HC Energie Karlovy Vary

Energie ukončila proti Liberci smolnou sérii

Energie - Liberec 4:3 (2:2, 0:1, 2:0)
Po čtyřzápasové odmlce se karlovarští hokejisté konečně dočkali toužebně očekávaných bodů. Potřebovali k tomu svého oblíbeného soupeře z Liberce, který má v Dolní Kamenné dlouhodobě špatnou statistiku. Tradičně urputný souboj s Bílými Tygry odstartovala Energie výborně a po deseti minutách vedla 2:0. Jenže herní lehkost zelených mužů najednou záhadně zmizela a hosté se ve druhé třetině dokonce dostali do vedení. Slepené branky Marka Melenovského a Petra Kumstáta ze 48. minuty i skvěle zvládnutý závěr však nakonec přivály důležitou výhru na karlovarskou stranu.
O2 extraliga, 34. kolo, út 11.11.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Liberec
4:3
2:2, 0:1, 2:0
Branky a nahrávky: 4. Čutta (Kumstát), 10. Kristek (Němec), 48. Melenovský (Kristek, Mudroch), 48. Kumstát (Skuhravý) - 18. Pabiška (Blatný), 19. Zíb (Nedorost), 28. Nedorost (Nedvěd, Pletka). Rozhodčí: Šindler - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 4:6, navíc Jiruš (LIB) 10 min OT. Využití: 1:0. Diváci: 3060. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Čutta, Jiří Hanzlík, Mudroch, Němec, Prošek, Řezníček - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Skladaný, Pech, Sailer - Zucker, Dej, Zaťovič
Liberec: Fikrt - J. Moravec, Jiruš, Žabka, Zíb, Kajínek, Modrý, Hunkes, Vantuch - V. Nedorost, P. Nedvěd, Pletka - Podkonický, Kašpařík, Šimánek - Víšek, Plodek, Klimenta - Bartovič, Blatný, Šachl

Komentář k utkání

Samotný začátek byl ve znamení svižného tempa. Několik okamžiků po vhazování už musel Lukáš Mensator hasit tutovku Nedvěda, ovšem za brilantní zákrok si ihned vysloužil od diváků skandovaný potlesk. Nadšení a opětovný potlesk přišel již v době, kdy na světelné tabuli svítil čas 3:04. Kumstát se uvolnil u mantinelu a následovně nahrál do prostoru mezi kruhy, kde stál Jakub Čutta, který bombou z první trefil pravý růžek Fikrtovy brány. Liberečtí se do ofenzivy dostávali pouze sporadicky a nebyli pro domácí příliš nebezpečným soupeřem. Ještě větší euforii přinesl do ochozů v desáté minutě Jaroslav Kristek, který se v nepřehledné situaci dostal k volnému puku a propálil vše, co mu stálo v cestě. Ovšem karlovarská radost netrvala dlouho. V čase 17:19 Blatný po obranném nedůrazu elegantní zadovkou přenechal kotouč Lukáši Pabiškovi a ten rychlým švihem prostřelil Mensatora. Neuplynula ani minuta a do tváří karlovarských hráčů i fanoušků přibyla nejedna vráska. Václav Nedorost přihrál na modrou čáru Lukáši Zíbovi, který přesnou trefou vymetl levý růžek Mensatorovy brány, a vyrovnal tak na 2:2.

Začátek druhého dějství přinesl lehký tlak domácích, ovšem ani Severočeši nezaháleli a vytvořili si pár pohledných akcí. V jedné z nich v čase 27:31 vstřelili branku, a dovršili tak parádní obrat. Kotouč putoval po trase Pletka, Nedvěd, Václav Nedorost, kdy posledně jmenovaný vypálil z blízkosti na Mensatora. Domácímu brankáři propadl kotouč mezi betony a navíc si jej přes brankovou čáru neopatrně srazil bruslí. Energetici museli soupeře rázem dohánět jak na skóre, tak i předváděnou hrou. Na domácích bylo vidět, jak moc by si přáli vyrovnat, ovšem žádná kloudná šance nepřicházela. Pečlivá defenziva Severočechů vnášela na domácí hokejky stále větší zmar. Netrpělivé publikum pak na konci třetiny ještě více rozladil zákrok v rohu kluziště na Milana Procházku, po kterém čeká karlovarského útočníka zhruba týdenní pauza.

Úvod poslední třetiny byl ve znamení urputné snahy o vyrovnání ze strany domácích. Ovšem ani Liberečtí nezaháleli a kromě pár povedených akcí dokázali častovat Energii i důraznými zákroky v osobních soubojích. Neúmyslný zákrok Valdemara Jiruše na domácího Deje skončil 2 + 10 minutami a již druhou přítomností domácího lékaře na ledě. Bezútěšné snaze karlovarského týmu nakokonec pomohla až Štěstěna. Marek Melenovský poslal puk z rohu směrem k brance, kde hledal Kristka číhajícího na druhé tyčce. Jenže si to v poslední vteřině rozmyslel, oklamal tak Fikrta a vystřelil. Od zad hostujícího gólmana se puk dostal až za brankovou čáru. Jako v případě Liberce, i Energie se blýskla rychlými dvěma brankami. K dalšímu zvratu utkání stačilo pouhých 40 vteřin. Václav Skuhravý se uvolnil za bránou a přihrál na volného Petra Kumstáta, který přesnou tečí prostřelil Fikrta mezi nohama. Na ledě i mezi diváky zavládla bouřlivá exploze radosti, jenže do konce utkání zbývaly ještě dvě minuty. Libereckou situaci ale ještě více zkomplikovalo vyloučení Moravce a šance na zkorigování výsledku byla již mizivá. V závěru byl sice ještě vyloučen domácí Skuhravý, v posledních vteřinách to Severočeši zkoušeli bez brankáře, ovšem tři body nakonec zůstaly v Karlových Varech.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Měli jsme výborný vstup do zápasu. Ovšem po vyrovnání na nás padla velká deka. Po šťastné vyrovnávací brance jsme bojovností a vůlí zápas zlomili. Musím klukům poděkovat a poblahopřát.

Filip Pešán (Liberec): Utkání se mi nehodnotí snadno. Za bojovnost a výkon jsme si zasloužili odvézt body. Smůla při vyrovnávací brance nás stála utkání.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 12.11.2008

Lukáš Pech: Byl to horor!