HC Energie Karlovy Vary

Zlepšení na Kladně přišlo pozdě, Energie stále bez bodu

Rytíři Kladno - HC Energie 4:3 (3:0, 1:2, 0:1)
Po vysoké prohře s Pardubicemi ovlivnila i další zápas Energie nevydařená první třetina. Svěřenci kouče Baďoučka ji opět prohráli o tři branky. V dalším průběhu sice hru vyrovnali a díky trefám Zaťoviče a Lukáše Pecha stáli blízko vyrovnání. Při hře bez brankáře za stavu 4:3 ale David Nosek trefil pouze tyč, a Karlovarští tak zůstávají s nulovým bodovým ziskem.
Tipsport extraliga, 4. kolo, pá 23.9.2011
Kladno
Karlovy Vary
4:3
3:0, 1:2, 0:1
Branky a nahrávky: 3. Knotek (Procházka), 9. Kalla (Dragoun, Hovorka), 14. Hořava (Patera), 35. Patera (Lepine) - 33. Zaťovič (Pech), 40. Zaťovič (Klíma), 45. Pech (Košťál). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 3585. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3.
Kladno: Cikánek - Procházka, Piskáček, Lepine, Toman, Drtina, Skrbek, Růžička - Hořava, Patera, Hlaváč - Kalla, Hovorka, Dragoun - Kuchler, Knotek, Bicek - Valský, Lukáč, Kafka - M. Látal
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Bombic, Nosek, Gřegořek, Gulaši, Prošek, J. Látal, Rohan - Melenovský, Kuběna, Skladaný, Klíma, Zaťovič, Pech, Vachovec, Košťál, Dej, Skuhravý, Bartánus, Kumstát

Komentář k utkání

Domácí hokejisty po první třetině do kabin vyprovázel skandovaný potlesk. A právem, úvodní periodu s přehledem ovládli. Leccos naznačilo hned první střídání, ve kterém David Růžička povedeným stromem ve středním pásmu poslal k zemi kapitána Energie Skuhravého, který ze zápasu pro blíže nespecifikované zranění horní části těla odstoupil. Když pak na začátku druhé minuty Tomáš Knotek od modré čáry poslal zápěstím puk přesně pod víko, radost v ochozech ještě narostla.

Západočechy mohlo do hry vrátit vyloučení Patery, který nedovoleným zákrokem zmařil jejich přečíslení 3 na 1. Cikánka v oslabení nejvíce ohrozilo Gřegořkovo nahození, které v mezikruží ještě tečoval Gründling. Větší šanci si hosté nevypracovali a v plném počtu pokračovali v nepřesvědčivé obranné hře, kterou se prezentovali už proti Pardubicím.

Mimojiné tak umožnili Dragounovi pádícímu po pravém křídle přesnou žabkou poslat puk Jaroslavu Kallovi, který u vzdálenější tyče pouze nastavil hůl a puk skončil v síti. Lukáš Mensator mohl s touto situací dělat stejně málo jako ve 14. minutě, kdy Košťál nepochopitelně od zadního mantinelu poslal puk před vlastní bránu, odkud pohotově skóroval Miloslav Hořava.

Hru se hostům podařilo vyrovnat až v prostřední části, kterou načali přesilovou hrou. Zajímavé situace se však udály až po návratu vyloučeného Srbka na led. Ve 23. minutě trefil domácí Hořava tyč, stejně si o tři minuty počínal i Kafka, Lukáčovu dorážku pak zachránil Mensatorův beton. Zákrok z kategorie top si připsal i domácí Cikánek, když v oslabení zlikvidoval 3 Kumstátovy dorážky, který po Gulašiho příhře stál zcela sám u levé tyčky.

Stejné obsazení i výsledek měl i souboj z 30. minuty. Kumstát v oslabení uplatnil své dlouhé nohy, přebruslil domácí obranu, avšak v zakončení svého úniku nedotáhl bekhendovou kličku a Cikánek puk vyrazil.

Skóre se mělo změnit až v následujících minutách. Paradoxně se tak nestalo, když se domácím naskytlo 79 vteřin dvojnásobné přesilovky. Po jejím skončení se naopak trefili hosté, konkrétně Martin Zaťovič, který z první trefil Pechovu příhru zpoza branky. Stejně jako proti Pardubicím se energetici ze snížení na 3:1 neradovali dlouho. Po dvou minutách domácí kapitán Pavel Patera u levé tyče nadvakrát prostřelil Mensatora.

Znovunabyté tříbrankové vedení Rytíři v klidu bránili. Energetikům nešla upřít snaha, ale chyběla jim přímočarost při zakládání útoků a většina jejich akcí působila nahodilým dojmem. I z takových se ovšem dá skórovat. V poslední minutě druhé části byl Martin Zaťovič zastaven tělem kladenského beka ve středním pásmu. Nevzdal se, puk znovu vybojoval v pásmu útočném a překvapivou střelou od mantinelu zamířil přesně do horního růžku.

Cestu ke snadnému vítězství, po které vyšli v první třetině, si domácí řádně zkomplikovali v posledním dějství, kdy se až příliš zatažení rozhodli bránit svůj náskok. Ten ve 45. minutě ještě ztenčil Lukáš Pech, když samostatný únik zakončil střelou tak nepovedenou, že zmátla i gólmana Cikánka.

Energie držela více puk, avšak stále se musela mít na pozoru před kladenskými brejky. A vlastními chybami. Další nepovedený pas hostů před vlastní bránu zachytil Hovorka a jediným štěstím pro energetiky bylo, že v tu chvíli stál k Mensatorovi zády. Gólovou pojistku mohl ve 49. minutě přidat i Dragoun, který se elegantní kličkou nechal vynést do mezikruží a dobře vyjetý Mensator musel jeho střelu zachytit mezi betony.

Tlak Energie s blížícím se závěrem narůstal a při vyloučení Libora Procházky v 50. minutě sehráli hosté svoji vůbec nejlepší přesilovku zápasu. Nosek od modré vytrvale ostřeloval Cikánka a první formace Energie se v pásmu držela takřka celé dvě minuty.

Poklidný závěr zápasu v 56. minutě odmítl Hovorka, když nezužitkoval samostatný únik. Došlo tak až na power-play Energie, při které Nosek tentokrát Cikánka prostřelil a domácí od prodloužení zachránila až tyč.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Vojta (Rytíři Kladno): Do zápasu jsme přímo vletěli. Měli jsme pohyb a hosty přebruslovali, ovšem nechápu, proč jsme v polovině zápasu změnili taktiku hry a přecházeli na dlouhé nahrávky. Rozhodujícím okamžikem byla i neproměněná přesilovka pět ku třem. Laciný gól Energii nastartoval, ale přesto si myslím, že poslední část až na úplný závěr jsme zvládli. I když je pravda, že jsem byl v závěrečných vteřinách téměř na infarkt.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Domácí byli lepší první polovinu střetnutí, my zase ve druhé části. Bohužel tříbrankový náskok Kladna jsme již nedokázali dotáhnout alespoň k remíze. Co se týká Skuhravého, musel odstoupit pro zranění horní části těla a bohužel to s ním nevypadá moc dobře.

Související články

Preview k zápasu | čt 22.9.2011

Energetici zabojují o první body na ledě Kladna