HC Energie Karlovy Vary

Kladno zasadilo Karlovarským další tvrdou ránu

Rytíři Kladno - HC Energie 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
I tentokrát si energetici bodově nepřilepší. Úvodní branka Petra Kumstáta (na snímku) sice byla dobrým příslibem do dalšího průběhu zápasu, ale to bylo ze střeleckého účtu Energie vše. Kladno utkání zvrátilo ve svůj prospěch a až do třetí třetiny drželo jednobrankový náskok. Naději Karlovarských poté domácí pohřbili dvěma brankami a rozveselili tak své příznivce.
Tipsport extraliga, 30. kolo, pá 9.12.2011
Kladno
Karlovy Vary
4:1
1:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 14. Bicek, 22. Kalla (Hovorka), 47. M. Látal, 52. Hovorka (Kalla) - 10. Kumstát (Salfický). Rozhodčí: Hodek, Jeřábek - Bejček, Charvát. Vyloučení: 3:4 navíc Skuhravý (KVA) 10 min. OT za nesportovní chování. Využití: bez využití. Diváci: 2461. Střely na branku: 28:29. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
Kladno: Chábera - Majeský, Procházka, Piskáček, Toman, Lepine, Kameš - Bicek, Patera, Melka - Hovorka, Dragoun, Kalla - Valský, Lukáč, Kafka - Bílek, Knotek, M. Látal - Eberle.
Karlovy Vary: Salfický - Gřegořek, Gawryletz, Přindiš, Gulaši, Rohan, Mocek, J. Látal, Prošek - Kumstát, Pech, Zaťovič - Dej, Skuhravý, Košťál - T. Klíma, Mikeska, Skladaný - Kuběna, Zucker, Vachovec.

Komentář k utkání

Do sestavy Energie se na Kladně po delší době vrátil odchovanec Michal Vachovec, ve čtvrtém útoku nahradil Kupce. Se svými spoluhráči musel od prvních minut čelit tlaku Rytířů. Salfickému, který se tentokrát do branky postavil hned na začátku, dostatek práce zařídili především Melka, Valský, Bicek a Dragoun. Se všemi střelami si však hostující gólman poradil, nebo mu tělem pomohli jeho spoluhráči.

Neoficiální oddechový čas pro gólmana Cháberu skončil až v sedmé minutě. Nebezpečnou střelou zpoza hráče jej nejprve ohrozil Mocek, v síti však nakonec puk skončil po akci mnohem méně nápadné. Petr Kumstát se v 10. minutě po zaváhání domácích beků zmocnil puku, střela na branku mu příliš nesedla, ale Chábera přesto k překvapení většiny přihlížejících puk propustil za svá záda. Asistenci u branky si připsal Dušan Salfický.

Vyloučení Gulašiho pak domácím příliš příležitostí k vyrovnání nepřineslo, zadařilo se jim až při hře v plném počtu. Jiří Bicek v trestném střílení bekhendovou kličkou úspěšně složil reparát z předchozího faulem zmařeného úniku. Tím byl gólový účet první periody uzavřen, Kladenští nepotrestali vyloučení Skuhravého, stejně jako energetici nevyužili hrubky Piskáčka v poslední půlminutě.

Brzy po návratu z kabin mohl Energii vrátit vedení útočník Mikeska, jeho pokus z dobré pozice zastavil Cháberův beton. To domácí si počínali mnohem efektivněji. Jaroslav Kalla si ve 22. minutě vyjel zpoza branky, využil Salfického dezorientace a poslal Kladno do vedení. Při vyloučení Libora Procházky měl na holi vyrovnání Skladaný, musel by ale u tyčky přehodit Cháberův beton.

Další průběh přinesl spíše nepřesnosti a nervozitu, například hostující kapitán Skuhravý vyfasoval desetiminutový osobní trest. Spíše než brankové příležitosti tak obecenstvo potěšil Piskáčkův hit proti Skladanému. Hokej se začal hrát opět až před odchodem do kabin. Hosté se snažili skóre třetiny i utkání vyrovnat, Cháberu zaměstnávali, postrádali však důraz v předbrankovém prostoru, a nedostávali se proto k důležitým dorážkám.

Útočnou marnost potvrdili energetici i v poslední třetině. Branku výborného Chábery sice několikrát ohrozili, ale vývoj utkání mělo v režii stále Kladno. Martin Látal odražený kotouč zvedl bekhendem přes ležícího Salfického a dodal tím domácím výsledkovou pohodu.

Ani to ale Rytířům nestačilo. Přihrávku od Jana Látala jen krátkou chvíli poté náležitě zužitkoval Marek Hovorka a oslavil čtvrtou branku v síti zklamaných hostů. Závěr utkání doprovázely občasné náznaky jejich zlepšené hry, na vítězství domácích už se ale nedalo nic změnit.

Za uvolněné atmosféry, ke které dopomohly i téměř dva a půl tisíce přítomných, se utkání jen dohrávalo a Kladno si tak připsalo na účet páté domácí vítězství v řadě. Pro energetiky zpráva špatná, neboť propast, která je dělí od přijatelných tabulkových míst, se tím ještě více prohloubila.

Ohlasy trenérů

Jiří Kopecký (Kladno): Po krásných zápasech, které jsme sehráli na našem ledě, se tentokrát projevila nervozita z důležitého utkání, protože při vítězství jsme mohli odskočit jak Karlovým Varům, tak i Mladé Boleslavi a dostat se do poklidnějších vod tabulky. Utkání spíše připomínalo holomajznu, ale naštěstí jsme ve třetí třetině dokázali zápas definitivně rozhodnout. Diváci si však moc hezkého hokeje neužili.

Václav Baďouček (Karlovy Vary): Bylo to bojovné utkání ve velkém tempu. Dostali jsme se do vedení, ale zbytečnou chybou ve středním pásmu jsme nabídli domácím trestné střílení, které využili. Za stavu 2:1 jsme měli několik příležitostí na vyrovnání, respektive otočení utkání, ale v koncovce se nám vůbec nedařilo. Střetnutí rozhodla větší produktivita domácích.

Související články

Preview k zápasu | čt 8.12.2011

Energie se pokusí dobýt hrad Rytířů z Kladna