HC Energie Karlovy Vary

Konečně! Energie se po první výhře odpoutala ode dna

HC Energie - Rytíři Kladno 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
S trochou nadsázky lze říci, že na první body a vítězství museli energetici a jejich fanoušci čekat až do 17. kola. Právě v této předehrávce totiž přehráli Rytíře z Kladna, a odvrátili tak hrozbu pádu na poslední příčku. Zodpovědný výkon podpořila zlepšená koncovka a energetici se k úspěchu výrazně přiblížili už v první třetině, kterou se jim poprvé v sezoně podařilo vyhrát. K vítězství 4:1 svými prvními dvěma brankami přispěl Marek Melenovský (na snímku).
Tipsport extraliga, 17. kolo, út 27.9.2011
Karlovy Vary
Kladno
4:1
2:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 5. Pech (Kumstát), 18. Nosek (Pech, Kumstát), 30. Melenovský (Bombic, Skladaný), 44. Melenovský (Kumstát, Pech) - 50. Kalla (Skrbek, Knotek). Rozhodčí: Blecha, Mikula - Jindra, Lhotský. Vyloučení: 6:3, navíc Bartánus (KVA) 10 min. za naražení. Využití: 1:1. Diváci: 2457. Střely na branku: 31:24. Průběh utkání: 4:0, 4:1.
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Gulaši, Bombic, Gřegořek, Gründling, Prošek, M. Rohan, Přindiš - Kumstát, Pech, Košťál - Skladaný, Melenovský, Dej - Zaťovič, T. Klíma, Bartánus - Kuběna, Vachovec, Zucker
Kladno: Chábera - Kameš, Skrbek, Toman, David Růžička, L. Procházka, Piskáček, J. Drtina, Lepine - Bicek, Patera, M. Hořava - Kalla, Dragoun, Hovorka - Bílek, Knotek, Kuchler - Kafka, Lukáč, Valský

Komentář k utkání

Hra začala z obou stran spíše oťukáváním a na první vážnější šanci si museli diváci počkat až do třetí minuty zápasu, kdy z rohu pálil hostující Kuchler přes brankoviště Mensatora. O pár minut později otřel svojí dělovkou puk o boční síťku další Kladeňák - Dragoun. Vzápětí však udeřili domácí a hned se měnilo skóre. Kumstát v 5. minutě nastřelil sice jen betony Chábery, ale Lukáš Pech byl se svojí dorážkou neomylný – 1:0. V polovině třetiny si obě mužstva zkusila hru v početní výhodě. Kladenští toho moc nepředvedli, zato domácí o sobě dali vědět prudkou ranou Kumstáta z mezikruží nebo ranou Noska z první z levého kruhu. Ve 14. minutě dostal Zaťovič ideální pas za ležícího Cháberu, ale puk se mu přes tělo gólmana do branky propasírovat nepodařilo. V závěru třetiny měli ještě domácí šanci již třetí přesilovou hrou a tentokrát jí již nepohrdli. David Nosek napřáhl od modré a propálil, vše co mu stálo v cestě – 2:0. V posledních vteřinách byl ještě na deset minut vyloučen Bartánus za faul na Drtinu, který zůstal otřesen ležet u mantinelu.

Hned zkraje druhé třetiny zahrozil ve vlastním oslabení Pech, ale jeho rána z mezikruží skončila v náruči Chábery. Následně se hra spíše rozkouskovala a k vidění byly četné souboje o kotouč ve středním pásmu. Ve 25. minutě ujel Bílek po pravé straně, ale Mensator jeho krkolomný pokus vytěsnil. Na druhé straně se hnal kupředu osamocený Kumstát, ale jeho bekhend skončil na betonu kladenského brankáře. V polovině třetiny předvedli pohlednou souhru Pech s Dejem. Pech nahrával zpoza branky slovenskému útočníkovi, který prověřil lapačku Chábery svižnou střelou zápěstím. Další domácí akce již brankou skončila. Marek Melenovský se dostal k odraženému puku a střelou z otočky poslal puk do klece – 3:0. Ve 33. minutě vyzkoušel Mensatora Kafka, ale hruď domácího gólmana vše zachránila. V závěru třetiny, i díky přesilové hře, hrozili Kladenští, ale domácí díky výborné defenzivní práci neinkasovali. Naopak mohli navýšit, ale ani samostatné úniky Klímy a Deje brankou neskončily.

Poslední dějství začalo z obou stran opatrným hokejem, ale hned první vážnější akce skončila brankou domácího celku. Kumstát zavezl puk do pásma, když běžela 44. minuta. Bekhendem gólmana nepřekonal, ale Marek Melenovský pohotově puk za Cháberu dorazil – 4:0. Po brance šla útočná strategie obou celků opět mírně do útlumu a k vidění byly spíše četné souboje o puk než pohledné ofenzivní akce. V polovině třetiny šli domácí na půl minuty do tří a hosté i takto krátké dvojnásobné přesilovky využili. Jaroslav Kalla tečoval ránu Skrbka od modré přesně mezi betony Mensatora – 4:1. Po brance hosté ožili a rázem zatlačili domácí do tvrdé defenzivy. Blízko skórování byl hostující Kafka, ale jeho sólo zakončené bekhendem Mensator prohlédl a zneškodnil. V závěru zápasu měli více ze hry hosté, ale domácí již výhru uhájili.

V předehrávce 17. kola tak energetici poprvé v letošní sezoně bodovali a proti Kladnu si připsali hned tři body na své konto. Nulu vzal Mensatorovi až Kalla při dvojnásobné přesilové hře. Energetici však po celou dobu zápasu drželi otěže utkání pevně ve svých rukou.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Po první třetině jsem se musel dvakrát podívat na kostku, jestli opravdu vedeme. Jsem rád, že kluci tu černou sérii dokázali zastavit. Klíčové bylo, že jsme v první třetině dokázali proměňovat šance a vyvarovali jsme se chyb. To se nám v předešlých zápasech nedařilo. Důležitá byla i ubráněná přesilovka ve 2. třetině, ve které Lukáš Mensator předvedl jeden skvělý zákrok. V závěru 2. třetiny jsme pak trochu vypadli z naší role, místo zodpovědné hry jsme začali hrát nahoru dolu, ale po přestávce se to zase spravilo.

Jiří Kopecký (Rytíři Kladno): Po celkem slušných výkonech z předešlých zápasů jsme dnes předvedli ostudnou první třetinu. Doslova jsme jí prospali a soupeř nám v ní utekl o dvě branky, psychicky se zvedl a k ničemu nás nepouštěl. Trochu jsme kalkulovali jsme s tím, že inkasovaná branka na domácí zapůsobí, ale nestalo se tak. Vary dobře branily a za celý zápas nám nedovolily vytvořit si pořádnou šanci. Musíme se vrátit ke hře, kterou jsme předváděli doposud a srovnat si to v hlavách. Jirka Drtina má zablokovanou krční páteř.

Fotogalerie

Související články