HC Energie Karlovy Vary

Energetici bojovali, Spartě ale letos poprvé podlehli

ELH: HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 3:5 (0:0, 1:3, 2:2)
S vidinou pěkného hokeje se do karlovarské haly přišla podívat zatím nejvyšší návštěva v letošní sezoně, výhru ale bohužel neviděla. Energetici svedli s pražským celkem velmi tuhý boj, přetahovali se o skóre, ten poslední krůček ale chyběl. Na straně hostujícího celku zářil Martin Procházka, na domácí pak Jakub Svoboda, oba hráči zaznamenali hattrick. Sparta tak v letošní sezoně poprvé zvítězila nad západočeským celkem.
Tipsport extraliga, 30. kolo, so 26.12.2015
Karlovy Vary
Sparta
3:5
0:0, 1:3, 2:2
Branky a nahrávky: 21. Svoboda (TS), 53. Svoboda (Bičánek, Marosz), 55. Svoboda (Rachůnek, Marosz) – 22. Procházka (Pech), 23. Procházka (Pech), 35. Procházka (Hrbas, Pech), 55. Sabolič (Forman), 60. Pech (Kumstát) Rozhodčí: Hodek, Úlehla – Zavřel, Kajínek. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:1. Diváci: 5327. Střely na branku: 28:33. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek "C", Dvořák, Sičák "A", Redlihs, Gulaši, Benák, Tomeček – Rachůnek, Marosz, Svoboda – Rohan, Bartek, Kůs – Vachovec "A", Bulík, Huna – Harkabus, Gorčík, Koblasa – Kverka
Sparta: Pöpperle – Polášek, Eminger, Švrček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas, Kalina – Forman, Přibyl, Buchtele "A" – Sabolič, Klimek, Hamilton – Kumstát "A", Pech, Procházka – Kudrna, Dragoun, Netík "C" – Novák

Komentář k utkání

Vánoční utkání Energie proti pražské Spartě bylo opravdu velmi zajímavým duelem. Cestu do haly si našlo 5327 diváků, což podpořilo skvělou atmosféru, která doprovázela už tak vyhecované utkání. Diváci ke vztekání a radosti měli dost důvodů hned od začátku. Sparta sice na domácí Energii vlétla velmi aktivně, během chvíle se ale kupředu dostali karlovarští hokejisté a hned ohrozili brankáře Pöpperleho. Před bránou se dostal totiž k dorážce obránce Tomeček, puk prošel kolem sparťanského brankáře, objevil se ale těsně vedle brány. Domácí pokračovali ve výborném tempu a dostávali hosty pod tlak, který vygradoval v další obrovskou šanci. Pöpperleho rozehrávku zachytil Huna přímo před ním, sparťanský brankář ale tygřím skokem dokázal hokejkou střelu karlovarského útočníka vyrazit.

Ze hry nebylo odehráno v tu chvíli ani pět minut a diváci, kteří přišli o něco později, mohli litovat. Tempo hry bylo i nadále velmi rychlé, hráči si nedarovali ani centimetr ledu, vládu nad pukem postupně ale přebírali hosté. Do jedné z dobrých šancí se v blízkosti Závorky dostal Procházka, i domácí brankář ale předváděl velmi dobré zákroky, v první třetině jich měl devět. Krátce po polovině utkání napadal Martin Bartek sparťanskou rozehrávku a přitom se mu podařilo brankáře podrazit, za což byl vyloučen. Silný tlak Sparty v přesilové hře ale úspěch nepřinesl, domácí obránci střely velmi obětavě blokovali. Početní výhodu si vyzkoušeli také domácí, měli ale problém dostat se alespoň do pásma.

První perioda byla sice na branky nudná, v té druhé to ale začalo padat hned od prvních minut. Při úniku byl faulován Jakub Svoboda, který nařízené trestné střílení proměnil bekhendovým blafákem. Neuběhlo však ani devadesát vteřin a bylo vyrovnáno, domácí obraně ujel Martin Procházka, který roztáhl Závorku a trefil se přesně k tyči. Lajna, která vstřelí branku, obvykle střídá, tentokrát ale třetí sparťanská formace zůstala na hřišti a vyplatilo se to. Šestnáct vteřin po vyrovnávací brance naservíroval Pech puk zpoza brány mezi kruhy, kde se ho ujal Martin Procházka a přesnou ranou pod víko poslal Spartu velmi rychle do vedení.

Sparta na Energii tlačila dál, domácí měli obrovské problémy dostat se vůbec z obranného pásma, ale měli za sebou jistotu v podobě několika veledobrých zákroků Tomáše Závorky. Brankáři ale hráli v tomto utkání opravdu důležitou roli. Na druhé straně se do samostatného úniku dostal Kůs, mezi betony svou střelu neprocpal. O chvilinku později se dral k dorážce Bartek, ani on ale u Pöpperleho nepochodil. Sparťané opět přebrali iniciativu do svých rukou, což se hned projevilo. Při vyloučení Redlihse se do puku opřel opět Martin Procházka, trefil se, a zaznamenal tak svůj první extraligový hattrick. Domácí poté sice hráli hned dvě přesilové hry, ani v jedné se jim nedařilo.

Třetí perioda už byla značně vyrovnanější, domácí předváděli houževnatý výkon a Spartu chvílemi přehrávali. První polovina závěrečné části byla spíše přetahovaná o puk, to nejdůležitější přišlo v posledních osmi minutách. Energetici se dostali v přesilové hře do krásné akce, když Jakub Svoboda dorazil Bičánkovu střelu od modré. Uběhly ale jen dvě minutky a hosté znovu odskočili do dvoubrankového vedení, když se před Závorkou dostal k volnému kotouči Robert Sabolič. Mohlo by se zdát, že tato branka domácí srazí, ale naopak. Hned poté totiž hráli další přesilovou hru, puk se dostal před bránu k Jakubu Svobodovi, který propálil Pöpperleho a zaznamenal hattrick. Jelikož tak skóre bylo opět jen o jednu branku, rozhodli se Karlovarští pro hru bez brankáře, tu jim ale zhatil exenergetik Lukáš Pech. Sparta tak v letošní sezoně poprvé zvítězila proti Karlovým Varům.

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): Chtěli jsme navázat na naše tři výhry v řadě, Sparta ale hrála výborně a my jsme dělali velké chyby. Dotahovat zápas za stavu 1:3 je velmi náročné. Jsem rád, že jsme přesto zvedli hlavu. Do dalšího zápasu musíme vstoupit tak, jak jsme dnes skončili. Tedy s chutí po vítězství.

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Viděli jsme kvalitní bojovné utkání, hodně bruslení na obou stranách. V první a druhé třetině jsme si vypracovali velké množství gólových situaci, které jsme bohužel neproměnili. Ve 3. třetině jsme v oslabení obdrželi dva góly, naštěstí jsme vždy dokázali zareagovat a dovedli jsme utkání do úspěšného konce.

Fotogalerie

Související články