HC Energie Karlovy Vary

Penaltová loterie tentokrát pro soupeře, Energie z Liberce s bodem

HC Liberec - HC Energie 3:2 sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Poslední utkání před reprezentační přestávkou se rozjíždělo pomaličku, ale nakonec jeho tempo strho beznadějně vyprodanou libereckou arénu. Energetici museli dvakrát dotahovat. Ve druhé třetině se přesně trefil Pech a na 2:2 vyrovnával v 53. minutě Čutta. V závěru normální hrací doby udržel karlovarské naděje v oslabení výborný Mensator. V prodloužení viselo rozhodnutí na obou stranách doslova na vlásku, jenže bonusový bod se rozdával až při penaltách. V nich se hned v první sérii předvedl parádním blafákem Ondřej Němec. Jenže Sáblíka, který se na penalty opět postavil do varského brankoviště, překonal Žabka i Pletka.
O2 extraliga, 47. kolo, ne 1.2.2009, Tipsport aréna
Liberec
Karlovy Vary
3:2sn
1:0, 0:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 16. Žabka (Pletka, Podkonický), 49. R. Vrbata (Kašpařík, Pletka), rozh. nájezd Pletka – 25. Pech (Dobroň, Melenovský), 53. Čutta (Kumstát, Skuhravý). Rozhodčí: Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:5, navíc Čutta (KVA) 10 min. OT. Využití: 2:1. Diváci: 7500 (vyprodáno).
Liberec: Leinonen - Jiruš, Hunkes, Žabka, Derner, Modrý, Jareš - Podkonický, Kašpařík, Pletka - R. Vrbata, P. Nedvěd, V. Nedorost - Bartovič, Blatný, Šachl - Vantuch, Dušek, Pabiška
Karlovy Vary: Mensator (na nájezdy Sáblík) - Němec, Dobroň, Čutta, Mudroch, Prošek, Duben - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dej, Kristek, Sailer - Melenovský, Pech, Skladaný - Zucker, Milan Procházka, Zaťovič

Komentář k utkání

První vážnější akci utkání předvedla nová akvizice Tygrů Radim Vrbata, který dobrou střelou zpoza obránce donutil Mesatora k zákroku betonem. Ve čtvrté minutě se pak ke slovu dostali hosté, když Mudroch vyprášil betony Leinonena. V páté minutě se za držení odebral k trestoměřičům Prošek, který před brankou přidržel Vantucha. Jenže jediné na co se Liberec zmohl byla jediná střela Šachla v samotném závěru výhody. Jinak se hokejisté Energie dobře ubránily útočným nápadům Bílých Tygrů.

Trochu vzruchu přinesla do potichlých řad návštěvníků Tipsport areny akce Liberce, když útok vedený Nedvědem pořádně zamotal hlavy obráncům hostí. Mensator však podržel svůj tým a společně s obětavými zákroky nedovolil domácím otevřít gólový účet utkání. V jedenácté minutě byl pak vyloučen liberecký Pletka. Početní výhodu sehráli hosté lépe než předtím domácí, gól se jim ale stejně nepodařilo dát.

Velmi blízko ale byli gólu domácí, když Podkonický minul bekhendem poloodkrytou klec Mensatora. Ve čtrnácté minutě byl vyloučen za napadení Jakub Čutta, který ještě za následné protesty dostal desetiminutový trest. Tuto přesilovku už domácí dokázali využít. Po Kašpaříkově vyhrané buly se puk dostal na modrou, odkud Boris Žabka tvrdou střelou propálil vše a puk zastavila až síť branky Karlových Varů. V sedmnácté minutě mohl Nedvěd přidat další gól, Mensator ale vytáhl vynikající zákrok. Druhou přesilovku si zahráli i hosté při vyloučení Vantucha. Bílí Tygři si ale s tímto oslabením poradili a nedovolili Enegii skórovat.

Ve druhé třetině se hostům hned zpočátku naskytla hra s mužem v poli navíc a tentokrát se musel Leinonen hodně snažit, aby neinkasoval. Obzvlášť když se na něj dvakrát sám řítil Skuhravý. Oba pokusy ale liberecký gólman ustál. V páté minutě se už hosté radovali z vyrovnání. Zpoza obránce střelou do horního rohu branky ze středního pásma Lukáš Pech překvapil Leinonena, který se za pukem jen ohlédl.

V polovině druhé části se hra uchýlila do podprůměru extraligy a ticho v ochozech Tipsport areny bylo ohlušující. Třiatřicátá minuta pak přinesla krásnou kombinací první lajny hostí, výsledkem celého snažení byla jedna Kumstátem nastřelená tyč a faul v podání Dernera, který se provinil podražením. Liberec si ale s oslabením poradil stejně jako v předchozích případech. V šestatřicáté minutě se divákům naskytl pohled na hru ve čtyřech na obou stranách. Následující dvě minuty sehrál lépe Liberec, ale nic co by alespoň zavánělo brankou nevymyslel.

Ve třetí třetině Liberec na Energii vlétl. Nejprve to hned po buly zkoušel Vantuch, poté se pokoušel Bartovič tvrdou střelou z mezikruží vsítit druhou branku domácích. Jeho střela byla ale bekem hostí sražena. Na straně Energie byl poté vyloučen Miroslav Duben. Bílí Tygři svou druhou výhodu dokázali využít. Po střele od modré se po zásahu Mensatora puk odrazil k volnému Radimu Vrbatovi, který puk dorazil do odkryté branky.

Kumstát mohl hostům vrátit úsměv na rty, protože jel sám na Leinonena, ten ale vystavil stop jeho pokusu svou lapačkou. Osm minut před koncem třetí třetiny měli hosté další výhodu při vyloučení Šachla. A svou šestou přesilovku už dokázali využít, když se po souboji u mantinelu dostal puk k volnému Jakubu Čuttovi, pro kterého to byla druhá branka v sezoně, obě své letošní trefy zasadil právě Liberci. Bílí Tygři se pak pustili do útoku a Mensator byl o dost víc zaměstnán, než Leinonen na druhé straně kluziště.

Šestapadesátá minuta znamenala další výhodu, při vyloučení Kristka. Kouč Pešán poslal mna led čtyři útočníky a jen jednoho obránce. Útočné nápady ale tentokrát hokejisté Energie dokázali ubránit a utkání tak dle obrazu hry směřovalo do prodloužení.

Liberec měl v prodloužení více ze hry, vyloženou šanci si ale vypracovat nedokázal . Energie o sobě dala vědět v poslední minutě, jenže její pokusy zastavil Leinonen. Utkání tak museli rozhodnout až nájezdy. Do těch poslal trenér Paleček Sáblíka, tento tah se mu ale nevyplatil. Liberec byl totiž v nájezdech úspěšný dvakrát, Karlovy Vary jen jednou. Vítězný nájezd si připsal Václav Pletka, pro kterého to je jubilejní stopadesátá branka v extralize.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Liberec): Chtěli jsme napravit špatný výkon z Vítkovic, což se ne tak úplně podařilo. Nenavázali jsme na velmi dobrý výkon z předchozích utkání. Dva body se počítají, ale je škoda, že jsme nevybojovali tři, protože do konce základní části už jen jednou hrajeme doma. Jsem ale rád, že jsme konečně vyhráli na nájezdy.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Věděli jsme, že je Liberec doma velmi kvalitní, proto jsme vsadili na defenzivu. Chtěli jsme bránit střední pásmo, vyhazovat puky z naší obranné třetiny, což se při hře pět na pět dařilo, ale bohužel jsme dvakrát inkasovali v oslabení. Přesto považujeme bod za dobrý, mužstvo podalo bojovný výkon.

Související články