HC Energie Karlovy Vary

Košťál odmítl další remízu, derby opět vyhráli domácí!

HC Energie - HC Plzeň 1929 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
Dva měsíce. Tak dlouho musel Lukáš Mensator čekat na zápas, do kterého nastoupí a odejde jako vítěz. K vytoužené psychické vzpruze mu pomohli i sváteční střelci Pavel Kuběna s Tomášem Klímou. Jimi vybudovaný dvoubrankový náskok však silná Plzeň v poslední třetině vymazala. Když už všichni očekávali třetí nerozhodný výsledek Energie v řadě, Jan Košťál rozhodl svou střelou z voleje. Západočeští rivalové tak z letošní sezony vyjdou smírně, oba vždy zvítězili v domácím prostředí.
Tipsport extraliga, 45. kolo, út 31.1.2012
Karlovy Vary
Plzeň
3:2
1:0, 0:0, 2:2
Branky a nahrávky: 13. Kuběna (Dej), 45. Klíma (Sýkora), 59. Košťál (Dej, Skuhravý) - 46. Pletka (Kovář), 53. Kaberle (Kovář). Rozhodčí: Hodek, Minář - Bejček, Charvát. Vyloučení: 6:8. Bez využití. Diváci: 4904. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, Rohan, Gřegořek, Gawryletz, Lučka, Mocek, Prošek - Košťál, Skuhravý, Zucker - Zaťovič, Pech, Kumstát - Kotrla, Sýkora, T. Klíma - Dej, Mikeska, Kuběna
Plzeň: Svoboda - Vykoukal, Kaberle, Marušák, Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Frolo - Duda, Jan Kovář, Pletka - Stránský, Martin Straka, Kratěna - Dvořák, M. Heřman, Johnson - Vostřák, Pitule, Mrňa - Petruška

Komentář k utkání

Hned po třiceti sekundách se po akci na tři doteky zjevil před Mensatorem zcela osamocený Kovář, ale domácí gólman plzeňského nájezdníka vychytal betony. Ve třetí minutě měli hosté jako první výhodu přesilové hry, ale až na střelu Vykoukala od modré Mensatora de facto neohrozili. I po Kuběnově trestu to byli indiáni, kdo tahal za delší provaz a byl na zteči. První velkou šanci si domácí schovali až na osmou minutu. Kotrla nahrával a Sýkora tečoval těsně u Svobody, který vleže vyrazil betonem kotouč. Zhruba v polovině třetiny se opticky hra vyrovnala a oba celky předváděly útočné hody.

Například Kratěna si sjel od modré do mezikruží, kde po přesném pasu pálil z první těsně vedle tyčky. I přes stupňující se tlak Plzně to však byli energetici, kdo se jako první ujali vedení. Pavel Kuběna se dostal u Svobody k odraženému po střele Deje a nedělalo mu obtíže dorazit kotouč do odkryté svatyně - 1:0! Energetici, jako pokropeni živou vodou, útočili i nadále, ale Gřegořkovo bomba z levého kruhu jen orazítkovala betony gólmana. Na kostce svítily necelý čtyři minuty a za katr zamířil první „indián“. V době jeho trestu byl však potrestán i Pech za hákování a pro domácí bylo po výhodě. Přesto se energetikům povedl husarský kousek v podobě úniku dvou na jednoho, který ztroskotal na neskutečném zákroku Svobody.

I do druhé třetiny vstoupili domácí oslabeni, když už v její první minutě fauloval Pech. Po jejím ustátí to však byli opět domácí, kteří diktovali tempo. Blízko brance byl ve 25. minutě Zaťovič, ale domácí forvard nedokázal přesně tečovat puk před zcela nechráněným Svobodou. Další šancí se blýskl Pech ve 28. minutě, když v přesilovce nastřelil horní tyčky plzeňské klece. Při hře pět na pět se však z pohledu diváka hra vyrovnala. Ve 35. minutě se KV Arenou znovu rozezněl cinkot, když Sýkora z levého kruhu trefil tyčku. Necelé dvě minuty před koncem se zase zviditelnil Kratěna, svým sólem přes pásmo Varů zakončeným ranou do lapačky Mensatora.

I do třetice se nechali domácí vyprovokovat k faulu a i do třetí dvacetiminutovky vstoupili energetici faulem Gulašiho. I napotřetí ale družina kolem kapitána Skuhravého náporu indiánů odolala. Naopak, v probíhající 45. minutě se domácí dočkali vytouženého odskočení na dvoubrankový rozdíl. Sýkora vyvezl puk z pásma po tlaku hostů a našel přesným pasem Tomáše Klímu, který únik proměnil přesnou ranou mezi rukou a tyčkou brankové konstrukce - 2:0! Na tento zásah již ale hosté odpověď našli. Václav Pletka se v bleskovém úniku prosadil ve skrumáži těl prudkou ranou zápěstím a rázem to bylo znovu jen o gól - 2:1!

V polovině třetího dějství se před Mensatorem zjevil Kovář, ale svojí ránu zápěstím přetáhl. Další pokus Plzeňských však již ovoce přinesl. Přesněji řečeno přinesl vyrovnání. František Kaberle z rohu od modré spíše jen tak nahazoval na branku Varů a kupodivu všech puk proplachtil celým pásmem až do branky - 2:2! Hra od té doby zrychlila o sto procent a nabrala neskutečných obrátek. Každý souboj se tvrdě dohrával a oba celky pálily jak jen to bylo možné. V 58. minutě vystrašil Svobodu Pech ranou z mezikruží, ale to se ještě skóre neměnilo. Na světelné tabuli však svítilo sedmdesát pět vteřin do konce, když se z mezikruží napřáhl Jan Košťál a KV Arena se po jeho projektilu do růžku doslova rozklepala v základech - 3:2!

Hosté to v závěru ještě zkoušeli bez brankáře, ale jediné, co se ještě stihlo odehrát na ledě, byla bitka mezi Modrým s Kumstátem. Domácí uhájili těsný náskok a potvrdili, že se jim doma proti rivalovi z Plzně dlouhodobě daří.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Já si myslím, že měl tento zápas vzestupnou tendenci. Celé to vygradovalo ve třetí třetině. V první třetině jsme si vypracovali několik vyložených příležitostí, ale nedokázali jsme vstřelit branku. Domácí se ujali vedení z ojedinělé šance. My jsme měli také příležitosti. Třeba tu dva na jednoho, ale góly padaly až v poslední části. V závěru už to vypadalo, že zápas skončí zaslouženou remízou, tak domácí v 59. minutě rozhodli a mají tři body.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): My jsme prvních deset minut byli jasně horším týmem, klidně jsme mohli prohrávat 0:3 a nikdo by se nedivil. Naštěstí nás podržel Mensator a tím jsme dali základ k vítězství. Podle mého je nejdůležitější, že z toho největšího tlaku hostí jsme dokázali vstřelit branku. Ta nás postavila na nohy a začali jsme od druhé třetiny předvádět pro diváky parádní výkon. Ve druhé třetině jsme mohli předat dvě tři branky navrch a zápas by byl jednoznačnější. Momentálně litují toho, že Plzeň dokázala rychle na vedení 2:0 odpovědět a samotný zápas ještě hodně zdramatizovala.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 31.1.2012

Michal Gulaši: Tři body jsou pro nás zlaté

Ohlasy k zápasu | čt 2.2.2012

Košťál: Dřeli jsme a vyplatilo se nám to

Preview k zápasu | po 30.1.2012

Letošní čtvrté derby s Plzní je tu!