HC Energie Karlovy Vary

Bojovný výkon Energii proti Zlínu nestačil

HC Energie Karlovy Vary - PSG Zlín 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Energie se v nové sestavě poprvé před vlastními fanoušky chtěla pořádně předvést, a tak začala utkání proti PSG velmi aktivně. Od úvodu si vytvářela velmi dobré šance, vše ale vázlo v koncovce. Naopak Zlín byl v této disciplíně velmi efektivní a brzy se dostal díky přesilové hře do vedení. Domácí pak dokázali vyrovnat díky Maroszově povedenému trestnému střílení ze začátku druhé periody, v jejím závěru však hosté opět domácím utekli. Karlovarský tým se sice i po zbytek utkání prezentoval velkou bojovností, ale na druhou branku už Zlínu odpovědět nedokázal, a klesá tak zpět na samé dno tabulky.
Tipsport extraliga, 8. kolo, ne 4.10.2015
Karlovy Vary
Zlín
1:2
0:1, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 23. Marosz (TS) – 4. Říčka (Sýkora), 35. Cibák (Kubiš, Sýkora). Rozhodčí: Šindler, Hribik – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 2863. Střely na branku: 19:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Gulaši, J. Tomeček, Bičánek "A", Dvořák, Weinhold – T. Rachůnek, Marosz, Duda "C" – I. Rachůnek, Haščák, V. Tomeček – Vachovec, Bulík, Koblasa – Rohan, Zadražil, Gorčík
Zlín: Kašík – Horák, A. Holík, Žižka "A", Matějíček, Řezníček, Kotvan – Kubiš, Cibák "A", Sýkora – Veselý "C", P. Holík, Ondráček – Říčka, Vlach, Čachotský – Čech, Sedláček, Okál

Komentář k utkání

O dost více při chuti byli zpočátku domácí energetici, kteří naskočili k utkání ve velmi dobrém tempu. Už v první minutě se proti svému mateřskému klubu snažil prosadit Ivan Rachůnek, který však střelou od modré Kašíka nezaskočil. Poté se blýskla také druhá nová ofenzivní posila lázeňského celku, Tomáš Bulík vybojoval Koblasou nahozený kotouč a poté rozezvučel tyč zlínské klece. Jenomže poté domácí tým musel do tří, když sudí vyloučil současně Marosze i kapitána Dudu, který navíc obdržel trest ve hře. K puku se v početní výhodě rychle u pravé tyčky dostal Robert Říčka, který ho se štěstím propasíroval za Závorkova záda a otevřel skóre. Ve zbytku přesilové hry za Dudův trest už si však Zlín dokázal vytvořit jen jednu větší šanci, když téměř jisté brance v podání Holíka, zabránil připravený karlovarský bek.

Zbytek oslabení už Energie zvládla a postupně začala svého soka znovu přehrávat. Vytvářela si jednu velkou šanci za druhou, přičemž ji dokonale povzbuzovaly hlasité ochozy KV Areny. Největší šanci druhé poloviny prvního dějství měl po dobré práci Bulíka a Koblasy Michal Vachovec, který mohl puk dorážet do prázdné branky, ale zakončení uspěchal a trefil přímo Kašíkovu hůl.

Také druhé dějství začaly Karlovy Vary dravěji a urputněji, a soupeře díky tomu opět přehrávaly. Po chvíli navíc sudí za faul na Marosze při samostatném úniku nařídil trestné střílení ve prospěch domácího celku. A Rostislav Marosz si s ním poradil velmi zkušeně. Počkal si, zda přijde či nepřijde první pohyb ze strany zlínského brankáře, a když se tak nestalo, karlovarský centr kotouč svižnou střelou poslal mezi brankářovy betony. Po vyrovnání se chvíli tlačili do zakončení také hosté, ale žádnou větší šanci si vytvořit nedokázali. Poté byla řada opět na domácích. Ale ani oni podruhé na gólmana z řad soupeře recept nemohli najít.

Zlínu pak vtiskla do náruče další dobrou příležitost početní výhoda za falu Ivana Rachůnka. Poté, co hosté vyšachovali domácí defenzivu, se například zpoza kruhů tvrdě ozval úplně volný Jiří Ondráček, který ale trefil pouze Závorku. V dalších případech pak měla Energie štěstí, že hosté nedokázali puk doklepnout do odkryté branky, ale oslabení nakonec bez inkasování přečkali. Nakonec však byli přesto domácí hradby dobyty, když se po chvíli podařilo Zlínu šikovně sehrát nenápadné přečíslení. Osamocený Martin Cibák rychlou a tvrdou střelou k tyči z kruhu, po přihrávce Kubiše z druhé strany kluziště, Závorkovi nedal žádnou šanci. Zlín si tak vzal své vedení zpět a před třetí třetinou stále vedl.

Také ve třetí třetině byli energetici pochopitelně bojovnější, ale Zlín dokázal těžit z jejich otevřené defenzivy a dostával se do rychlých protiútoků, a tak byly k vidění šance na obou stranách. Postupně se však nebezpečí ze zlínských protiútoků začalo vytrácet a domácí měli drtivou převahu. Domácí divákům se v dobrém světle ukázal opět Bulík, který se protáhl hned mezi třemi obránci, ale na překonání brankáře už neměl dostatečný prostor. A poté ještě jeho útočná formace vytvořila pořádný rozruch před zlínskou klecí, když se Kašíkovi nedařilo přikrýt kotouč a domácí mnohokrát doráželi. V závěru první desetiminutovky třetí třetiny ještě domácí několikrát zahrozili při dvou po sobě jdoucích přesilových hrách, ale branky se opět nedočkali.

Zkraje druhé desetiminutovky se hra nejprve přelévala z jedné strany na druhou. Domácí z toho při jednom ze svých protiútoků využili, Vojtěch Tomeček si řekl o faul a od té doby měla Energie opět ze hry více. Aktivní byl opět zejména Bulík, který byl dnes na hřišti velmi těžko udržitelný, nebo Sičák, který několikrát pálil od modré. Energii v závěru ale trochu zbrzdilo téměř dvouminutová dvojnásobná početní nevýhoda, kterou však domácí přestáli a mohli se ještě v posledních dvou minutách vrhnout za vyrovnáním. Dali do toho opravdu vše, ale tentokrát ani to nestačilo a Energie se opět propadla na poslední místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Že jsme dnes nedosáhli na body, nás mrzí. Na utkání jsme se hodně připravovali a věděli jsme, že Zlín přijede s urputnou obranou na hranici faulu. O lepší úvod jsme se připravili vlastní nedisciplinovaností. Zápas se lámal ve druhé třetině, kdy jsme z mnoha šancí branku nedali a naopak sami inkasovali. Přesto chci hráče pochválit za týmový a bojovný výkon. Tato cesta, kterou jsme se vydali, by nám postupně měla přinést i body. Vyzdvihnout chci také fair-play přístup dvou zlínských hráčů, kteří se přiznali k tečování puku. Poděkovat chci i fanouškům, kteří nás i těchto těžších časech hnali celý zápas.

Juraj Jurík (PSG Zlín): Kvůli postavení v tabulce to pro nás bylo strašně důležité utkání. V úvodu se projevilo, že jsme po delší pauze a že jsme neměli herní praxi. Měli jsme špatný pohyb, ale díky nabídnuté přesilové hře jsme šli do vedení. Domácí se postupně začali zlepšovat. Zlom nastal ve druhé třetině za stavu 1:1. Kdo by dal druhý gól, utkání by pravděpodobně ovládl. Nakonec se to povedlo nám. Ve třetí třetině jsme i díky výkonu brankáře Kašíka přestáli oslabení a získali jsme tři body.

Fotogalerie

Související články