HC Energie Karlovy Vary

Energie zlomila odpor Pardubic v prodloužení

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC Energie Karlovy Vary 2:3p (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)
Karlovarští hokejisté předvedli v utkání 50. kola extraligy v Tipsport areně povedený výkon. Energetici se v průběhu duelu zásluhou Stanislava Balána dostali dvakrát do vedení, Východočeši ale pokaždé dokázali srovnat. O osudu zápasu tak rozhodlo až prodloužení, ve kterém trefil výhru Západočechů David Hruška. Dvěma asistencemi přispěl k vítězství Zdeněk Bahenský, v důležitých okamžicích mužstvo podržel brankář Tomáš Závorka.
Tipsport extraliga, 50. kolo, út 24.2.2015
Pardubice
Karlovy Vary
2:3p
0:1, 1:0, 1:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 38. Cetkovský (Marcinko, Tybor), 49. Zohorna (Špaček) – 7. Balán (Šmach), 48. Balán (Bahenský), 63. D. Hruška (Bahenský). Rozhodčí: Hodek, Šindler – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 7251. Střely na branku: 38:23. Zblokované střely: 6:16. Hity: 9:11. Vhazování: 40:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Pardubice: Kristan – Benák, Korím, Gregorc, Čáslava, Čutta, Havlík, Píša, Ščotka – Radil, Nahodil, Zohorna – Tybor, Marcinko, Cetkovský – Poulíček, Kaut, Gašparovič – Sýkora, Špaček, Starý
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, Deyl, Bičánek, Dvořák, Šmach, J. Tomeček, Šafář – Bartek, Balán, Bahenský – D. Hruška, R. Hruška, Vachovec – V. Tomeček, Skuhravý, Micka – Koblasa, Kverka, Pšurný

Komentář k utkání

Energie dorazila na východ Čech bez potrestaného kapitána Radka Dudy. Pardubičtí trenéři naopak hráče v sestavě vítali: po viróze nastoupil Sýkora, trest vypršel Cetkovskému.

Pardubičtí hokejisté se snažili v úvodu utkání svého soupeře zatlačit, ale během dvouminutového náporu si větší šanci nevypracovali. První vážnější zákrok si připsal až na druhé straně Kristan, který musel ztlumit střelu Davida Hrušky. Ještě lepší pozici měl Vojtěch Tomeček, ovšem označkoval jen vyrážečku domácího gólmana.

Na startu 7. minuty už šla Energie do vedení. Šmach milimetrovou přihrávkou našel na zadní tyči volného Stanislava Balána a ten měl moře času na to, aby zakončil – 0:1. Vstřelená branka karlovarské hráče nabudila a nadále byli lepší, Kristan ale kupící se problémy hasil.

Domácí hráče vrátila do akce až souhra druhé formace, po které Závorka vytěsnil Tyborovu střelu vyrážečkou. Oba týmy si zkusily hru v početní převaze, ale na svého soka recept nenašly. V závěru mohl srovnat unikající Starý, avšak vůbec netrefil branku.

I ve druhé části se pardubičtí hráči pokusili o aktivní začátek, ale znovu to byli hosté, kdo byl blízko ke gólu. Cetkovského rána se od zadního mantinelu odrazil do jízdy Vojtěchu Tomečkovi, který svůj únik zakončil střelou vedle branky. Chvíli nato se poprvé výrazně připomněl navrátilec Sýkora, jehož dva pokusy si Závorka pohlídal.

Dobrou možnost pak promarnil i Zohorna, proti jehož střele se karlovarský gólman rychle přesunul. Energie mohla navýšit vedení při dvojnásobné přesilovce, ale brzy si výhodu zkazila špatným střídání. Až při klasické přesile v polovině zápasu měli hosté slušný tlak. Během dlouhého obléhání musel Kristan lapit dvě střely D. Hrušky i dorážku Balána.

Ofenzívu Pardubic táhl zejména první útok, který dokázal dlouhé chvíle kombinovat v útočném pásmu. Zohornova střela z mezikruží ani doklepnutí Nahodila se však neujalo. A tak mohl při oslabení zvýšit Micka, jenže Kristan sklapl betony včas.

Do kabin se nakonec šlo za smírného stavu. Při přesilovce, která domácím dlouho nevycházela, se puk od modré čáry dostal na brankoviště, kde zapracovali Marcinko a hlavně dorážející Jiří Cetkovský. Pardubický obr oslavil návrat důležitým gólem – 1:1.

A comeback to mohl být ještě sladší, jenže další Cetkovského trefu v přesilovce rozhodčí nemohli uznat, neboť krátce před střelou přerušili hru. Pardubicím se vydařila i další výhoda, ale osamocený Zohorna nedokázal přetlačit Závorkův beton a Sýkorovým střelám scházela přesnost.

Stejnou možnost poté dostala i Energie a v samotném závěru přesilovky znovu získala vedení. Stanislav Balán vyřešil přečíslení dva na jednoho nechytatelnou ranou do šibenice. Platnost branky musel potvrdit i videorozhodčí – 1:2.

Radost Energie trvala pouhých 50 vteřin. Pak se totiž po hlavě vrhl do brankoviště Tomáš Zohorna a nechráněný kotouč dorazil do sítě – 2:2. Od té chvíle byli domácí viditelně lepší a snažili se uhrát více než jen bod za remízu.

Pardubice měly velkou možnost zlomit utkání v přesilové hře, při které si vypracovaly soustavný tlak, ovšem Závorka všem pokusům odolal. Utkání tak dospělo do pětiminutového nastavení. Nastavený čas se hrál v Tipsport aréně necelé tři minuty. Pak se puku zmocnil David Hruška a po rychlé kličce Kristanovi vstřelil vítěznou branku – 2:3.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha st. (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): Hodnotí se mi to těžce, protože hráči nechali na ledě všechno a od druhé třetiny jsme byli jasně lepším týmem. Dostali jsme Vary pod obrovský tlak, ale to štěstíčko k nám nepřijde, puky se k nám neodrazí. Bohužel neplatil gól, který jsme dali chvíli po přerušení. Kdybychom šli do vedení, tak musí soupeř hru otevřít a nám by se dýchalo lépe. Z přemíry snahy jsme v prodloužení udělali chybu, kterou Hruška potrestal. Dnes ale nemůžu nikomu nic vytknout. Děkuji divákům za hlasitou podporu po celý průběh utkání.

Jaromír Kverka st. (HC Energie Karlovy Vary): Vydařila se nám první třetina, ve které jsme odskočili do vedení. Ve druhé části nás Pardubice dostaly pod tlak, ale dokázali jsme to uhrát. Bohužel jsme si po našem gólu nechali hned vyrovnat a utkání šlo do prodloužení. Za vítězství v prodloužení jsme rádi, protože se nám v tomto doposud moc nedařilo a ty bonusové body jsme nesbírali.

Související články