HC Energie Karlovy Vary

Indiáni ovládli derby kanonádou ve druhé třetině

6. kolo: HC Plzeň 1929 - HC Energie 6:2 (0:0, 4:0, 2:2)
Čtvrteční předehrávka šestého kola začala na ledové ploše plzeňské ČEZ Areny v poklidnějším duchu. Jestliže si však diváci mohli po první bezbrankové třetině postesknout, ta druhá je nadmíru potěšila, jen ty plzeňské ovšem. Indiáni nasázeli po čtyřech brankách a bylo takřka po zápase. Poslední třetina již byla na branky vyrovnaná, ale na vysokou výhru domácích to nemělo vliv. Karlovarští se vzmohli jen ke dvěma odpovědím. Jednu zařídil David Zucker (na snímku), který minutu před koncem kosmeticky upravoval skóre
Tipsport extraliga, 6. (TV), čt 29.9.2011, ČEZ Aréna
Plzeň
Karlovy Vary
6:2
0:0, 4:0, 2:2
Branky a nahrávky: 23. Dvořák (Pitule, Duda), 28. Vlasák (Kratěna, J. Hlinka), 29. Pitule (Vostřák, Dvořák), 30. Johnson (Jan Kovář), 45. J. Hlinka (Kratěna, M. Heřman), 55. Kratěna (Vlasák, Kaberle) - 41. Pech (Kumstát, Bombic), 59. Zucker (Zaťovič). Rozhodčí: Hribik, Souček - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 3:7, navíc Pech (KVA) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 5389. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1, 6:2.
Plzeň: Svoboda - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, St. Pierre, Kaberle, Marušák, Dresler, Dan Růžička - Vostřák, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, J. Hlinka, Mrňa - Duda, Jan Kovář, Johnson - Stránský, Pitule, Dvořák - od 34. M. Heřman
Karlovy Vary: Mensator (30. Benda) - Nosek, Gulaši, Bombic, Gřegořek, Gründling, M. Rohan, Přindiš, Prošek - Kumstát, Pech, Košťál - Dej, Melenovský, Skladaný - Zucker, T. Klíma, Zaťovič - Kupec, Vachovec, Kuběna

Komentář k utkání

Západočeské derby. To znamená tvrdé souboje nejen na ledě, ale také líté soupeření v hledišti. Ani dnešek nebyl výjimkou.

Hned od samého začátku diváci mohli sledovat hokej nahoru-dolů, hra se přelévala ze strany na stranu, útok střídal útok. Největší možnost z těch všech si připsal v 5. minutě Kratěna, Mensator proti jeho ráně nastavil včas svůj beton. O minutu později pálil Kovář, po střídání pro změnu Dvořák. Ani oni však neuspěli. V 7. minutě navíc dostala Plzeň možnost dvojnásobné přesilovky, která mohla trvat až minutu a devatenáct vteřin. A také trvala. Hlinka totiž pár vteřin před jejím koncem pohrdl Dudovou nabídkou na dorážku, i když před ním byla zcela odkrytá branka. A za nevyužitou početní převahu mohli indiáni krutě pykat. Kumstát se Skladaným zle zatopili Svobodovi. A v 10. minutě bylo ještě hůř. Dresler fauloval a rozhodčí nařídil trestné střílení. Faulovaný Zaťovič však na Svobodu nevyzrál.

I ve druhé polovině první třetiny se oba týmy snažily vstřelit vedoucí gól. Plzeň však byla přece jen nebezpečnější. Hlavně Kratěnova formace dělala hostím velké problémy. Ale Mensator byl zásadně proti pukům ve své síti. Dvě minuty před koncem první dvacetiminutovky se velmi snažil Straka, ale ani tentokrát se skóre nezměnilo. Jednak se skvělým zákrokem blýskl karlovarský gólman a jednak pečlivá obrana hostí dokázala zabránit, aby se kapitán domácích dostal k dorážkám. První třetinu dohrávala Plzeň v oslabení, které se přeneslo do třetiny druhé.

Plzeň nehrála v plném počtu ani minutu, když hostující obrana vyrobila obrovskou chybu. Duda nikým neatakován pohodlně dojel puk za brankou Varů, poslal ho na hůl Pituleho, který ještě gólmana nepřekonal, ale dostal ho do zcela nehokejové pozice, takže Michal Dvořák neměl nejmenší problém puk za ležícího Mensatora dorazit - 1:0. Krátce na to Plzeň hrála znovu v oslabení. Energie tentokrát v přesilovce hrozila opravdu velmi nebezpečně, ale Svoboda všechny střely udržel před brankovou čarou. Ve 28. minutě hrála pro změnu přesilovou hru Plzeň. Jedenáct vteřin před návratem vyloučeného Gřegořka poslal Kratěna parádní přihrávku Tomáši Vlasákovi, který neměl s překonáním Mensatora nejmenší problém. Také před Kratěnou hned smekl.

Přesně po 35 vteřinách, ve 29. minutě, dostal pro změnu pěknou přihrávku do jízdy Tomáš Pitule, který bez skrupulí zavěsil pod horní tyčku - 3:0. A zdaleka to nebylo vše. Indiáni si otevřeli doslova střelnici. O dalších čtyřicet devět vteřin později Nick Johnson navýšil už na 4:0 a vyhnal Mensatora z branky, kde ho nahradil Benda. Šanci na snížení si vypracovali hosté zásluhou Deje, ale Svoboda i za pomoci obránců a Pituleho jeho šanci zneškodnil. Neuspěl ani Košťál ve 34. minutě. A stejně se vedlo Skladanému, který se svým parťákem nedokázal nic vytěžit z přečíslení dva na jednoho. A stejný hráč si o nic lépe ani nevedl z dorážky v brankovišti v početní výhodě.

Straka mohl hned v úvodních vteřinách třetí třetiny navýšit indiánské vedení, ale místo zakončení nepochopitelně přihrával. A pravidlo nedáš, dostaneš, se opět ukázalo v celé své kráse. Téměř hned z protiútoku snížil Lukáš Pech, když se obtočil kolem Svobody - 4:1. Ale Plzeňáci se gólu také dočkali. Ve 45. minutě se dokázal po další přesné Kratěnově přihrávce prosadit Jaroslav Hlinka – 5:1. Ani náhradní gólman Marek Benda tedy čisté konto neudržel. V 50. minutě si Zaťovič v podstatě zopakoval své trestné střílení s tím rozdílem, že tentokrát ujel plzeňské obraně ve vlastním oslabení. Ale ani tentokrát si na Svobodu nepřišel. Pro změnu mu jen vyprášil betony.

Plzeň v krátkém sledu za sebou sehrála tři přesilové hry a využila právě až tu třetí. Nepříliš povedená střela Ondřeje Kratěny proklouzala mezírkou mezi Bendovými betony až za brankovou čáru - 6:1. Mrňa mohl přidat další gól, ale v samostatném úniku po křídle si na Bendu nepřišel. Stejně tak neuspěl se svou přízemní střelou M. Heřman. Tu karlovarský brankář pohodlně ukryl do lapačky. A tak to byli Karlovarští, kteří uzavřeli gólový výčet utkání. David Zucker ještě v 59. minutě upravil stav na 6:2. Nic to však nezměnilo na tom, že všechny body z prvního západočeského derby sezóny zůstávají v Plzni.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): V první třetině jsme si zadělali na problémy dvojnásobným vyloučením a pak jsme během sedmi minut ve druhé třetině úplně vypadli z role a hrubými individuálními chybami jsme ztratili zápas.

Milan Razým (HC Plzeň 1929): V první třetině se hrál moc pěkný hokej. My jsme o osudu utkání rozhodli během dvou minut ve druhé třetině, kdy jsme dali tři góly. I když pak už jsme nehráli pořád dobře, nějakou velkou dramatizaci jsme nepřipustili, utkání si pohlídali. Samozřejmě musíme být spokojení.

Související články

Preview k zápasu | st 28.9.2011

Probuzenou Energii prověří televizní derby