HC Energie Karlovy Vary

Derby pro Energii! Karlovarští ubojovali dva body v prodloužení

West Derby vypadalo zpočátku jasně pro Energii, která po 26 minutách vedla o tři branky. Hra se ale srovnala a hosté postupně utkání vyrovnali na 3:3. V prodloužení se dlouho nerozhodovalo, v závěru však kýžený bod navíc vystřelil obránce Vladimír Eminger a dotáhl Energii k první výhře nad Plzní v letošní sezoně.
Tipsport extraliga, 31. kolo, so 28.12.2019
Karlovy Vary
Plzeň
4:3p
2:0, 1:2, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 3. Raška I, 16. T. Rachůnek (Flek, Gríger), 27. Koblasa (O. Beránek), 64. Eminger (Kohout, Plutnar) – 31. Mertl (Moravčík, Gulaš), 36. Mertl (Čerešňák, Kantner), 54. Kantner (Čerešňák).
Rozhodčí: Hodek, Kika - Ondráček, Špringl
vyloučení4:4
využití0:1
oslabení1:0
střely na branku32:39
zblokované střely7:12
hity4:1
vhazování41:33
diváci5781
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Graňák (A), M. Rohan, Plutnar, D. Mikyska, Eminger, Šafář – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Černoch, Raška I, Osmík – Koblasa, Skuhravý (C), Kohout.
Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Pulpán (A), Moravčík, Jank, L. Kaňák, Vráblík – Kantner, Mertl (A), Gulaš (C) – Vracovský, Kracík, V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour, Indrák, Rob.

Komentář k utkání

Před začátkem zápasu ještě proběhl slavnostní ceremoniál věnovaný handicapovanému kulturistovi Petru Lindákovi a byla vhozena slavnostní buly. Utkání bylo výjimečné také pro karlovarského forvarda Martina Osmíka, ten si letos poprvé zahrál na domácím ledě. Hra začala ve slušném tempu. Už po třiceti vteřinách hry měl velkou šanci Dávid Gríger, když ujel obraně, hostující brankář Frodl si však s jeho kličkou poradil. Nad jeho síly byla ale ve třetí minutě bekhendová střela z mezikruží Adama Rašky, která vymetla pravý horní roh Frodlovy svatyně a KV Arena začala jásat. Plzeňští se nevzdali, začali na domácí tlačit a hrálo se převážně na straně Energie, Novotný však všem střelám úspěšně odolával. Na přelomu poloviny třetiny se hra srovnala a oba celky měly nespočet příležitostí, skóre se ale neměnilo. Další branka přišla necelých pět minut před koncem první části. Jakub Flek nabil zleva najíždějícímu Tomáši Rachůnkovi, který propálil hostujícího gólmana. V závěru mohl snížit nejproduktivnější hráč extraligy Milan Gulaš, ten ale trefil pouze břevno.

Úvod druhé dvacetiminutovky nenabídl takovou podívanou jako u té první. V 26. minutě se Ondřej Šafář provinil podrážením a musel na trestnou lavici. Přesilovku ale Škoda vůbec nezvládla a nechala prostor Petru Koblasovi, jenž po přihrávce Ondřeje Beránka zvýšil na 3:0. V polovině třetiny byl ještě vyloučen již zmiňovaný Koblasa, což hosté bez váhání potrestali. Moravčíkovu střelu od modré přesně tečoval za Novotného záda Tomáš Mertl. Škodovka toho chtěla využít a začala tlačit. O pět minut později našel Čerešňák před brankou volného Tomáše Mertla, který si svou střelou připsal druhý gól v utkání. V každém derby to na ledě zákonitě musí hodně vřít. Tvrdě to odnesl od Petra Straky karlovarský zadák Martin Rohan, kterému museli na střídačku pomoct spoluhráči.

Třetí třetina mohla rozhodnout o vítězi a oba kluby si toho byly dobře vědomy. Bylo tedy vidět nespočet velkých šancí. Tu největší měl na své holi Martin Kohout, když se snažil ujet k Frodlovi, těsně před brankou hostí byl však zastaven jedním z obránců. Hrál se velmi aktivní a svižný hokej plný šancí. Proti nim se vyznamenali skvěle chytající gólmani na obou stranách. V 52. minutě měl velkou příležitost Matyáš Kantner, který ujel karlovarské obraně, Novotný jej však vybruslil a nepustil puk za svá záda. Po chvíli se už však Matyáši Kantnerovi prosadit podařilo, z mezikruží se trefil pod víko a srovnal tak stav duelu. Minutu před koncem mohl sice Jakub Flek rozhodnout, z blízka trefil jen tyč, a tak šel zápas do prodloužení.

V prodloužení se hrálo dlouho velmi vyrovnaně, oba brankáři se pořádně zapotili. V závěru nicméně domácí obránce Vladimír Eminger vyslal jednoduchou střelu směrem k Frodlovi, tomu kotouč propadl a druhý bod si tudíž vzala domácí Energie.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Myslím, že jsme viděli utkání s parádní atmosférou. Podařil se nám začátek, první půli jsme byli lepším týmem. Jak řekl kolega, využívali jsme naše šance. Poté jsme soupeře bohužel naší nedisciplinovaností vrátili do hry. Šlo proti nám spoustu aspektů, ale dokázali jsme to utkání zvládnout a uhrát do prodloužení. Naši hráči nechali na ledě, co mohli. Dva body s tak silným soupeřem jako je Plzeň určitě bereme. Musím naším hráčům poděkovat za bojovnost. Zápas byl velmi vyhecovaný z obou stran a mělo až nádech jako při play-off.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Do zápasu jsme vstoupili špatně, karlovarští využili šancí a šli do dvoubrankového vedení. Na začátku druhé části jsme v druhém zápase v řadě inkasovali branku v přesilovce. Zredukovali jsme sestavu a zvýšeným úsilím jsme srovnali na 3:3. Musím hráče pochválit, vydali ze sebe všechno. V prodloužení máme hrůzostrašnou bilanci, v tomhle roce jsme ještě žádné nevyhráli.“

Fotogalerie

Související články