HC Energie Karlovy Vary

Napotřetí to vyšlo. Energie zvítězila v premiérovém derby

Příprava: HC Energie - HC Plzeň 1929 5:2 (0:0, 3:1, 2:1)
Přátelské klání s plzeňskými indiány nepříznivý scénář z minulých utkání nenabídlo. Energie relativně pohodlně dokráčela k premiérovému vítězství, a to ke všemu v prvním západočeském derby. V boji za třemi pomyslnými body výraznou měrou přispěl navrátilec v kádru Marek Melenovský (na snímku), který si připsal dvě branky a jednu přesnou nahrávku. A přestože Plzeň v poslední periodě energetiky vystrašila možností dramatického závěru, domácí střelci tyto ambice hostí ihned zchladili a v kombinaci s pevnou obranou nic takového nepřipustili.
Příprava na sezonu, 3. kolo, út 9.8.2011
Karlovy Vary
Plzeň
5:2
0:0, 3:1, 2:1
Branky a nahrávky: 23. Melenovský, 34. Dej (Melenovský, Skladaný), 38. Melenovský (Skladaný, Dej), 49. Zaťovič (Parýzek), 53. Kumstát (Skuhravý, Nosek) - 26. Kinrade, 49. Straka (Kovář). Vyloučení: 4:10, navíc Jeřábek (PLZ) 10 min. OT. Využití: 3:1. Diváci: 2435. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2.
Karlovy Vary: Mensator - Gulaši, Nosek, Parýzek, Gřegořek, Gründling, Prošek, Přindiš, M.Rohan - Košťál, Skuhravý, Kumstát, Zaťovič, Pech, Bartánus, Skladaný, Melenovský, Dej, Vachovec, Kuběna, Zucker, Polák, Kupec, L.Klíma
Plzeň: Svoboda - Hanzlík, Kinrade, F.Kaberle, Frolo, Jeřábek, Růžička, Dresler, Kratěna - Hlinka, Vlasák, M.Heřman, Straka, Duda, Johnson, Kovář, Vostřák, Dvořák, J.Heřman, Mrňa, Lev, Petruška, Stránský, Pitule

Komentář k utkání

Na první větší akci západočeského derby nemuseli čekat diváci dlouho. Hned ve 2. minutě střílel plzeňský Nicholas St.Pierre, jehož tečovaný projektil zahřál Mensatora. Hodně aktivní byl také Radek Duda. I díky jeho výkonu držela Plzeň energetiky uzavřené v jejich obranném pásmu až do 5. minuty. Vzápětí ale ujel Rastislav Dej, pronikl přes 2 hráče a musel zasahovat až Svoboda. O pár minut později byl ve strkanici před bránou již zmíněný Duda, potrestán za faul na tohoto plzeňského hráče byl domácí Zaťovič. V početní výhodě ale indiáni příliš štěstí neměli. Energetikům se podařilo třikrát v řadě vyhodit puk z pásma a na více jak dvacet vteřin Plzeňské ke kotouči nepustili. V 11. minutě mohli diváci na stadionu vidět další nepříjemnou ránu St.Pierra. Na druhé straně hosty ohrožovala řada okolo Pecha a dvě přesilovky domácích. V minutě 15. totiž puk u mantinelu zalehl Kinrade a hosté šli do čtyř. Skóre už se ale do přestávky neměnilo.

V druhé části si hned po krátké době šel na trestnou lavici sednout Skuhravý. Brankář hostí Svoboda poté vysokou holí trefil do obličeje hráče domácích a hrálo se ve čtyřech na obou stranách. Ve 23. minutě vypíchl rozehrávku hostí Marek Melenovský a po samostatném úniku na Svobodu otevřel skóre zápasu. Poté vyhodil puk hostující Hanzlík a následovala krátká přesilovka domácích 5 na 3. Ve 26. minutě ujel hostující Geoff Kinrade a na poslední chvíli tahal za záchrannou brzdu Nosek. Nařízené trestné střílení Kanaďan proměnil. Chvíli po brance ujížděli Kratěna se St.Pierrem na jednoho obránce, ale následnou střelu vykryl Mensator. V následujících minutách byl hodně viditelný Pech s Bartánusem z domácího a Martin Heřman z hostujícího týmu. Skladaného střelu ve 34. minutě Svoboda pouze vyrazil vedle branky, kde se pokusil puk zalehnout. Marek Melenovský byl ale rychlejší a po objetí branky naservíroval před prázdnou branku Rastislavu Dejovi, který neměl se zakončením žádný problém. V dalších minutách jsme mohli vidět střílejícího Patrika Petrušku z týmu Plzně. Hodně o sobě dávali vědět také mladíci v týmu Karlových Varů. Polák, Kupec a Lukáš Klíma zasypali Svobodu střelami ze všech stran. Ve 38. minutě Rastislav Dej vystřelil do chumlu před brankovištěm, kde se k puku nakonec dostal Marek Melenovský a zasunul puk okolo Svobody do branky. Tento obdržený gól ale hosty vyburcoval a do konce třetiny se museli obránci domácího týmu hodně obracet.

Do třetí třetiny nastoupili Plzeňští bez pěti hráčů, kteří zbytek utkání sledovali ze střídačky. V prvních pěti minutách ujeli Zucker s Vachovcem, ale jejich akci zastavila nepřesná přihrávka. Pavel Vostřák si najel mezi kruhy, kde vystřelil tvrdou ránu na Mensatora, který pouze vyrazil a plzeňský forvard ještě z následné dorážky trefil tyč. Akci zastavil až faulující Přindiš. Martin Straka poté v přesilovce krásnou střelou od modré snížil na rozdíl jediné branky. Po vyloučení hostujícího Dvořáka vystřelil od mantinelu Parýzek, jehož střelu Svoboda pouze vyrazil na Martina Zaťoviče, který po pouhé půlminutě vrátil baseballovým způsobem energetikům dvougólový náskok. Domácí byli po tomto vstřeleném gólu aktivnějším týmem. Trenér Baďouček dával větší prostor mladíkům, kteří si vedli podobně, jako jejich zkušenější spoluhráči. Po zákroku Frola na Zuckera u mantinelu šli indiáni opět do čtyř. Střela Bartánuse ještě brankou neskončila, ale skvělá Skuhravého nabídka od mantinelu kolegovi Petru Kumstátovi už za Svobodovými zády místo našla. Fanoušky oslavovaný pátý gól ale na ledě rozpoutal strkanice. Po jedné takové hráli domácí přesně 100 sekund v početní výhodě 4 na 3. Další gól už jsme ale neviděli. Fanoušci tak mohli oslavit první vítězství Energie v letošní přípravě.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Naše mužstvo si dokázalo, že vyhrávat umí, a pro jeho sebedůvěru to je jenom dobře. Byť je to jenom příprava, tak jsem za to rád. Několik prvků, které jsme předvedli, chceme ukazovat i během sezony. Co se týče obrany, tak tam několik okének bylo, ale na tom se musí pracovat po celou sezonu. Pro vývoj zápasu byla důležitá čtvrtá branka. Dokázali jsme rychle odpovědět na gól soupeře. Formace Melenovský, Dej, Skladaný hrála dobře, ale pochvalu si zaslouží všichni. Co se týče zranění, tak si myslím, že jak David Zucker, tak i Marek Bartánus budou v pořádku.

Marián Jelínek (HC Plzeň 1929): My jsme zkoušeli plno nových hráčů. To musím říci hned na začátek. Takže se tak zase moc nedívám na konečný výsledek. Během zápasu se svlékla celá první pětka, včetně Franty Kaberleho a i Radka Dudy. Dále musím přiznat, že jsem zklamaný z výkonů několika hráčů, kteří by se měli prát o triko. Dostali šanci a prostor, ale zatím mají veliký deficit. Navíc jsme byli velice nedisciplinovaní a udělali jsme řadu zbytečných faulů. Dostali jsme tři branky. Z taktické strany jsme měli také veliké propady. Je vidět, že tito hráči ještě mají co dohánět.

Fotogalerie

Související články