HC Energie Karlovy Vary

Energie nadělila Zlínu bůra a veze skvělé tři body!

ELH: PSG Zlín - HC Energie Karlovy Vary 3:5 (0:0, 1:5, 2:0)
Tři body se ze Zlína nevozí často, v pátek se to ale energetikům povedlo. Rozhodlo se především díky povedené devítiminutovce ve druhé třetině, kdy Karlovarští vstřelili čtyři branky. Do konce třetiny se trefili ještě jednou a bylo prakticky rozhodnuto, nepomohlo ani Zlínské dotahování ve třetí části. Od prosince 2013 se tak jedná o první výhru na ledě Beranů.
Tipsport extraliga, 21. kolo, pá 20.11.2015
Zlín
Karlovy Vary
3:5
0:0, 1:5, 2:0
Branky a nahrávky: 39. Žižka (Ondráček), 44. Čachotský (Holík, Matějíček), 50. Maruna (Žižka, Matějíček) – 25. Bičánek (Marosz, Rachůnek), 29. Harkabus (Kůs, Koblasa), 30. Gorčík (Rohan, Osmík), 34. Huna (Bičánek, Marosz), 40. Rodney (Kůs, Koblasa). Rozhodčí: Hodek, Mrkva – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 4207. Střely na branku: 39:20. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 3:5.
Zlín: Kašík (29. Štůrala) – Urbanec, Marušák, Žižka, Matějíček, Horák, Kotvan – Říčka, Holík, Čachotský – Veselý, Vlach, Bukarts – Kubiš, Maruna, Ondráček – Čech, Cibák, Havlík.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Tomeček, Sičák, Benák, Gulaši, Dvořák, Rodney – Rachůnek, Marosz, Huna – Vachovec, Bulík, Bartek – Koblasa, Kůs, Harkabus – Rohan, Osmík, Gorčík.

Komentář k utkání

Do dalekého Zlína odjeli energetici raději den předem, jak se později ukázalo, k dobrému výkonu jim to jen a jen prospělo. V sestavě nastala výrazná změna, na druhou stranu republiky neodcestoval Radek Duda, ale naopak se připojil Tomáš Harkabus, pro kterého to bylo také šťastné utkání, v obraně pak nahradil Jekabse Redlihse Bryan Rodney.

První perioda nenabídla moc pohledný hokej, většinu času zabrala jen střelba na brankáře Závorku, na nějž šlo během úvodní dvacetiminutovky jednadvacet střel! Karlovarský brankář se rozhodně nenudil a navíc všechny střely pochytal. Jeho tým mu tuto práci zavinil i díky nedisciplinované hře, když se nechal vyloučit hned ve třetí a páté minutě. Domácí ale nedokázali ani jedné výhody využít a sami se museli bránit, se štěstím jim to vyšlo. Hunova střela od modré čáry nadělala brankáři Kašíkovi problémy, nakonec se s ní ale popasoval. V utkání měli energetici problém také se střídáním, už v první periodě za to byli jednou potrestáni a Zlín měl další početní výhody, ale ani tu nevyužil. Berani se neradovali z první branky ani v poslední minutě úvodní části, kdy se blýskl dvěma perfektními zákroky Tomáš Závorka.

To, co bylo k vidění ve druhé části, se absolutně nedá srovnat s předchozím herním projevem. Ačkoliv začali energetici opět oslabením, tak poté již začali úřadovat oni. I Zlín se totiž nechal vyloučit a nebyl to nikdo jiný než Radim Bičánek, který v přesilové hře na modré napřáhl a opět se trefil přesně do růžku. Pěkná hra pokračovala i nadále a stačily necelé čtyři minuty a puk se znovu objevil za zády Kašíka. Koblasa ujel s pukem po pravé straně a před bránou našel volného Tomáše Harkabuse , který se z blízkosti nemýlil. Jestli nezaskočilo Zlín toto, tak následující akce již zcela jistě ano. Sebastian Gorčík dostal přihrávku do pravého kruhu a perfektní střelou vyhnal Kašíka z brány, toho nahradil Štůrala. Snová třetina ale pokračovala i nadále a po Bičánkově přihrávce dokončil perfektní devítiminutovku Rudolf Huna.

Prostřední část se pomalu blížila ke konci, avšak ještě se toho stalo hodně, dost možná to bylo osudové. Už to vypadalo, že energetici budou moci využít třetí přesilovku, když se domácí dostali kupředu a Tomáš Žižka brankou v oslabení korigoval skóre. Ačkoliv přesilovky nejsou silnou stránkou Energie, v tomto utkání to bylo jinak. Ještě v téže početní výhodě si k tyčce sjel pro přihrávku zpoza brány Bryan Rodney a trefil se do brány dříve, než se stačil Štůrala přesunout.

Karlovarští už si dost možná mysleli, že mají tříbodový zisk jistý, a tak trochu zaspali start do poslední periody. Zlín se ve čtyřiačtyřicáté minutě dostal rychle kupředu a nenápadná střela Tomáše Čachotského zapadla přesně k tyči Závorkovy branky. Nedisciplinovanost přinesla energetikům další trable, o čtyři minutky později se totiž nechal vyloučit Sičák a domácí znovu udeřili. Žižka našel před bránou zcela volného Jana Marunu, který již neměl problém se zakončením do zcela odkryté sítě. Trenér Oremus si hned poté dokonce vyžádal oddechový čas, karlovarští hokejisté potřebovali trochu uklidnit. Ani Zlín ale nehrál úplně dle pravidel, a sám se tak připravil o možnost proměnit svůj tlak v další branku. Tomáš Závorka do konce utkání již další střelu za svá záda nepustil, připsal si 36 skvělých zákroků, a dopomohl tak k zisku důležitých tří bodů. Karlovy vary ve Zlíně vyhrály poprvé od prosince roku 2013.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (PSG Zlín): Byl to zápas, ve kterém rozhodly přesilovky. V úvodu jsme jich měli dost, ale nebyli jsme schopni vstřelit branku. Ve druhé třetině, po nějaké snaze, místo toho abychom to zkusili zlomit, jsme po sobě rychle inkasovali góly. Celá druhá třetina byla z naší strany hodně špatná. Zlepšilo se to v té třetí, zkorigovali jsme výsledek, ale na vyrovnání jsme neměli ani síly, ani štěstí.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Utkání hodně ovlivnila první třetina. Myslím si, že domácí tam měli dostatečně příležitostí v přesilových hrách, aby odskočili do vedení. Nám se ale jejich přesilovky povedlo ubránit a co se nepovedlo jim, se povedlo nám ve druhé třetině. Tři góly v přesilových hrách byly klíčem k vítězství. Pak ta zápletka co se nám stala, se nám stala i doma s Brnem, kdy jsme vedli 5:1 a rázem to bylo 5:3. To stejné se nám stalo i dneska. Na to jsme reagovali oddechovým časem a pak už jsme utkání zaslouženě dovedli k zisku tří bodů.

Související články