HC Energie Karlovy Vary

Franěk zastavil krušnohorskou ofenzivu, Energie bez bodu

HC Energie - HC Litvínov 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Obrovský tlak karlovarských hokejistů v úvodním dějství derby s Litvínovem postrádal brankové vyjádření. S přibývajícím časem získávali hosté herní jistotu a když v končící druhé třetině využili svou jedinou přesilovku v zápase, museli Západočeši vsadit vše na jedinou kartu. To se nevyplatilo ve 48. minutě, kdy v brejku zvýraznil litvínovské vedení Černý. Přestože Melenovský (na snímku) záhy snížil, všechny další střely skončily na chráničích výborného Fraňka.
O2 extraliga, 18. kolo, pá 24.10.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
1:2
0:0, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 51. Melenovský (Kristek) - 38. Trávníček (Branda), 48. J. Černý (Trávníček). Rozhodčí: Vampola - Guth, Křivský. Vyloučení: 1:6, navíc Švarný (Litvínov) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 4010.
Karlovy Vary: Mensator - Mudroch, Řezníček, Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Čutta, Grof, Duben - Skladaný, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Kumstát, Pech, Sailer - Zucker, Dej, Zaťovič
Litvínov: Franěk - Šlégr, Walter, Kubát, Kroupa, Švarný, O. Poživil, P. Punčochář - Jánský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - J. Černý, Branda, Trávníček - Bahenský, Heinisch, Rindoš

Komentář k utkání

Hokejisté Energie prohráli i ve druhém letošním podkrušnohorském derby, a po třech plných bodových ziscích tak tentokrát vyšli naprázdno.

Do utkání přitom nevstoupili špatně a většinu hrací doby udávali tempo. Již od prvních minut měl Petr Franěk, který se možná trochu překvapivě postavil do litvínovské branky, plné ruce práce. Střely Sailera a Skuhravého jej dostaly do provozní teploty a hostující gólman pak se svými spoluhráči s přehledem ustál i dvě oslabení při vyloučení Waltera a Černého. V početní výhodě největší šanci domácího celku zaznamenal obránce Čutta, po Kumtátově příhře před poloodkrytou klec ale zamířil jen do boční sítě.

Více nebezpečná byla Energie v plném počtu. V patnácté minutě dobře postavený Pech namísto zakončení přihrával Kumstátovi, po jehož střele skončil puk ve Fraňkově rukavici. Další neproměněnou tutovku domácích si pak připsala jejich čtvrtá formace, když Zaťovičovu nahrávku zpoza branky poslal Dej pouze nad břevno. Ostrá střela litvínovského Brandy z mezikruží v závěru třetiny pak znamenala symbolické varování domácím před dalšími spálenými šancemi.

A skutečně. První minuty prostřední části ještě sice neznamenaly změnu v zaběhnutém způsobu hry, dokázal to ostatně Zucker, když neproměnil svůj samostatný únik na Fraňka, s přibývajícím časem však hosté zacelili skulinky ve své defenzivě a mohli se více soustředit na útok. Mensator, do té doby zřejmě nejméně vytížený hráč na ledě, rázem musel čelit pokusu Bahenského z mezikruží a ještě nebezpečnější Brandově teči Černého střely.

Domácím se v těchto fázích nedařilo přecházet do soupeřovy třetiny, sami se navíc museli bránit, když na trestnou lavici usedl Řezníček. Statistickou zajímavostí je, že se jednalo o prvního a zároveň posledního vyloučeného energetika v utkání. Svůj trest si navíc zkušený obránce neodseděl celý, neboť po Brandově příhře od zadního mantinelu se před Mensatorem prosadil důrazný Michal Trávníček. V následné přesilové hře Energie jej mohl napodobit Košťál, ale díky skvělému Fraňkovi hosté svůj hubený náskok uhájili.

Karlovarské souboje se skvělou obranou a gólmanem v duchu zápasů s Třincem měly svého pokračování i ve třetí dvacetiminutovce. Litvínovské navíc zdobila skvělá efektivita v koncovce a v osmačtyřicáté minutě dokázali využít jedno z okének v domácí obraně. Přihrávkou za obranu vybídl Trávníček Jakuba Černého k samostatnému úniku a hostující útočník si blafákem položil Mensatora a z úhlu trefil odkrytou klec.

Nadprůměrně zaplněný stadion ale o závěrečné drama nepřišel. Na konci jedenapadesáté minuty dorazil Marek Melenovský střelu Kristka a Energie byla rázem opět ve hře. Divoké okamžiky pokračovaly střelou Lukeše, která rozezvučela tyč, i dalším tentokrát neúspěšným soubojem dvojice Melenovský – Kristek s brankářem Fraňkem. Více než jedna vstřelená branka ale v páteční večer nebyla Energii souzena. Hrdina zápasu Petr Franěk v závěru odolal drtivému náporu domácího celku a v snad největší šanci jej Košťál trefil pouze do masky. Navzdory obrovské střelecké převaze 42:23 tak energetici padli i v druhé letošní bitvě o Krušné hory.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Věděli jsme, že Litvínov bude bránit a i přesto nám vstřelil první branku a po hrubé chybě naší obrany zvýšil na 0:2. Zápas nám nevyšel hlavně v proměňování šancí.

Jaroslav Hübl (Litvínov): Jeli jsme do Varů s tím, že to zkusíme. První třetinu byli domácí lepší, Franěk nás však podržel. Využili jsme jednu přesilovku a poté byli pod tlakem, ale bojovností jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Byli jsme šťastnějším mužstvem.

Fotogalerie

Související články