HC Energie Karlovy Vary

Závěr roku nevyšel, Energie v derby těsně podlehla Litvínovu

Událostmi nabitý rok 2018 završila Energie soubojem nejvyššího kalibru, do lázeňské metropole totiž podruhé v sezoně přicestoval rival z Litvínova. Utkání nabídlo tu pravou hokejovou podívanou, ačkoliv gólů nepadlo mnoho, předváděná atraktivní hra to vyprodané karlovarské hale vynahradila. Ovšem to se už nedalo říct o skóre, v nesmírně bojovném zápase se totiž štěstí přiklonilo na stranu Vervy, která po infarktovém závěru vyhrála 3:2.
Tipsport extraliga, 31 (TV), ne 30.12.2018
Karlovy Vary
Litvínov
2:3
0:0, 1:1, 1:2
Branky a nahrávky: 39. Gríger (Kozák), 60. Sičák (T. Rachůnek, Gríger) – 33. V. Hübl (F. Lukeš), 44. J. Mikúš (Petružálek, Kašpar), 60. Gerhát (L. Doudera).
Rozhodčí: Hodek, Kubičík – Bryška, Frodl
vyloučení3:5
využití1:0
oslabení0:2
střely na branku25:42
zblokované střely9:11
hity12:13
vhazování41:29
diváci5395
Karlovy Vary: F. Novotný – Plutnar, Šenkeřík, Kovačevič, Kozák, Sičák (A), M. Rohan, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – Stloukal, Skuhravý (C), Gorčík – Lapšanský, Balán (A), Kohout
Litvínov: Janus (Petrásek) – Ščotka, Porseland, Baránek, Graborenko, Suchánek, L. Doudera, Romančík – Kašpar, J. Mikúš (A), Petružálek – F. Lukeš (A), V. Hübl, Válek (C) – Trávníček, Gerhát, J. Černý – Jurčík, M. Hanzl, D. Tůma

Komentář k utkání

Derby dvou rivalů, nic víc si těsně před koncem roku nemůže fanoušek přát, zejména když rychle nabralo poměrně atraktivního tempa. Mírným překvapením byla však zpočátku vzájemná solidarita na ledě i v hledišti, což nebývá v karlovarsko-litvínovském souboji vůbec běžný jev. Obě mužstva se totiž více než na vzájemnou nevraživost soustředila na svůj herní projev, kvůli čemuž musel co půlminutu některý z gólmanů nastavovat své tělo proti svištícímu projektilu. Šancí bylo na obou stranách požehnaně, tu v úvodu utkání největší měl na hokejce domácí Stanislav Balán, ovšem ten nestihl z předbrankového prostoru vypálit z první a než si puk pořádně zpracoval, byl už Janus zpět na svém místě. Energie měla obecně o vlásek Vladimíra Sičáka navrch, ovšem Litvínov si přišel na své krátce před polovinou dějství při úvodní přesilové hře zápasu. Leč kromě zpoceného čela Novotného hostující kanonáda k ničemu nevedla. Verva v tlaku zůstala i po návratu Karlovarských do plného počtu. Nic na tom nezměnila ani dvojice slepených oslabení chemiků, které takřka bez střely na svou branku přečkali a nadále si dokázali poměrně v klidu držet energetiky od těla. Avšak mezi třemi karlovarskými tyčemi číhal maskovaný hrdina Filip Novotný, jenž mnoha zákroky, především proti pokusům z dálky, udržel bezgólový stav až do první sirény.

V posledních několika málo sekundách prvního dějství ještě domácí vyrazili do útoku, který Severočeši přečkali bez úhony s nemalou podporou štěstí, a to se odrazilo i na vstupu do dvacetiminutovky prostřední, ten byl totiž primárně v zelenobílé režii. Verva se dokázala do tempa navrátit až po zhruba třech minutách, kdy už měl Janus na svém kontě pár zdařilých a důležitých zásahů. A činit se musel i Filip Novotný, zejména proti střele z první od za obranou naprosto zapomenutého Lukáše Válka. Dlouho na sebe nenechala čekat ani první újma na zdraví, to když Ondřej Jurčík dohrál na mantinel Tomáše Mikúše a ten nehezky narazil ramenem do plexiskla. Posléze sice zamířil s bolestivou grimasou za podpory spoluhráčů rovnou do šatny, ovšem zanedlouho se dokázal do utkání vrátit.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
DávidGríger
útočník
G 1
A 1
+/- 0
TM 0

Tento zákrok jako startovní výstřel zahájil rapidně gradující hru s mnoha souboji na hranici pravidel, především v oblasti před oběma brankovišti. Brzy tak přišlo vyloučení, tentokrát v litvínovských řadách, jenže to mělo zcela opačný efekt, než by jeden čekal. Po chybě v rozehrávce Energie zpoza vlastní branky totiž kotouč ukořistil František Lukeš a namazal mezi kruhy Viktoru Hüblovi, který ukázal své zkušenosti střelou z první přesně mezi betony. Na první gól zápasu zareagovaly oba týmy zvýšením své aktivity a ve vzduchu byla cítit další změna skóre. A skutečně, minutu a půl před koncem periody bombu Lukáše Kozáka od modré usměrnil přímo mezi Janusovy betony Dávid Gríger a po několika nevyužitých gólovkách konečně prolomil karlovarskou střeleckou smůlu.

Situace před třetím dějstvím tak zůstávala otevřená a obě mužstva si urputně šla za tříbodovým ziskem, což vyústilo ve 44. minutě ve velice zajímavý sled událostí. Nejprve do přečíslení vyrazili Karlovarští a Dávid Gríger svou střelou orazítkoval pravou tyč hostující klece, ovšem puk si následně vybojovala Verva a její okamžitý brejk úspěšně zakončil Juraj Mikúš. Zelenobílí pak zahájili komplexní ofenzivní tlak, který litvínovští odvraceli jen za maximálního nasazení a skvělé práce Jaroslava Januse. Právě devětadvacetiletý reprezentant Slovenska byl ústředním hrdinou černožluté sestavy. S přibývajícím časem začali Litvínovští kontrolovat hru, nepouštěli se do žádných riskantních útoků a bezpečně drželi domácích forvardy na uzdě. Ti se sice snažili a pálili ze všech pozic, seč jim brusle a hokejky stačily, ovšem na nějakou opravdovou příležitost k vyrovnání to stále nestačilo. A když už se konečně začalo domácím dařit, přišla pro Karlovy Vary studená sprcha v podobě vyloučení tři minuty před koncem. Jenže nervy na uzdě neudrželi ani Litvínovští a zelený plamínek naděje se znovu rozzářil. Domácí ve zkrácené přesilovce odvolali gólmana a trefou přes celé hřiště František Gerhát zdánlivě ukončil zápas. Jenže o 17 sekund později vymetl šibenici Vladimír Sičák a rázem to bylo zase jen o gól. Energie navíc v posledních pár vteřinách dostala další početní výhodu, jenže vyrovnat už nestihla a Verva mohla slavit těsnou výhru 3:2.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dneska jsme viděli výborné utkání před výbornou kulisou. Byl to vyrovnaný, remízový zápas, kdy bylo jasné, že rozhodne nějaká chyba. Nemyslím si, že jsme udělali chybu, ale trefili jsme tyčku a z protiútoku jsme dostali zbytečný gól. Bojovali jsme až do konce, vytvořili jsme si šancí dost, ale bohužel jsme v nich měli být důraznější, šikovnější a trochu šťastnější. To jsme nebyli, proto si dneska Litvínov odváží tři body. Chtěl bych poděkovat fanouškům za to, jakou kulisu tady dnes vytvořili a za přízeň v uplynulém roce a popřát jim vše nejlepší do nového roku.

Radim Skuhrovec (HC VERVA Litvínov): V dnešním utkání jsme potřebovali předvést diametrálně lepší výkon, než v domácím utkání s Chomutovem. Jsme přesvědčeni o tom, že hráči k tomu dneska přistoupili dobře, bojovali a šli za tím, abychom dnes zvítězili. Samozřejmě tam pár chyb bylo, ale takový je hokej a myslím si, že jsme předvedli dobrý výkon. V závěru jsme utkání trochu zdramatizovali, když jsme vstřelili branku při power-play, ale vzápětí jsme faulovali a dostali gól na 3:2, ale samozřejmě jsme moc šťastní, že se nám tu dnes podařilo zvítězit.

Fotogalerie

Související články