HC Energie Karlovy Vary

Sparta rozhodla už v první třetině

HC Sparta Praha - HC Energie 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)
Pokud energetici pomýšleli napodobit svůj kousek ze 17. kola, kdy v O2 aréně získali dva body, vzaly jejich naděje rychlé za své. Tři rychlé zásahy v rozmezí dvou minut daly Spartě už v první třetině dostatečný náskok, který pak domácí dále navyšovali. Čestný karlovarský zásah obstaral kapitán Radim Bičánek.
Tipsport extraliga, 43. kolo, pá 5.2.2016
Sparta
Karlovy Vary
6:1
3:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 6. Sabolič (Klimek), 7. Přibyl (Netík), 8. Kumstát (Forman, Hlinka), 35. Sabolič (Hrbas), 37. Mikuš (Hamilton, Čajkovský), 58. Hamilton (Klimek, Čajkovský) – 46. Bičánek (Rohan, Rachůnek). Rozhodčí: Hribik, Polák – Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:5, navíc Marosz (KVA) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6477. Střely na branku: 36:12. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 6:1.
Sparta: Taylor (Novotný) – Eminger, Polášek, Piskáček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas, Kalina – Netík (A), Přibyl, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Forman, Hlinka (C), Kumstát (A) – Kudrna, Pech, Dragoun
Karlovy Vary: Závorka (8. Habal) – Bičánek (C), Dvořák, Gulaši, Rohan, Sičák (A), Baránek, Redlihs – Huna, Marosz, Rachůnek – Bartek, Kůs, Vachovec (A) – Gorčík, Griger, Svoboda – Tomeček, Osmík, Koblasa

Komentář k utkání

Neudělat hned na začátku utkání chybu, tak nejspíš zněly pokyny v kabinách. První minuty tak byly z obou stran opatrné. Jen Forman se ve třetí minutě zničehonic objevil před Závorkou, který puk pohotově vyrazil. Proti střele Roberta Saboliče, který si z křídla najel mezi kruhy a vystřelil k tyčce, už ale byl v 6. minutě krátký – a Sparta vedla 1:0.

Na 2:0 pro domácí zvyšoval jen o 31 vteřin později dorážkou Daniel Přibyl a karlovarskou tříminutovku hrůzy zakončil gólem už na 3:0 Petr Kumstát, po výborné přihrávce Formana. Ze zápasu tak uběhlo jen necelých osm minut a Závorku vystřídal v brance hostů Habal. A ten hned vzápětí hasil další velkou šanci Sparty. Domácí byli aktivnější i po zbytek třetiny, ale další branku nepřidali.

Přesilovku hned v úvodu druhé části Sparta nevyužila, ani Vary si ve své přesilovce nevytvořily žádný tlak, a tak se ve druhé třetině dlouho hrál hokej bez větších šancí, ve kterém měla výrazně herně navrch Sparta.

Ve 35. minutě se nejdříve do velké šance dostal Buchtele a jen o pár desítek vteřin později dostal od Hrbase přihrávku na modrou a krok před obranu Varů Robert Sabolič, který zvýšil už na 4:0. Vary se nezvedly ani ve vlastní přesilovce – a naopak v ní popáté v zápase inkasovaly. Juraj Mikuš zakončil rychlou protiakci ve vlastním oslabení gólem na 5:0. V poslední minutě byli ve velkých šancích ještě Buchtele a následně Klimek.

Bolestivě začala třetí třetina právě pro Buchteleho, který po kontaktu s Osmíkem v 55. minutě zůstal ležet na ledě. Piskáček, který svého spoluhráče mstil, pak dostal 2+2 minuty za hrubost a Energie se v přesilové hře poprvé v utkání prosadila – po přihrávce Rachůnka propálil gólmana Taylora Radim Bičánek.

Blízko šesté brance byl v 55. minutě Netík, který měl spoustu času i prostoru před Habalem, ale neproměnil. Šesté branky se fanoušky Sparty dočkali až o dvě minuty později – Curtis Hamilton na hranici brankoviště šikovně tečoval střelu Klimka a uzavřel skóre zápasu na konečných 6:1 pro Spartu.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Ráz utkání určily tři slepené góly v první třetině, pak jsme ho už jen v klidu kontrolovali. I poté jsme hráli s chutí a druhá třetina měla ještě slušné parametry. Až ve třetí to povadlo. Brankáře Taylora moc hodnotit nechci, neměl to moc těžké.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): My se dnes nemáme za co schovávat. Sparta si vytvářela příležitosti po celé utkání. Mrzí nás možná jen to, že paradoxně neskórovala z šancí, které si vytvořila svojí kvalitou, ale proměňovala ty po našich velkých taktických a hrubých chybách. To je pro nás zásadní.

Související články