HC Energie Karlovy Vary

Energie začala střílet, odnesla to první Sparta!

HC Energie - HC Sparta Praha 6:3 (2:2, 4:0, 0:1)
Kdo se nenechal odradit pozdním začátkem utkání se Spartou, nemohl litovat! Energetici proti prvnímu celku tabulky předvedli bojovnost a konečně i štěstí v koncovce. Spartu nejprve zaskočili dvěma brankami v první minutě, rozhodující údej si však schovali až do prostředního dějství. V něm soupeře zaskočili čtyřmi údery a poslali brankáře Pöpperleho na střídačku. Soustředěným výkonem si pak domácí došli pro první tři body v sezoně, naopak Pražané letos poprvé body ztratili.
Tipsport extraliga, 4. (ČT), ne 20.9.2015
Karlovy Vary
Sparta
6:3
2:2, 4:0, 0:1
Branky a nahrávky: 1. Rachůnek (Marosz), 1. Bartek (Deyl), 23. Marosz, 25. Marosz (Rachůnek, Duda), 30. Bartek (Deyl), 33. Haščák (Bartek) – 8. Sabolič (Pech, Kalina), 14. Kudrna, 45. Kumstát (Glenn). Rozhodčí: Fraňo, Hrubý – Bláha, Svoboda. Vyloučení: 7:6, navíc Haščák - Forman oba 10 min. Bez využití. Diváci: 2586. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 6:2, 6:3.
Karlovy Vary: Závorka – Benák, Bičánek, Harant, Sičák, Deyl, Gulaši, J. Tomeček, Weinhold – Duda, Marosz, Rachůnek – Bartek, Haščák, T. Rohan – V. Tomeček, Kverka, Vachovec – D. Hruška, Osmík, Gorčík
Sparta: Pöpperle (25. Lukáš) – Mikuš, Polášek, Barinka, Čajkovský, Hrbas, Glenn, Černoch, Kalina – Klimek, Hlinka, Réway – Buchtele, Přibyl, Netík – Kumstát, Pech, Sabolič – Kudrna, Cingel, Forman

Komentář k utkání

Střetnutí prvního s posledním začalo dvěma rychlými údery domácí Energie. Už po 16 sekundách se po špatné rozehrávce gólmana Pöpperleho dostal ke kotouči Marosz a předložil ho Tomáši Rachůnkovi, který střílel do odkryté klece. V čase 00:53 už Energie vedla dokonce 2:0! To když si Martin Bartek nejel mezi kruhy a po nabídce Deyla střelou po ledě zvýšil vedení domácích. Sparťané se ale z této ledové sprchy brzy vzpamatovali a vstřelili kontaktní gól. Pech přenechal těsně za modrou čárou puk Robertu Saboličovi, jehož střela prošla až za Závorku.

Možnost srovnat měli Pražané v první přesilovce, ale nakonec se prosadili až po jejím skončení, když si čtvrtý sparťanský útok vytvořil slušný tlak. Po teči Andreje Kudrny nakonec puk prošel za Závorkova záda. Z rychlého protiútoku okamžitě zahrozil domácí kapitán Duda, s jeho střelou z kruhu si však Pöpperle poradil. Proti ostré střele Barteka v přesilovce zasahovat nemusel, protože se nevešla mezi tři tyče, ale proti Rachůnkovi u své pravé tyčky už musel vytáhnout parádní zákrok.

Do druhé třetiny vstupovali energetici s výhodou jednoho muže, ale sparťané i toto oslabení ubránili. Krátce po jeho skončení ale inkasovali, když Rostislav Marosz ujíždějící v přečíslení s Rachůnkem zvolil střelu na bližší tyč a podařilo se mu najít mezírku v Pöperleho postoji. Stejní soupeři se setkali znovu o dvě a půl minuty později a vítězně z tohoto souboje opět vyšel karlovarský útočník Rostislav Marosz. Poté už Pöpperle poprvé v sezoně přepustil své místo Lukášovi.

Ten nejprve sledoval, jak se jeho spoluhráči snaží o snížení v přesilové hře, ale po jejím skončení také kapituloval. Martin Bartek střílel z pravého křídla a jeho pokus prošel sparťanskému gólmanovi mezi betony. Další velké šance měli Karlovarští v přesilové hře, prosadili se však až devět vteřin po návratu Poláška z trestné lavice. Z několikáté dorážky v mele před Lukášem nakonec procpal puk za brankovou čáru Marcel Haščák. Po zbytek druhého dějství se Sparta marně snažila o snížení. Nejblíže k němu měl v přesilovce Netík, ale již překonanému Závorkovi pomohli obránci.

Nakonec se sparťané třetí trefy přece jen dočkali. Ve 45. minutě střílel Petr Kumstát z velkého úhlu z otočky a kotouč se dostal až za Závorkova záda. Brzy po gólu měla Sparta další početní výhodu, ale jejímu přesilovkovému tlaku chybělo zakončení. Zbytek zápasu už příliš pohledných akcí nenabídl ani na jedné straně. Závěr zápasu už jen opepřil pěstní souboj mezi Formanem a Haščákem, jehož těsným vítězem se stal sparťanský útočník.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Naše mužstvo bylo odměněno za zlepšující se výkony v minulých utkáních. Dnes jsme sehráli zápas s výborným soupeřem, připravovali jsme se především na jeho přesilové hry, ve kterých je Sparta neskutečně silná. Předvedli jsme dnes velkou obětavost, dobrý vstup do utkání i hodně vstřelených branek. Hráči si zápas odpracovali, bojovali jeden za druhého. Za tři body jsme rádi.

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Varováním pro nás měly být už dvě branky inkasované v první minutě. Sice jsme se po nich výborně vrátili do zápasu, k ničemu nám to ale nebylo, když jsme ve druhé třetině čtyřikrát inkasovali. To rozhodlo. Ve třetí třetině jsme sice přidali, vypracovali jsme si dost šancí, ale stačilo to jen na gól. Domácí byli bojovní, brusliví a předvedli enormní nasazení. Vyhráli zaslouženě.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 21.9.2015

Tomáš Rohan o povedeném utkání se Spartou

Preview k zápasu | so 19.9.2015

Porazí energetici doposud stoprocentní Spartu?