HC Energie Karlovy Vary

Energie nezvládla ve Vítkovicích první třetinu a padla

HC Vítkovice Steel - HC Energie 5:2 (4:0, 0:2, 1:0)
Po třech prohrách v řadě klesla Energie až na samotné dno tabulky a napravit svá zaváhání vyrazila v rámci šestatřicátého kola na led Vítkovic. Jenomže ani toto utkání nenačali Karlovarští dobře, poprvé inkasovali už ve druhé minutě a po první periodě prohrávali už o čtyři branky. Západočechům sice vyšla druhá perioda, v níž Bičánek a Svoboda snížili na rozdíl dvou branek, ale v závěrečném dějství už se dokázali trefit pouze domácí. Energie tak opět zůstala bez bodu.
Tipsport extraliga, 36. kolo, pá 15.1.2016
Vítkovice
Karlovy Vary
5:2
4:0, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 2. Zdráhal (Burger, Balán), 6. Tomi (Němec), 16. Vandas (Kolouch, Kucsera), 20. Hlinka (Zdráhal), 53. Burger (Zdráhal, Štencel) – 23. Bičánek (Benák), 34. Svoboda (Rachůnek). Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Hynek, Belko. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:1. Diváci: 5 406. Střely na branku: 32:10. Zblokované střely: 12:5. Hity: 11:22. Vhazování: 30:30. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.
Vítkovice: Kantor – Kudělka, Čerešňák, Štich, Štencel, Klok, Philipp – Hovorka, Strapáč, Olesz – Kucsera, Kolouch, Vandas – Burger, Balán, Zdráhal – Němec, Hlinka, Tomi
Karlovy Vary: Závorka (od 20. Habal) – Bičánek, J. Tomeček, Sičák, Gulaši, Dvořák, Benák, Redlish – Rachůnek, Gríger, Svoboda – Rohan, Kůs, Bartek – Flek, Vachovec, Huna – Gorčík, Osmík, V. Tomeček

Komentář k utkání

Energie začala utkání velmi špatně. Hned v první minutě se nechal vyloučit Tomáš Rohan, který sekal soupeře, a domácí vzápětí v přesilové hře dokázali síť hravě rozvlnit. Skóre tak už ve druhé minutě otevřel Patrik Zdráhal, který jen šikovně nastavil hůl do Burgerovi parádní přihrávky. Než se navíc hosté dokázali vzpamatovat a promyslet, jak svou ztrátu doženou, prohrávali po špatném přebrání hráčů soupeře už o dvě branky. Při sólové akci se totiž už na modré dobře uvolnil Vojtěch Tomi, který jen v pohybu vpřed zamířil a Závorku hravě propálil. V šestnácté minutě se pak nestihl vrátit jeden z karlovarských obránců a protiakci dvou na jednoho chytře zakončil po žabce Koloucha Michael Vandas. A aby toho nebylo málo, tak v závěru třetiny inkasovali Karlovarští ještě čtvrtou branku do kabiny, o níž se postaral v mezikruží nehlídaný Michal Hlinka. Už po první periodě tak hosté prohrávali o čtyři branky.

Druhou třetinu načala Energie střídáním na postu brankáře, když Závorku nahradil v brankovišti Habal. Zpočátku to sice nevypadalo, že by změna Energii nějak pomohla, obzvláště pak, když byl při samostatném úniku Gulašim faulován Zdráhal a bylo nařízeno trestné střílení. Při tom však Habal jeho střelu dokonale přečetl a betonem kotouč vyrazil. To hosty nabudilo a už o pár minut později se mohli radovat po přesné ráně Radima Bičánka od modré čáry. Vítkovice ve druhé třetině trochu polevily, ale ani tak Energie moc střel stále vyprodukovat nedokázala. V dalším snížení jí to ale vůbec nebránilo. Rachůnek na sebe dokázal natáhnout hned několik soupeřů včetně brankáře a následně už jen přihrál před prázdnou branku volnému Jakubu Svobodovi. Ve zbytku druhého dějství už se však žádný střelecký pokus neujal, a tak se do šaten odcházelo za stavu 4:2.

Úvod třetího dějství byl poněkud rozpačitý a spíše se v něm bojovalo o kotouč, než aby si diváci mohli vychutnávat krásné hokejové kombinace a obrovské šance. Na první trefu si tak musely ochozy Ostrava arény počkat až do třiapadesáté minuty, v níž na sebe po vzoru Tomáše Rachůnka v naprosto totožné akci stáhl pozornost Patrik Zdráhal a pouze uvolnil v předbrankovém prostoru skórujícího Jiřího Burgera. Vítkovice si pak mohly dovolit trochu polevit a nechat ještě energetiky zkusit snížit. Asi nejblíže k tomu měl chvíli před koncem Bičánek, který se opět ozval velmi razantním pokusem, ale s tím si Kantor také poradil. A tak si domácí v poklidu dokráčeli pro cenné tři body.

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil (HC Vítkovice Steel): V první třetině jsme byli všude dřív. Dostávali jsme se do přečíslení, spadly nám tam čtyři góly a bylo rozhodnuto. Řekli jsme si, že z našeho snažení nebudeme ustupovat, ale některým hráčům to do hlavy nevlezlo a začali jsme lajdačit. Inkasovali jsme dva zbytečné góly a utkání se zdramatizovalo. Rozhodl pátý gól. Jsme spokojeni, že jsme získali tři body. Ty jsou pro nás velmi důležité.

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): Zápas budu hodnotit až od druhé třetiny. Je potřeba vypustit tu první, kde nám Vítkovice daly čtyři góly, a utkání bylo rozhodnuté. Od druhé a třetí části byly v naší hře věci, které jsme si říkali. V neděli hrajeme důležitý zápas s Litvínovem. Jsme v těžké situaci a musíme se z ní dostat.

Související články

Preview k zápasu | čt 14.1.2016

S odchovanci na Moravu, Vítkovice hostí Energii