HC Energie Karlovy Vary

Pokažený začátek stál Energii důležité body

Bílí Tygři Liberec – HC Energie 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Takhle si karlovarští hokejisté a fanoušci vývoj jednoho z klíčových utkání měsíce ledna nepředstavovali. Už v šesté minutě si trenér Hynek musel vybrat oddechový čas, když jeho svěřenci pod Ještědem inkasovali již druhou branku. V dalším průběhu urputné bitvy dokázal za hosty zkorigovat pouze kapitán Václav Skuhravý, a před zítřejšími duely zbylých soupeřů je tak postavení Energie v desítce povážlivě ohroženo.
O2 extraliga, 45. kolo, čt 28.1.2010, Tipsport Arena
Liberec
Karlovy Vary
3:1
2:0, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 4. Podkonický (Víšek, Čakajík), 6. Nedvěd (Podkonický, Matějovský), 49. Podkonický (Nedvěd) - 34. Skuhravý (Loginov). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek, Kis, Prchal. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1. Diváci: 4456. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Liberec: Pinc - Jareš, Výtisk, Moravec, Derner, Rýgl, Čakajík, Holub, Malkamäki - Podkonický, P. Nedvěd, Matějovský - Bartovič, Kašpařík, Vantuch - Špaček, Plodek, Víšek - Ondřej, Blatný, Dušek
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Loginov, Nosek, Mucha, Dobroň, Čutta, Parýzek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dej, Melenovský, Hřebejk - Zjuzin, Pech, Skladaný - Zucker, Kuběna, Hluchý - od 31. navíc Zaťovič

Komentář k utkání

Oba celky v utkání představily své nové obránce. V úvodu však podstatně veseleji bylo libereckému Výtiskovi než karlovarskému Noskovi. Liberečtí totiž do utkání doslova vlétli a hned se tlačili před Mensatora. Hostující gólman si nejprve poradil se střelou Nedvěda, na dorážku Andreje Podkonického zblízka při přesilovce Bílých Tygrů ve čtvrté minutě už ale dosáhnout nedokázal. Tlak domácích pokračoval a přinesl za minutu a dvacet vteřin druhý gól. O něj se postaral Petr Nedvěd, který dostal opět hodně prostoru na brankovišti a z úhlu dostal puk za ležícího Mensatora.

Kouč Hynek reagoval oddechovým časem, po kterém se jeho svěřenci přece jen probrali a hra se vyrovnala. Ve dvanácté minutě vypálil na Pince jedovatě Skladaný, liberecký gólman ale schoval puk do lapačky. Po něm to ještě zkoušel z dobré pozice Koštál, jeho pokus z mezikruží ale zamířil vysoko nad. Když se na druhé straně neujaly pokusy Matějovského ani Bartoviče, šlo se do kabin za stavu 2:0 pro Severočechy.

Prostřední část přinesla šance až ve své páté minutě, kdy se před Pincem do dobré pozice natlačil Kumstát a jeho bombě chybělo jen několik centimetrů. Liberec se ukázal v přesilovce, kdy po střele Rýgla a teči Kašpaříka skončil puk na horní síti. Snížení přišlo v početní výhodě, kterou Západočeši hráli po faulu Dernera. Košťál nejprve v tutovce poslal kotouč nad branku, po dalším vhazování a střele Loginova ale tečoval puk přesně do horního rohu Václav Skuhravý.

Po kontaktním gólu se hra trochu uklidnila a šancí bylo k vidění méně. Když už nějaká přišla, tak to bylo především z karlovarských hokejek jako Hluchého pokus z otočky, který zamířil jen těsně vedle.

Závěrečná dvacetiminutovka začala hodně opatrně. Těsný stav nedovoloval ani jednomu z týmů více otevřít hru, a tak se vycházelo především z jisté obrany. Hosté byli možná o něco více aktivní, ale byli to domácí, kteří se v devětačtyřicáté minutě vrátili do dvoubrankového vedení. Nedvěd zavezl puk za branku, našel Matějovského, jeho střelu Mensator neudržel a do prázdné brány ji dorazil Andrej Podkonický.

Možnost na korekci promarnili Západočeši při přesilovce v pětapadesáté minutě, kdy Hřebejk a Skuhravý narazili na jistého Pince, a když ani závěrečná hra bez brankáře další změnu stavu nepřinesla, připsali si tři body Bílí Tygři, kteří letos i počtvrté dokázali Karlovy Vary porazit.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Karlovy Vary tady dneska odehrály velmi dobré utkání, další vyrovnanou partii. My jsme do utkání vstoupili velice dobře, ta první třetina byla z naší strany parádní. Ve druhé třetině si myslím, že na nás trochu dolehl tlak důležitosti utkání a přestaly nám jít nohy. Karlovarští převzali iniciativu, byli všude rychlejší a snížili. Třetí třetina byla z obou stran velmi ubojovaná a jsem rád, že jsme to konečně dotáhli do úspěšného konce.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): My jsme do utkání vstoupili velice špatně, za pět minut jsme prohrávali 2:0 a dá se říct, že tam se to utkání rozhodlo. Bylo tam malé nasazení, téměř celou tu první třetinu nás soupeř přehrával, v osobních soubojích byl důraznější, využil jednu přesilovku. Ty góly dali Liberečtí po tom, na co jsme hráče upozorňovali. Jestli to byla nekoncentrovanost, nevím, ale prvních deset minut jsme tam nebyli. Zbytek zápasu mužstvo odbojovalo, ale bohužel ta naše střelecká nemohoucnost a nedůraz před bránou nás stály další zápas.

Související články