HC Energie Karlovy Vary

UFF! Energie veze tři body z Boleslavi. Výhru trefil v závěru Hluchý

Tak to byly nervy! Energie ještě deset minut před koncem možná klíčového utkání sezony prohrávala v Mladé Boleslavi 0:1. Pak sice energetici po nedovoleném zákroku na Loginova přesilovku nevyužili, z pokračujícího tlaku ale právě faulovaný hráč vyrovnal přesně umístěnou ranou od modré. Užuž se schylovalo k prodloužení, když byl v útočném výpadu v rozporu s pravidly zastaven Milan Hluchý. A opět to byl poškozený hráč, kdo trestal. Závěrečné dvě minuty měly být ve znamení domácí power play, navíc znásobené o jednoho muže po nadměrném důrazu Skuhravého. Jenže vyhození Ondřeje Němce zaplulo spolehlivě do opuštěné soupeřovy branky a nad Karlovými Vary se barážové chmury alespoň částečně rozpustily.
O2 extraliga, OUT9, ne 28.3.2010
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
1:3
0:0, 1:0, 0:3
Branky a nahrávky: 23. Sup (Gajovský, Duben) - 52. Loginov (Skladaný, Melenovský), 58. Hluchý (Pech), 60. Němec (Mensator). Rozhodčí: Šindler, Hribik - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 4:3, navíc J. Kasík (MBL) 10 min OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2110. Vývoj utkání: 1:0, 1:3.
Ml.Boleslav: Schwarz - Jiruš, Duben, Jindra, Žabka, J. Kasík, Lehikoinen - Nouza, T. Sýkora, Boháč - L. Pabiška, Král, Handlovský - Fabuš, Macho, Bahenský - Gajovský, Vrbata, Sup
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Prošek, Parýzek, Čutta, Mucha, Nosek, Loginov - Hluchý, Skuhravý, Hřebejk - Dej, Melenovský, Skladaný - Kumstát, Pech, Košťál - Balázs, Čachotský, Zucker - Kuběna

Komentář k utkání

Do první velké šance se dostal ve 2. minutě Melenovský, jehož lehkou, avšak nepříjemnou střelu, Schwarz vyrazil konečkem betonu. V 7. minutě vychytal Schwarz jasný gól, když u vzdálenější tyče zlikvidoval Zuckerovu střelu do odkryté brány. V polovině první části našel Pabiška v dobré pozici Handlovského, který na Mensatora bekhendem nevyzrál. Na druhé straně si počíhal na Kumstáta v úniku 2 na 1 znovu Schwarz. Poté začali být aktivnější domácí a také si vytvořili šance.

Ve 13. minutě předvedli pohlednou kombinaci Macho s Fabušem a druhý jmenovaný zamířil jen do chráničů karlovarského brankáře. V 15. minutě sice Nouza ošálil Mensatora kličkou za bránu, ale když se chtěl po bleskové otočce vrátit stejným směrem i zpět, narazil na stále ještě klečícího gólmana, který ukryl puk pod sebou. Další vzruch vyvolala Králova přihrávka na Handlovského, jenž si puk stáhl a nechal znovu vyniknout Mensatora. A Fabuš v samostatném úniku stejně tak neuspěl. Za hosty, hrozící především v brejcích, si vzal poslední slovo Pech.

Skóre se poprvé měnilo až v úvodu druhé části, kdy poslal Sup domácí tým do vedení po přihrávce Gajovského zpoza brány. Aktivnější Boleslav byla u všech puků dříve a Západočeši měli starostí s bráněním dost. V jedné z boleslavských šancí mířil Handlovský z dobré pozice nad. Mistr se ale nenechal zahanbit a dvakrát zahrozil v útoku. V polovině zápasu se na modré čáře zmocnil puku Vrbata, udělal pár temp a vypustil střelu, kterou Mensator vyrazil se štěstím.

V téměř totožné pozici byl o pár minut později i Handlovský a střelou do podobných míst také nedal. Žabka pro změnu zakončoval těsně nad horní tyčku. Druhá přesilovka Energie v zápase po nedovoleném zákorku právě obránce Žabky zůstala nevyužitá, neboť domácí dobře bránili. Navíc se v dobrém rozpoložení jevil i domácí brankář Schwarz, a tak odešel s týmem do šatny ve vedení 1:0.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupila Energie dvěma střelami, jež skončily obě nad. Boleslavští na protějším konci kluziště vytvořili obrovský závar před brankovištěm a Nouza byl před odkrytou brankou v signalizované výhodě tísněn na hranici pravidel. Stav se tedy neměnil, ale domácí hráli přesilovou hru. V ní se paradoxně dostal do největší šance hostující Nosek, jehož rána Schwarzovy tyče minula.

Skuhravý měl na své holi ve 49. minutě vyrovnání, nicméně Schwarz jeho pokus se štěstím zlikvidoval. Vary sehrály nejnebezpečněji třetí přesilovku po faulu Macha, jenže boleslavský brankář dvakrát vleže odolal. Energetici vyrovnali až při hře v plném počtu. Skladaného střelu od modré čáry tečoval za Schwarzova záda Loginov. V 56. mintuě inkasoval dvě trestné minuty Fabuš a po patnáci vteřinách oslabení měli Středočeši obrovské štěstí, když se puk od tyče odrazil podél brankové čáry ven.

Druhým varováním bylo Kumstátovo břevno a třetí varování nepřišlo, neboť Karlovy Vary vstřelily druhou branku sekundu před návratem Fabuše na led, když Hluchý dokonale využil svého postavení před Schwarzem. Po oddechovém čase odvolali domácí brankáře. Navíc přišel ještě faul Energie a Boleslav hrála minutu a patnáct vteřin před koncem 6 na 4. Nebylo jí to nic platné, protože se přes celé kluziště trefil s lehkou tečí domácího hráče do opuštěné brány Němec.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (BK Mladá Boleslav): Stále se potýkáme s tím, že nedokážeme odskočit soupeři na větší gólový rozdíl. V závěru jsme udělali chyby, které nás stály body. Zkoušeli jsme ještě power play, náznak šance na vyrovnání byl, ale nešťastnou tečí jsme inkasovali třetí gól do prázdné branky.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Od druhé třetiny to byla velká přetahovaná, která měla šťastnější konec pro nás. V padesáté minutě jsme byli ještě bez bodu, ale nakonec vezeme všechny tři. Mužstvu bych chtěl hrozně poděkovat.

Související články

Preview k zápasu | so 27.3.2010

V Boleslavi znovu o šest bodů a černého Petra