HC Energie Karlovy Vary

Energetici v derby neskórovali a Plzni podlehli

Západočeské derby napsalo další kapitolu, tato měla pro karlovarské hokejisty smutné zakončení. Plzeň už na začátku zápasu ukázala v jakém tempu chce utkání odehrát a také se tak stalo. Postupný tlak, ovládnutí hry a celkově tři branky do sítě Karlových Varů jsou jasným výsledkem, že v tomto zápase domácí moc šancí na úspěch neměli.
Tipsport extraliga, 5 (TV), so 28.9.2019
Karlovy Vary
Plzeň
0:3
0:1. 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 6. Heřman (Kantner, Moravčík), 50. Gulaš (TS), 60. Mertl (Gulaš)
Rozhodčí: Pešina, Horák – Komárek, Špůr
vyloučení4:6
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku28:38
zblokované střely8:8
hity0:3
vhazování25:32
diváci5642
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Kubka – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, Raška I, O. Beránek – Hlava, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.
Plzeň: Frodl – Moravčík, L. Kaňák, Jank, Čerešňák, Pulpán (A), Vráblík – Pour, Mertl (A), Gulaš (C) – Straka, Kodýtek, Eberle – Rob, V. Němec, Indrák – Heřman, R. Vlach, Kantner.

Komentář k utkání

Dlouholetí soupeři, nenávist mezi fanoušky, tvrdé souboje na ledě a často i v hledišti. To vše pravidelně nabízí západočeské derby mezi Energií a Plzní. Nejinak tomu bylo i letos, tentokrát již v pátém kole. Energetici povzbuzeni třemi výhrami na začátku sezony určitě neměli malé cíle, na začátku zápasu to tak ale moc nevypadalo. Plzeňští vlétli na energetiky ve velkém stylu a Karlovarským se z toho asi ještě chvíli motaly hlavy.

Úvodní tlak přerušila až přesilovka pro domácí hokejisty, po jejím nevyužití ale opět převzala otěže hry Škodovka. Jak všichni známe derby, nebyla nouze ani o tvrdé souboje, ačkoliv letos to až tolik vyhrocené nebylo. Po pěti minutách hry ale přišla ledová sprcha, Martin Heřman se protáhl po levé straně až do mezikruží a svižnou střelou nad levý beton překonal Novotného. Vstřelená branka samozřejmě Plzeň povzbudila ještě více a domácí se zase museli rychle otáčet.

Domácí měli možnosti další přesilové hry, která už vypadala o poznání lépe. Déle trvající tlak sice dostal karlovarské hokejisty k pár střelám, Frodl byl ale v bráně velmi jistý. S přibývajícím časem přicházely na obou stranách nepřesnosti a s nimi skončila i první třetina. Jelikož přišlo půl minuty před sirénou vyloučení na straně Karlových Varů, Plzeň si do druhé části přenesla větší část přesilovky. I to ji opět pomohlo k výrazné převaze a následnému tlaku, i díky dvěma neuvěřitelným zákrokům brankáře Novotného se ale skóre zatím neměnilo. Nejprve vyrazil Strakovu šanci z těsné blízkosti, o chvíli později vychytal i Indráka, který na něj ujížděl zcela sám.

Karlovy Vary se ale postupně začaly zlepšovat a nejednou málem zvedly fanoušky ze sedaček. Jednou ze šancí byla například spolupráce Kohouta s Raškou, provedení krásné, zakončení už ale spadalo do kategorie těch méně povedených. Energetici si sice vytvářeli více šancí, Plzeň ale bránila velmi dobře, a když už se to nepovedlo obráncům, jistý Frodl situaci vždy uklidnil. Stejně jako první, tak i prostřední část ke konci přinesla hlavně přehlídku nepřesných přihrávek, střel a prakticky všeho, co se může pokazit.

Jaké sny měli energetici před zápasem je jejich tajemstvím, jistě ale všichni ví, o čem se jim bude zdát o sobotní noci. Když domácí konečně zvládli start do třetiny, opět ztroskotali na brankáři Frodlovi. Nejprve zachytil Rachůnkovu bekhendovou otočku kolem brány, poté i Hlavovu dělovku z mezikruží. Energetici byli však ve třetí části aktivnějším týmem, kompaktní plzeňská obrana jim ale nedala ani kousíček ledu zadarmo.

Polovina prostřední části, končila přesilová hra domácích, když Plutnar zaspal na modré čáře a poté musel při zakončení faulovat unikajícího Straku. Trestného střílení se poté ujal nejproduktivnější hráč Plzeňských Milan Gulaš a Novotného překonal. Hned poté navíc museli energetici do čtyř, a čekaly je tak další dvě minuty bránění, to se jim nakonec podařilo. Energetici se sice až do konce snažili, Plzeň jim ale dovolila jen to, co chtěla, jinak měla hru jasně pod kontrolou. Na poslední minuty přišlo ještě další vyloučení, přesilovku hosté díky Tomáši Mertlovi proměnili a rozhodli o konečné podobě skóre. Letošní první západočeské derby tak poměrně jasně ovládla plzeňská Škodovka.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Plzeň měla jednoznačně lepší vstup do utkání než my, lepší pohyb a z toho vytěžili pro nás možná trochu smolnou první branku, Plzeň si ji ale za svou aktivitu zasloužila. V průběhu zápasu jsme se poté zlepšovali, drželi jsme šanci něco s utkáním udělat. Díky Filipovi Novotnému, který toho spoustu pochytal a držel nás ve hře. Zvýšenou aktivitou jsme se dostali do přesilových her, vytvořili jsme si šance, bohužel jsme se v koncovce nedokázali prosadit. Když jsme se ve třetí třetině snažili vystupňovat svůj tlak, tak po naší chybě Plzeň dala druhý rozhodující gól. Plzeň zaslouženě vyhrála, byla o krůček lepší než my a proto si veze tři body. Chtěl bych ale poděkovat našim i plzeňským fanouškům za to, jakou vytvořili atmosféru, ta byla dnes opravdu hodná derby. Myslím ale, že jsme dnes předvedli výkon, na kterém se dá do dalších utkání stavět.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Začali jsme velmi dobře, aktivně. V aktivitě jsme bohužel nemohli pokračovat, protože nás zabrzdily oslabení. Myslím, že obě strany věděly, že jedna chyba může spoustu znamenat. Buď odskočíme my na 2:0, nebo Vary na 1:1, byla to spíš taková přetahovaná. V kabině jsme si řekli, jak chceme hrát třetí třetinu, na co si dát pozor. Chtěli jsme hrát aktivně, přidat druhý gól. To se podařilo díky trestnému střílení, poté jsme ještě přidali třetí gól. Dnes jsme podali šedesátiminutový, koncentrovaný výkon, kdy hráči pomohli gólmani a ten jim to vrátil nepuštěním ani jednoho gólu. Bylo to odpracované a jsme rádi, že jsme vyhráli za tři body v takhle důležitém zápase.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | so 28.9.2019

Plutnar: Musíme prohru hodit za hlavy