HC Energie Karlovy Vary

Energie podlehla nervozitě i Tygrům

K a r l o v y  V a r y - Podle slov trenérů nejdůležitější střetnutí sezony hokejisté Energie nezvládli. Kromě Bílých Tygrů z Liberce se jim stala druhým soupeřem vlastní nervozita, která byla na ledě cítit téměř po celý zápas. Ve 4.minutě sice otevřel skóre svým premiérovým gólem v karlovarském dresu Petr Vala, ale za dvě minuty vyrovnal obrozený kanonýr Kropáč v přesilovce. Energie své další šance nevyužila a na její žluté dresy se nalepila tréma. Protože ale ani Liberečtí neskórovali, rozhodlo až prodloužení, ve kterém hned v první minutě využil zmatků v domácí obraně Kašpařík. Karlovy Vary prohrály s Libercem 1:2 v prodloužení a díky získanému bodu poskočily na šestou příčku, zároveň se však bodový odstup až na deváté místo ztenčil na pouhé dva body.
Český Telecom Extraliga, 44. kolo, út 28.1.2003
Karlovy Vary
Liberec
1:2p
4. Vala (Balázs) - 6. Kropáč (Jiří Hanzlík, Rozsíval), 61. Kašpařík (V. Novák) Rozhodčí: Nečas - Bláha, Kareš. Vyloučení: 4:6, navíc M. Straka 10 min, Kropáč (oba Liberec) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 3758.
Karlovy Vary: Franěk - Mádl, Topoli, M. Hlavačka, Němeček, Rodin, Bauer - L. Svoboda, Tvrdík, Kraus - Balázs, Vala, Bednařík - Opatovský, Kverka (41. Pavliš), Košťál.
Liberec: Falta - Holub, Jiří Hanzlík, Krstev, J. Moravec, Čakajík, Vála - Musil, M. Straka, Kropáč - V. Novák, Kašpařík, Jiří Kudrna - Rozsíval, Hájek, Kábrt.

Komentář k utkání

Se sestavou redukovanou pouze na tři útočné formace a sedm obránců se pustila domácí Energie do drezúry bílých šelem z Liberce. Bílá forma kočky zvané panthera tigris je však velice nevyzpytatelná, a tak před domácími krotiteli nestál žádný jednoduchý úkol. Už při předzápasovém rozbruslení byla na domácích patrná nervozita a napětí, zatímco z hráčů Liberce vyzařovala uvolněnost a pohoda.

Hned od prvních minut se domácí snažili přehrát tygry nátlakovou hrou. Už ve druhé minutě si velmi aktivní Kverkova řada otevřela před Faltou střelnici, ale nikdo z útočníků se neprosadil. V téže minutě byli za vzájemné napadení vyloučeni liberecký Straka a karlovarský Mádl. Hned na počátku hry 4 na 4 se dopustili hosté chyby ve středním pásmu a do přečíslení se dostali Balázs s Valou. Balázsova dělovka Faltovu klec minula, od zadního mantinelu se ale odrazila před volného Petra Valu a ten zblízka kotouč uklidil za brankovou čáru - 1:0. Již v šesté minutě však bylo vyrovnáno. Jen 13 sekund potřeboval Kropáč k tomu, aby bombou z první překonal Fraňka a využil libereckou přesilovku.  Domácí měli stále více ze hry, zejména Kverkova řada si vytvářela v útočné třetině tlak, ze kterého si hosté pomáhali čím dál častěji nenápadnými, ale ostrými zákroky na samé hranici regulérnosti a mnohdy i za ní. Rozhodčí Nečas byl však k tygrům velmi shovívavý. Teprve až když se na ledě objevila krev domácího hráče, rozhodl se vyloučit Nováka. Zraněným byl Kraus. Čtyřminutová přesilovka se domácím ale vůbec nezdařila. Nemohli se na delší dobu usadit před Faltovou brankou, a když už se dostali ke střele, vykryli jí obětaví hráči Liberce nebo skončila ve výstroji dnes výtečného Falty. Jen jeho zásluhou zůstalo skóre vyrovnané až do první sirény. Především v poslední minutě, kdy energetici vyvinuli před libereckou brankou obrovský tlak, brankář hostí likvidoval tři vyložené šance.

Vyrovnaným stavem povzbuzení hosté začali v úvodu 2.třetiny řádně kousat, vyloženou šanci si však ještě navypracovali. Až ve 25. musel Franěk vytáhnout z repertoáru svých zákroků jeden parádní semafor, když likvidoval Kropáčovu tutovku. Nervózní domácí kupili chyby v rozehrávce a libereckým tak stačilo pouze včas přistupovat k soupeři, aby v pohodě drželi vyrovnaný stav. Ve 36.minutě se opět po chybě domácích v rozehrávce dostal do jasné šance Kropáč, ale ani podruhé neuspěl díky skvělému Fraňkovi. Nervózní domácí pokračovali ve své hře s ohněm, kupili chybu na chybu a dovolovali  hostům dostávat se snadno před Fraňka. Sem tam se ozval z tribun pískot, když se energetici motali ve svém obranném pásmu doslova jako klacek pod jezem a nemohli přejít ani vlastní modrou čáru. Jejich utrpení nezmírnila ani další přesilovka ve 37. minutě. Výkon se změnil v křeč a teprve spásná siréna přinesla únik z utrpení, které se odehrávalo na ledové ploše. Nebýt Fraňka, mohli domácí odcházet do šaten ještě mnohem zasmušilejší.

V průběhu přestávky se stadionem roznesla zpráva, že se podařilo získat do týmu Alinče a mnozí fanoušci litovali, že se tak nestalo o pár hodin dříve.

Kdo očekával, že se obraz hry změní, pletl se. Nervozitou dusící se domácí nemohli najít cestu do třetiny hostí. Ve 42. minutě se to konečně povedlo Pavlišovi, který vystřídal zdravotně indisponovaného Kverku, ale Falta zázračně lapil střelu mířenou mezi betony do lapačky. O pár sekund později našel neúspěšný střelec přihrávkou  osamoceného Opatovského, ale skvělý Falta se stihl přesunout včas a puk se štěstím vytěsnil mimo branku. Za další dvě minuty měl Pavliš opět takřka 200% šanci, stál tváří v tvář brankáři hostí zcela osamocen metr před brankovištěm, ale jeho ne příliš důrazná střela skončila opět na Faltových betonech. Liberečtí, evidentně spokojení s bodem, dál praktikovali hru, která jim nesla ovoce. Řídili se heslem: "chyť jak můžeš" a za tiché asistence páně Nečasovi se jim tato taktika vyplácela. Domácí se snažili vystupňovat svůj tlak, hra se v obranném pásmu hostí měnila spíše v sumó (japonská těžkotonážní přetlačovaná) . Obranný antihokej v podání Liberce nebyl ke koukání a  zoufalý hokej domácích - jakbysmet. Poslední minuta normální hrací doby už na nerozhodném stavu nic nezměnila.

Vzhledem k výsledkům ostatních zápasů by měl bod získaný v prodloužení pro domácí doslova cenu zlata. Hra ve čtyřech na obou stranách přinesla Varům gólový úspěch již v první třetině. Štěstí si však zřejmě vybrali před týdnem ve Vítkovicích. Již po 54 sekundách se z prémiového bodu radovali hosté, když chybu domácí obrany potrestal Kašpařík. Tímto výsledkem si domácí v tabulce paradoxně polepšili, ale jejich pronásledovatelé jsou již opět na dostřel. Boj o osmičku se tak nebývale zdramatizoval a to, co se před týdnem zdálo nadosah, může být již za tři dny jen vzdalujícím se snem.

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (Karlovy Vary): "Liberec hrál velmi dobře a agresivitou, hrou do těla naše mužstvo poněkud zaskočil. Hosté byli herně na výši ve vykrytí středního pásma i po bruslařské stránce. Vzhledem k výkonu jsme tentokrát s bodem spokojeni."

Karel Dvořák (Liberec): "Hrdinou zápasu byl brankář domácích Franěk, který chytil tři až čtyři gólové příležitosti. Za bojovnost a nasazení musím naše mužstvo pochválit."

Související články

Preview k zápasu | po 27.1.2003

Šelmy míří do Karlových Varů