi neměl Lukáš Mensator, který po čtvrté brance vystřídal Sáblíka, úplně čisté svědomí.

Energii se podařilo v poslední minutě vstřelit branku, ale té dosáhla až po odpískání. Nakonec tak hosté odjeli z prázdnou, když prohráli 5:4.

Ohlasy trenérů

Petr Rosol (Litvínov): "Půl zápasu jsem si připadal jako za starých časů, když tady hrály Košice. Byl to neuvěřitelný blázinec. Musím ale pochválit kluky, že se za stavu 3:0 nerozklepali a dokázali zápas otočit. Nakonec to bylo vyrovnané, ale se štěstím jsme vyhráli."

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): "Sice se nám podařilo vyhrát první třetinu 3:0, ale potom jsme nezvládli vstup do druhé části. Rychle jsme dostali na 3:1, pak na 3:2, zbytečně jsme se rozklepali a soupeř zápas otočil v jeho prospěch. Nám se pak sice podařilo v přesilovce pět na tři srovnat na 4:4, ale bohužel jsme v poslední třetině byli opět nedůrazní v prostoru kolem branky a soupeř zvýšil na 5:4. V konci jsme nějaké příležitosti měli a možná nám chybělo trochu štěstí nebo důrazu. Bohužel. Myslím si, že bod bychom si zasloužili, ale nemáme nic."