HC Energie Karlovy Vary

Energetici vyválčili s Kladnem bod

43. kolo: HC Energie - Rytíři Kladno 1:2 sn. (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Po dvou vítězstvích nalezli energetici přemožitele v podobě kladenských Rytířů. Ti se velmi brzy ujali vedení, díky rychlé brance Bicka, které udrželi až do sirény ohlašující konec úvodního dějství. Ve druhé třetině to byl velký boj, ve kterém Rytíři skutečně oddaně vzdorovaly někdy až extrémnímu náporu Karlovarských. Byl to ale Petr Kumstát (na snímku), který v úniku vyrovnal. Následná vyrovnaná bitva dospěla až do samostatných nájezdů, kde se jako jediný prosadil hostující Dragoun.
Tipsport extraliga, 43. kolo, pá 27.1.2012, KV Arena
Karlovy Vary
Kladno
1:2sn
0:1, 1:0, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 36. Kumstát (Pech, Gřegořek) - 4. Bicek (Patera, Kalla), 65. Dragoun. Rozhodčí: Husička, Hradil - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:6, navíc Procházka (KLA) 10 min OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3128. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 1:1 - 1:2.
Karlovy Vary: Salfický - Gründling, Gulaši, Rohan, Gřegořek, Lučka, Mocek, Prošek, Gawryletz - Zucker, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Klíma, Sýkora, Kotrla - Dej, Mikeska, Kuběna.
Kladno: Chábera - Posmyk, J. Drtina, Kameš, Lepine, L. Procházka, David Růžička, Pavlů - Bicek, Patera, Kuchler - Hovorka, Knotek, Kalla - Valský, Lukáč, M. Látal - Eberle, Dragoun, Hluchý - Piskáček, Bílek,

Komentář k utkání

Karlovarští po výhře nad Slavií a cennými třemi body z Pardubic přivítali na svém ledě kladenské Rytíře a přerušení této minisérie rozhodně nebylo pro svěřence trenéra Kýhose přípustné. Hosté se zase velice rádi chtěli nadobro odpoutat od poslední postupové příčky do play off.

Utkání začalo nenápadným sražením Skuhravého s Drtinou, po němž vyfasoval domácí kapitán dvojitý menší trest. Hosté se prezentovali nadějným tlakem a Karlovarští dlouho vzdorovali, ale ve třetí minutě přesilové hry se k odraženému puku u tyčky dostal Jiří Bicek a pohotovým zakončením pod šibenici poslal hosty do vedení – 0:1! Energetici byli od té doby agilnější, ale ani nadějný výpad Pecha nebo sólo Kumstáta podél mantinelu kýžené vyrovnání nepřineslo. Ve 13. minutě se blýskl Drtina ranou z první, ale Salfický byl přesně na svém místě. O chvíli později přišel nápor energetiků, ze kterých vytěžili domácí alespoň faul Kladenského Růžičky. Rytíři v oslabení takřka nevytáhli paty ze svého pásma, ale Karlovarští i přes množství šancí neskórovali. Kladenští měli koncem třetiny ještě jednu šanci v podobě přesilové hry, ale již bez využití.

Tresty nešetřili rozhodčí ani v dalším dějství a už po necelých dvou minutách mířil „za katr“ Lukáč. Energetici opět téměř celé dvě minuty kontrovali puk, ale bez střelby se těžko prosazuje. Naopak potrestaný hráč následně ujel ve dvou do brejku a Salfický měl proti ráně Hovorky co dělat. Následně se role vyměnili a domácí se museli bránit se čtyřmi hráči v poli. Po úspěšném ubránění se znovu ozval tandem Pech – Kumstát, ale ani jejich únik na jednoho beka branku nepřinesl. Zhruba v polovině základní hrací doby se uhnízdil na trestné Kladna Hluchý, ale ani tentokrát se domácí nedočkali. Když už to vypadalo z domácími opravdu zle, přišel jako blesk z čistého nebe přesný pas přes Gřegořka, Pecha až k Petru Kumstátovi, který se sám proti Cháberovi ranou mezi betony nemýlil. Po zbytek třetiny se oba týmy uchýlily spíše k obraně a moc šancí k vidění již nebylo.

Třetí dvacetiminutovka začala spíše takovým oťukáváním, kdy se ani jeden z celků do přílišného forčekingu nehnal. Toto pravidlo porušil až Pech ve 43. minutě, když po souhře, s kým jiným než Kumstátem, tečoval pouze do výstroje Chábery. Na druhé straně vystrašil domácí ochozy Látal svým únikem, ale Salfický včas zareagoval a puk mu vypíchl. Ve 45. minutě byl tvrdě u mantinelu atakován Zucker a Hovorka vyfasoval dvě minuty na trestné. Domácí sice již střelbu zlepšili, ale tentokrát to byl Chábera, co bral střelcům Energie sebevědomí. Karlovarští to ale ani přesto nevzdávali a byli aktivnějším mužem v poli. Gawryletzova rána od modré, Pechova dorážka z kruhu, to vše je jen malý výčet šancí energetiků, které hosté ustály. Konec základní hrací doby, mimo hry jako na houpačce, přinesl i osobní trest pro Libora Procházku za nesportovní chování.

V prodloužení to jako první zkusil Gawryletz od modré někam do výstroje Chábery. Za hosty se zase zaskvěl Lepine dorážkou do betonu gólmana Salfického. Dalším kladenským střelcem byl Dragoun, jehož dorážku lapil domácí brankář ještě za letu z výskoku. Do třetice to za hostx zkusil bývalý energetik Bílek, který se však ani přes ležícího „Salfiho“ neprosadil. Na druhé straně se zase zviditelnil Kumstát, ale jeho obehrání přes dva beky vítěznou trefu nepřineslo. Menší komplikace přineslo jen vyloučení Gřegořka za zdržování hry, ale Rtíři toho za dvacet vteřin moc nestačili.

Na řadu tedy přišly samostatné nájezdy. V těch se jako jediný úspěšný střelec zapsal Michal Dragoun, který vystřelil Kladnu druhý bod z pátečního duelu.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Nám se moc nepovedla první třetina. Dostali jsme v ní branku. Padla ve čtyřminutové přesilovce, ale to na tom nic nemění. Od druhé třetiny jsme podali výkon, takový jaký jsme měli. Souhlasím s kolegou Kopeckým, že ve druhé třetině jsme měli místy drtivý tlak, ale Chábera vše pochytal. Ve třetí třetině jsme nechtěli spáchat nějaké harakiri. Nechtěli jsme soupeře pustit do nějakého brejku. Čekali jsme na svoji šanci, ale ze tří, které jsme měli, jsme ani jednu nevyužili. Bohužel. Nájezdy už jsou loterie a v těch jsme neuspěli. Co se týče Františka Skladaného, tak ten má na noze natažený sval a nevíme, kdy se vrátí do sestavy.

Jiří Kopecký (HC Rytíři Kladno): Mě se tento zápas hodnotí dobře. Nepředvedli jsme žádný oslnivý výkon, a přesto si odvážíme dva body. Navíc my z venku moc bodů nevozíme a o to je naše radost ještě větší. K samotnému hodnocení, první třetina byla z naší strany celkem slušná. Využili jsme přesilovku. Ve druhé části nás domácí hodně tlačili a je zázrakem jsme tuto část prohráli jen 1:0. Ve třetí části měli domácí také trochu navrch, ale už to nebylo tak silné. Na penalty jsme si věřili, že máme šanci. V posledních třech zápasech venku jsme dali ze hry jednu jedinou branku a získali jsme tři body. Což je něco fantastického a úžasného. Dnes ve varech dva a jeden za remízu na Spartě 0:0.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 26.1.2012

Rytíři přijíždí. Potvrdí Energie vzestup?