HC Energie Karlovy Vary

Přes slibný obrat z Plzně nakonec bez bodu

HC Plzeň 1929 - HC Energie 5:4 (2:3, 2:0, 1:1)
Třetí západočeské derby v sezoně bylo zdánlivě rozhodnuto už po pěti minutách, kdy Plzeň vedla již o dvě branky. Jenže stejně rychle, jak si svůj náskok vypracovala, o něj také přišla. Ba co víc, třemi rychlými trefami na zlomku prvního dějství se Energie dostala do vedení! A i když domácí utkání zvrátili, ještě vyrovnal Jan Košťál (na snímku). Na pátý gól modrobílých už ale Energie odpověď nenašla a bodově si tak nepolepší.
Tipsport extraliga, 32. kolo, st 23.11.2011
Plzeň
Karlovy Vary
5:4
2:3, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 2. Pitule (Dvořák), 5. Johnson (Pitule, St. Pierre), 33. Kratěna (Straka, Stránský), 36. Duda (Heřman, Pletka), 48. Kinrade (Pitule) - 10. Kumstát (Skuhravý), 12. Nosek (Pech, Skuhravý), 13. Skladaný (Mocek, Gawryletz), 46. Košťál (Dej). Rozhodčí: Hribik, Šindler - Jindra, Pouzar. Vyloučení: -:-. Využití: -:-. Diváci: 3642. Střely na branku: -:-. Průběh utkání: ...
Plzeň: Mazanec (od 13. minuty Svoboda) - Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Kinrade, Marušák, Vykoukal, Růžička - Mrňa, Straka, Kovář, Pitule, Dvořák, Horna, Pletka, Duda, Petruška, Johnson, Stránský, Heřman.
Karlovy Vary: Salfický - D. Nosek, Přindiš, Bombic, Mocek, Gřegořek, Gawryletz, Gründling, Gulaši - Kumstát, Pech, Košťál - Mikeska, Skuhravý, Zaťovič - Dej, Melenovský, Skladaný - Kuběna, Kupec, Zucker.

Komentář k utkání

O rychlý úvod třetího západočeského derby, které se nehrálo před takovou atmosférou, jakou by si zasloužilo, se postaral plzeňský mladík Tomáš Pitule, který hned ve druhé minutě tvrdou ranou překonal Salfického. A když v páté minutě zvýšil Nicholas Johnson, bylo na indiánské střídačce ještě veseleji. Energetici se téměř nemohli dostat do útočného pásma, a když už se do něj dostali, příliš dlouho se nezdrželi. Ovšem jedna návštěva se jim vyplatila – těsně před polovinou třetiny Petr Kumstát dostal puk za Mazancova záda.

Ve dvanácté minutě Karlovy Vary dostaly možnost přesilovky pět na tři, kterou bleskově – už po sedmi vteřinách – zužitkoval David Nosek. A to nebylo zdaleka všechno. V pokračující klasické přesilovce skórovala Energie podruhé. František Skladaný po drobném zaváhání Mazance otočil průběh derby. Tato branka nejenže vyhnala Mazance z branky, ale také hodila deku na celý plzeňský tým. Po první třetině tak mohli být spokojenější Karlovarští.

Do druhé třetiny nastoupili domácí s velkou touhou po vyrovnání. Velkou možnost měli, když dostal možnost přesilové hry. Ovšem na rozdíl od svých soupeřů ji využít nedokázali, dokonce ani branku Energie přímo neohrozili.

Hra byla rozháraná na obou stranách, ani jeden tým si nedokázal vypracovat nějakou zajímavou příležitost, oba brankářští veteráni Svoboda i Salfický se na svém pracovišti poněkud nudili. Až dvě minuty po půli dějství zvedla diváky ze sedadel kombinace Straky s Kovářem. Plzeňský kapitán nádherně našel svého mladšího spoluhráče, který tečoval kotouč mimo cílenou pozici. Z dorážky neuspěl ani Hanzlík. A hned v zápětí Straka přestřelil v další obrovské šanci.

Tlak Plzně přinesl ovoce až o minutu později. A úřadoval znova náčelník indiánů, když krásně našel Ondřeje Kratěnu, který z velkého úhlu překonal Salfického. Ale vyrovnaný stav nemusel trvat dlouho. Kumstát se řítil osamocen na Svobodu, který jeho nájezd zlikvidoval s notnou dávkou štěstí. Diváci tak měli možnost vidět další obrat zápasu. Po obrovském tlaku celé své útočné pětky prosadil Radek Duda, který už se nemohl na marné a neplodné snažení svých spoluhráčů dívat a otočil utkání.

Třetí třetina nezačala pro Plzeň příliš šťastně. Vykoukal se při snaze o napravení své vlastní chyby nepěkně srazil s mantinelem a dlouho se sbíral z ledu. Nakonec byl ale schopen odjet i bez pomoci přivolaného lékaře. Pro Energii poslední šťastný moment přišel v 46. minutě, když Jan Košťál vyslal na Svobodu nepříliš prudkou střelu, která si ale přesto našla skulinku mezi Svobodovými betony.

Ani tentokrát vyrovnaný stav nevydržel příliš dlouho. O dvě minuty později se totiž na modré čáře ujal puku obránce Geoff Kinrade a odrazem o tyčku překonal Salfického a mohl tak oslavit svůj první extraligový gól v plzeňském dresu. Velkou šanci měl v závěru utkání Pletka, jenže obrana Varů se s ním nijak nemazlila - místo puku tak za brankovou čáru odletěl právě plzeňský útočník. K odvolání brankáře a velkému závěrečnému tlaku se energetici dostali až čtyřicet vteřin před koncem zápasu. V posledních vteřinách ovšem promarnil šanci na vyrovnání Nosek, a Plzeň tak uhájila vítězství za tři body.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): Jak jsme na začátku rychle získali vedení 2:0, tak jsme o něj přišli. Díky přesilovce Vary utkání dokázaly otočit. Nebylo pro nás jednoduché se znovu dostat do utkání, ale zvládli jsme to. Nakonec jsme byli o branku šťastnější, i když jsme se ještě v poslední půlminutě zápasu o vítězství báli kvůli nesmyslnému faulu v útočném pásmu.

Václav Baďouček (Karlovy Vary): Utkání jsme ztratili kvůli třem situacím po vhazování, kdy jsme si katastrofálně rozebrali hráče. Domácí díky tomu šli do dvougólového vedení a v této situaci potom dokázali dát i vyrovnávací branku na 3:3. My jsme se přesto dokázali do utkání znovu dostat a vyrovnat stav, ale bohužel jsme inkasovali rozhodující gól z ojedinělé akce Plzně. Myslím si, že jsme si minimálně bod zasloužili.

Související články