HC Energie Karlovy Vary

První výhra míří na západ, úřadoval penaltový mág Melenovský

HC Litvínov - HC Energie 2:3 sn (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0) Stav série: 0:1.
Mimořádné drama se šťastným koncem pro Energii připravilo divákům prvním čtvrtfinálové utkání na litvínovském ledě. Karlovarští šli na začátku druhé třetiny zásluhou Skuhravého a Procházky (na snímku) do dvoubrankového vedení. Ještě před poslední dvacetiminutovkou bylo ale vyrovnáno. Rušné utkání nakonec dospělo až do penaltového rozstřelu, ve kterém zažehnal prohru v poslední možné chvíli Marek Melenovský a stejný hráč o chvíli později další přesnou trefou poslal první vítězství na rozjásaný západ Čech.
O2 extraliga, ČF1, po 2.3.2009, Zimní stadion Litvínov
Litvínov
Karlovy Vary
2:3sn
0:1, 2:1, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 26. V. Hübl (Kubinčák), 35. Rindoš (Trávníček) - 8. Skuhravý (Kumstát), 25. Procházka (Melenovský, Skladaný), rozhodující nájezd Melenovský. Rozhodčí: Šír, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:7. Bez využití. Diváci: 6680. Průběh utkání: 0:2, 2:2 - 2:3.
Litvínov: J. Hübl ml. - Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Punčochář, Walter, Skuhrovec, Vobořil - Jánský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Trávníček - Bahenský, Branda, Jenáček - Rindoš, Heinisch, Bednařík
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Dobroň, Čutta, Mudroch, Prošek, K. Černý, Duben - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hluchý, Dej, Sailer - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Zaťovič, Zucker, Pech

Komentář k utkání

Nažhavené ochozy litvínovského stadionu se málem mohly radovat už v první minutě, kdy do útočného pásma proskočil V. Hübl a Mensator se proti Kubinčákově střele z první musel bleskově přesunovat ke druhé tyči. Nebezpečně střílel hned po vhazování i Jenáček. Energetici se ale rychle osmělili a díky dravému pohybu v útočném pásmu získali několik přesilových her. Paradoxně v plném počtu ujeli do přečíslení Melenovský se Skladaným, jenže druhému jmenovanému v klíčovém okamžiku přeskočil puk přes čepel hole. V pokračující akci pálil z kruhu Mudroch, brankář Hübl puk nakonec ve své výstroji našel.

Úspěchu se hosté dočkali až v 8. minutě. Po zmatcích ve středním pásmu vyrazil střemhlavě do útoku Kumstát. Vysoký forvard přebruslil několika rychlými tempy soupeře a servíroval před branku Skuhravému. Ten prokázal svůj pověstný důraz a dotlačil puk do sítě.

Litvínovští v dalších minutách sahali po vyrovnání. Nebezpečně tečoval volný Jánský, Kroupu vychytal bleskovou lapačkou Mensator a na stejné části výzbroje ztroskotal i Branda. Přestávka tak přišla hostím hodně vhod, zvlášť když do druhé části vstoupili s velkou útočnou chutí právě Západočeši. Sailer křižnou střelou a poté i Melenovský trefili jen brankařovy betony, Milan Procházka už byl ale přesný. Hned po buly pro něj vybojoval puk Skladaný a rána z první zapadla přesně k tyči.

A třetí gól visel ve vzduchu. Do odkryté branky mířil svým příklepem Čutta, obětavý bek domácích byl ale svým skluzem v možná klíčovém okamžiku zápasu na místě včas. Hned z protiútoku totiž z velkého úhlu vystřelil Viktor Hübl, jehož tečovaná rána prošla nad Mensatorovým ramenem do sítě. Najednou byli nahoře chemici. Rindoš trefil z brankoviště gólmana do lemu lapačky, Jánský po spolupráci s Reichelem minul úplně prázdnou klec. Když už se zdálo, že energetici nejhorší přestáli a Čutta dokonce svou dělovkou od modré nastřelil horní tyčku, přišel pro ně další šok. Obrana zcela zapomněla před brankou volného Rindoše, který napálil Trávníčkovu přihrávku přesně k tyči. V závěru třetiny musel Karlovarské podržet Mensator. Reprezentační brankař ustál dvě jedovky Punčocháře od modré a v posledních vteřinách při něm stáli všichni svatí, když Jenáček ze dvou metrů přestřelil.

Třetí dvacetiminutovka probíhala v opatrném duchu. Oba týmy odmítaly udělat v defenzivě chybu, a proto měli oba brankaři trochu volněji. Střelecké pokusy se omezily jen na rány z větší dálky. Takto se snažili rozhodnout Pech a Melenovský, na druhé straně mířil přes obránce Behenský. Prodloužení bylo ale neodvratné.

Hned v jeho úvodu mohl vše rozhodnout Ondřej Němec. Po faulu na unikajícího Kumstáta ale mladého beka při penaltě vychytal dobrým zákrokem Hübl. Dobrou výhodu dostali v závěru prodloužení také domácí, jenže v přesilovce toho příliš nevymysleli. Majitele prvního bodu v sérii tak určily až samostatné nájezdy. V nich zásluhou Lukeše visel nad Energií Damoklův meč, Melenovský ovšem srovnal a následně přesnou ranou švihem mezi betony poslal důležité vítězství na západ.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hübl (HC Litvínov): My jsme do toho zápasu vstoupili trochu nervózně a první třetinu byli hosté lepší. Druhou třetinu, přestože jsme prohrávali, tak kluci bojovali, vytvořili jsme si šance, dali dva góly a měli ještě další šance, mohli jsme ten zápas rozhodnout. Bohužel se tak nestalo. Třetí třetinu už to bylo nahoru dolů, nakonec bohužel rozhodly penalty a v tom jsme byli smutnější, že jsme ty góly nedali. Prohráli jsme první zápas, ale budeme bojovat dál. Zítra to musíme napravit a pokračovat dál. Robert Reichel odstoupil, protože měl nějaké problémy, ale zatím nemohu říct nic bližšího. Jen doufám, že to bude dobré a bude moct hrát.

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Jsem samozřejmě rád, že jsme dnes utkání zvládli a vyhráli. Přijeli jsme s tím, že chceme alespoň jeden zápas vyhrát a jsem rád, že se to povedlo hned v tom prvním. Zápas byl podle mého názoru bezvadný, hodně dramatický, měl nasazení a bojovnost od obou mužstev. Myslím, že my jsme začali velice dobře, dostali se do vedení a byli v první třetině lepší. Litvínov ve druhé třetině ukázal svou sílu v útoku a srovnal. V té poslední třetině jsme byli trošičku aktivnější, ale už bylo vidět, že síly pomaloučku docházejí. Neproměnili jsme první mečbol, kdy jsme měli trestné střílení, tak jsme rád, že se nám to povedlo napodruhé. Chtěl bych hráčům poděkovat za ohromnou bojovnost.

Fotogalerie

Související články

Soutěž | ne 1.3.2009

Zelená linka do kabiny energetiků