HC Energie Karlovy Vary

Ze Zlína vezou energetici tři body po skvělé první třetině

ELH: PSG Zlín - HC Energie Karlovy Vary 3:5 (1:4, 2:0, 0:1)
Stejně jako na podzim dokázali energetici obrat Zlín na domácím stadionu o tři body, navíc totožným výsledkem. Tentokrát tomu napomohla skvělá první třetina, ve které vstřelili hned čtyři branky. Vše načal svou premiérovou trefou Martin Rohan, který tak stylově oslavil zápasové jubileum, dvěma brankami se blýskl proti svému mateřskému týmu Tomáš Rachůnek.
Tipsport extraliga, 47. kolo, ne 21.2.2016
Zlín
Karlovy Vary
3:5
1:4, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 18. Říčka (Bukarts), 29. Bukarts (Holík, Matějíček), 37. Vlach (Marušák) – 1. Rohan, 8. Haščák, 15. Rachůnek (Kůs), 19. Rachůnek (Bičánek), 59. Huna (Haščák). Rozhodčí: Čech, Mrkva - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:5. Využití: 1:1. Diváci: 5190. Střely na branku: 32:21. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 3:4.
Zlín: Kašík (od 21. Zavadil) – Kotvan Marušák, Žižka, Matějíček, Urbanec, Řezníček – Bukarts, Holík, Říčka – Ondráček, Cibák, Maruna – Sýkora, Vlach, Veselý – Čachotský, Šťastný, Čech.
Karlovy Vary: Habal – Bičánek, Dvořák, Gulaši, M. Rohan, Sičák, Baránek, Weinhold – Rachůnek, Kůs, Svoboda – Vachovec, Haščák, Huna – Gorčík, Marosz, Flek – Koblasa, Gríger, Tomeček.

Komentář k utkání

Energetici odcestovali do Zlína s jediným cílem, bodovat. V brance dostal pro tento zápas přednost Vladislav Habal, ten ale ze začátku neměl moc práce. Energetici se totiž na svého soupeře vrhli takovým stylem, jaký od nich čekal asi málokdo. Po dvaačtyřiceti vteřinách se dostal na modré čáře ke kotouči po chybě obrany Martin Rohan, který se již nemýlil a připsal si svou první branku v Tipsport extralize. Shodou okolností mladší z bratrů Rohanů nastoupil proti Zlínu ke svému 100. utkání v české nejvyšší soutěži, slavit tak mohl dvojnásob.

Karlovarští hokejisté pokračovali ve skvělém výkonu a o chvíli později se radovali podruhé. Domácí obrana totiž znovu chybovala, a tak se puku ujal mezi kruhy Marcel Haščák, který se z blízkosti trefil k pravé tyčce. Zlínští dostali příležitost ke snížení, když hráli přesilovou hru po faulu Gulašiho, tu ale energetici ubránili výborně, a sami tak mohli znovu útočit. V útočném pásmu přebral u mantinelu puk Tomáš Rachůnek, který si najel před brankáře a trefil se pod víko. V první třetině to padalo opravdu hodně, jednou se podařilo skórovat i Zlínským, když po krásné kombinaci zakončil akci střelou do odkryté klece Robert Říčka. Střelec třetí karlovarské branky na jihu Moravy hokejově vyrostl, a tak jim tentokrát ukázal, co vše se naučil. Sedmasedmdesát vteřin před koncem první části v přesilovce pálil od modré Bičánek a právě Tomáš Rachůnek puk usměrnil za Kašíkova záda.

Druhá třetina byla brankově o něco málo klidnější, avšak stále se hrál velmi atraktivní hokej. V brance Zlína se navíc objevil Petr Zavadil, který tak nahradil Libora Kašíka a hned se musel ohánět. Energetici totiž na úvod druhé části hráli přesilovou hru, Sičákovi v ní od skórování zabránila jen tyčka. Přesilovek si užily oba celky ve druhé třetině dost, jen jeden tým toho ale dokázal využít. V jedné z nich Vachovec obětavě zblokoval tvrdou střelu, hned poté ale puk prošel až na Robertse Bukartse, Habal se po jeho střele natahoval marně. Karlovarští nehráli moc disciplinovaně, krátce po inkasované brance se totiž nechali vyloučit znovu a to dokonce na čtyři minuty. Vladislav Habal během dlouhé početní nevýhody předváděl neskutečné zákroky, i tak se ale nakonec domácí prosadili. V době, kdy se Bičánek vrátil z trestné lavice na led, se podařilo z dorážky podstřelit Habala Romanu Vlachovi, který přiblížil Zlín na rozdíl jediné branky.

Stejně jako v prostřední části se i na začátku té třetí vylučovalo, Baránek za brankou stáhl k zemi Ondráčka, což ho následně málem hodně mrzelo. Bukarts totiž našel zcela osamoceného Říčku, ten ale puk netrefil, a nedokázal ho tak dopravit do prázdné branky. Hned na to navíc fauloval, avšak ani energetici početní výhodu nezužitkovali. Závěrečná třetina se hrála ve velmi vysokém tempu a velmi málo se přerušovalo. O něco více měli ze hry hosté, kteří se také museli více snažit, k vyrovnání se ale stále nemohli dostat. Jednu z velikých příležitostí měl necelé čtyři minuty před koncem Holík, ten ale v ten pravý moment zaváhal, následně pak jen přestřelil. S přibývajícím časem tlak domácích ani moc nerostl, byla na nich patrná únava a také nervozita. V samotném závěru se rozhodli domácí pro hru bez brankáře, tu ale energetici potrestali. Haščák ukořistil na obranné modré puk, vyvezl ho až před branku, kde jej nesobecky předložil Rudolfu Hunovi, který už vsítil pátou brankou energie do odkryté klece. Stejně jako na podzim tak energetici ve Zlíně vyhráli 5:3 a připsali si další důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (PSG Zlín): Všechno špatné pro něco dobré. Já doufám, že se poučíme a další zápas bude rozdílný. Musíme si to rozebrat. Na druhou stranu se po nějaké sérii výkonů takový zápas dal očekávat.

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Povedla se nám první třetina, byli jsme produktivní a dali jsme čtyři góly. Ve druhé třetině soupeř přidal, my jsme udělali moc zbytečných faulů. Nechali jsme se vyprovokovat a vypadli jsme z toho, co jsme chtěli hrát. Naštěstí se nám podařilo udržet vedení, závěr jsme dobře odbránili a kluci zaslouží pochvalu.

Související články

Ohlasy k zápasu | po 22.2.2016

Habal: Druhá třetina byla šrumec

Preview k zápasu | so 20.2.2016

Ševci bojují o šestku, přibrzdí je Energie?