HC Energie Karlovy Vary

Energetici si z Vítkovic odváží debakl

HC Vítkovice Steel - HC Energie 6:1 (3:0, 1:0, 2:1)
Poté, co energetikům v pátek unikly body v Olomouci, se přesunuli pro sobotní podvečer do Ostrava Arény, kde se jí postavily domácí Vítkovice. Západočeši nezačali vůbec dobře a v první třetině inkasovali hned třikrát. Vítkovice byly na koni a od té doby už jen navyšovaly své vedení. Energie v závěru jen korigovala výsledek čestným zásahem, o který se ve vlastním oslabení postaral Vojtěch Tomeček.
Tipsport extraliga, 10. kolo, so 10.10.2015
Vítkovice
Karlovy Vary
6:1
3:0, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 8. Kudělka (Čerešňák), 12. Klok (Balán, Zdráhal), 20. Zdráhal (Sloboda, Balán), 31. Zdráhal (Kovář, Balán), 45. Olesz (Szturc), 51. Szturc (Olesz, Strapáč) – 59. Tomeček (Rachůnek T., Bičánek). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:5. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4 189. Střely na branku: 40:17. Zblokované střely: 15:12. Hity: 20:26. Vhazování: 37:27. Průběh utkání: 6:0, 6:1.
Vítkovice: Kantor – Kudělka, Čerešňák, Klok, Sloboda, Pastor, Kovář – Szturc, Strapáč, Olesz – Kucsera, Kolouch, Němec – Burger, Balán, Zdráhal – Húževka, Hlinka, Káňa
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Rodney, Sičák, Harant, Gulaši, Benák, Weinhold, Tomeček – I. Rachůnek, Bulík, Haščák – T. Rachůnek, Marosz, Duda – Vachovec, Zadražil, Tomeček – Rohan, Koblasa

Komentář k utkání

Energie nezačala na vítkovické půdě vůbec špatně, zpočátku byla Vítkovicím rovnocenným soupeřem a chvílemi měla i více ze hry. Nebezpečný byl například Haščák, ale na Kantora nevyzrál. Jenže poté se na chvíli domácí usadili v útočném pásmu, roztočili západočeskou obranu a Závorku začali zaměstnávat mnoha střelami, až nakonec jedna z nich síť rozvlnila. Od modré k ní napřáhl Tomáš Kudělka a propálil vše, co mu stálo v cestě. To Energii ochromilo a od té doby měl domácí tým navrch. O chvíli později skákavý kotouč netrefil při pohledu do odkryté branky Kudělka a o chvíli později už se domácí se štěstím opět prosadili, když se Balánovu chytrou přihrávku snažil nohou zpracovat Lukáš Klok a kotouč se od něj odrazil do branky.

A také v dalších minutách držely nad utkáním taktovku domácí Vítkovice, které si vytvářely stále mnoho šancí. Proti Kolouchově individuální akci například musel zasahovat až Závorka, který měl s jeho pokusem plné ruce práce, ale v tu chvíli ještě svou klec ohlídal. V závěru prvního dějství se však domácí trefili znovu, když v početní výhodě šikovně strčil hůl do Slobodovy střely Patrik Zdráhal, jehož teč poslala puk přímo mezi Závorkovy betony. Když se za pár sekund rozezněl klakson na znamení konce první dvacetiminutovky, Vítkovice tak už vedly 3:0 a měly perfektně nakročeno ke třem bodům.

Ve druhé periodě ponechali domácí svému soupeři více prostoru a hra už byla podstatně vyrovnanější. Oba týmy si vytvářely menší šance a byly nebezpečné. Domácí však stále měli vše pod kontrolou. Na straně domácích zkoušeli zaskočit brankáře například Olesz v protiútoku, od modré Čerešňák, nebo v předbrankovém prostoru důrazný Kucsera. Na straně druhé pak zase Koblasa s Rohanem, nebo například Bulík. Oba gólmani však v této fázi byli pozorní. Sotva se však hra překlenula do druhé poloviny utkání, uklidnil vítkovické fanoušky opět Patrik Zdráhal, kterému se ujala další teč. Ve zbytku druhé třetiny týmy navázaly na hru, kterou praktikovaly před vstřelením čtvrté vítkovické branky, a opět se hrálo celkem vyrovnaně. Kantor byl však pro energetiky nepřekonatelný a ani na Závorku si popáté už domácí nevyšlápli. Vítkovice tak vedly před třetí třetinou o čtyři branky.

V závěrečné třetině se na gól moc dlouho nečekalo. Domácí i přes dostatečný náskok nic nepodcenili a vrhli se do útoku. Nejprve rozezvučeli v Ostrava Aréně tyč karlovarské svatyně a o chvíli později už vyplnili přání domácích fanoušků, kteří si žádali pátou branku. Szturc našel v protiútoku mezi dvěma karlovarskými beky Rostislava Olesze, který si puk přiťukl před sebe a střelou k tyči nedal Závorkovi žádnou šanci. Energie odpadla a prohrávala už vysokým rozdílem. Domácí hráli v poklidu, zbytečně se nikam netlačili a takticky ovládali utkání. V jednapadesáté minutě navíc domácí využili další početní výhody, když Závorka musel kousek povyjet z branky, čímž následně výrazně usnadnil práci Romanu Szturcovi, který chladnokrevně zvýšil na 6:0.

Domácí poté trochu polevili a vypadli z tempa. A hosté svého zvětšeného prostoru využili alespoň k čestnému zásahu. Ve vlastním oslabení vybojoval puk Bičánek, který jej vyhodil na Tomáše Rachůnka, ten jej zavezl do útočného pásma a poslal před branku k Vojtěchu Tomečkovi, který ho dravě procpal až za Kantorova záda. To už ale hostům k ničemu nepomohlo a body jim opět zůstaly v nedohlednu.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Steel): Výborně jsme do zápasu vstoupili, důležitý byl druhý gól. Těší nás, že konečně začínáme skórovat z dorážek a po tečích. Za stavu 3:0 jsme nabádali hráče k aktivní hře, trochu jsme spoléhali na to, že se na soupeři projeví únava. Jsme rádi, že jsme navázali na výhru ve Zlíně jak dobrým výkonem, tak i ziskem tří bodů, ale pořád jsou v naší hře rezervy. Zdaleka ne vše je ideální.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Zápas se mi hodnotí velmi těžce, protože body jsme si dnes nezasloužili. Plně respektuji kvalitu domácích a jejich aktuální formu, výkonem jsme jim však vítězství darovali. Jednoduše jsme se Vítkovicím nedokázali vyrovnat v pohybu. Myslím, že na nás dolehla předešlá série dvou zápasů, která nás stála mnoho sil, ale body nepřinesla.

Související články

Preview k zápasu | so 10.10.2015

Na ledě Vítkovic netradičně v sobotu