HC Energie Karlovy Vary

Nepovedená druhá třetina připravila Energii o další body

Domácí trojboj energetici zakončili prohrou proti Spartě. První dvacetiminutovka byla ještě vyrovnaná, avšak druhá třetina už nám jasného vítěze určila. Karlovarští v ní inkasovali hned čtyři branky, tu čtvrtou si navíc smolně dal Dávid Gríger. V poslední části Ondřej Beránek ještě upravil na 2:5, na víc se energetici už ale nezmohli a připsali si tak po snovém začátku čtvrtou prohru v řadě.
Tipsport extraliga, 7. kolo, pá 4.10.2019
Karlovy Vary
Sparta
2:5
1:1, 0:4, 1:0
Branky a nahrávky: 15. Stříteský (Flek, T. Rachůnek), 55. O. Beránek (Šenkeřík) – 13. Pech (Řepík, Forman), 26. Kalina (Sukeľ, Buchtele), 33. Košťálek (Blain, Forman), 35. Řepík (Kalina, V. Růžička), 40. Rousek.
Rozhodčí: Pražák, Kika – Frodl, Jelínek
vyloučení3:2
využití0:2
oslabení0:1
střely na branku35:31
zblokované střely5:11
hity8:10
vhazování32:30
diváci3945
Karlovy Vary: Bednář – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Kubka – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, O. Beránek, Raška I – Michnáč, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček
Sparta: Machovský – Košťálek, Polášek (A), Kalina, Blain, Ďaloga, T. Pavelka, Tomáš Dvořák – Forman, Pech (A), Řepík (C) – Smejkal, V. Růžička, Říčka – Rousek, Sukeľ, Buchtele – Dočekal, Černoch, Kudrna

Komentář k utkání

Atraktivní zápas nastínil už samotný začátek. Šance byly na obou stranách, gólmani měli plné ruce práce. Nejblíže ke vstřelení branky byl v polovině třetiny Miroslav Forman, když Bednář ležel po předchozím zákroku na zemi, Formanovi se však kotouč přizvednout nad Bednářův beton nepodařilo. Nemuselo ho to dlouho mrzet, jelikož o dvě minuty později rozjel akci, kterou Lukáš Pech s trochou štěstí svou střelou z první zužitkoval v branku.

Hosté přidali na aktivitě a chtěli rychle odskočit na rozdíl dvou branek, opak byl ale pravdou. Jakub Flek přesně nabyl Matěji Stříteskému, který svou dělovkou propálil Machovského. Tři minuty před koncem chtěli sudí vylučovat za sekání Tomáše Rachůnka, Marek Ďaloga ovšem přiznal, že faulovaný nebyl a předvedl velmi sympatické gesto fair-play. Západočeši si ve zbytku třetiny ještě vybudovali několik nebezpečných příležitostí, Machovský žádný kotouč za svá záda nepustil.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili lépe sparťané, kteří měli mnoho příležitostí skórovat. Z branky se ale po Flekově střele radovali domácí, ta ovšem až za brankovou čáru nepropadla. Spartu to nakoplo a o dvě minuty později zvýšil svou přesnou střelou do pravého horního rohu branky Petr Kalina. Hosté uzamkli energetiky v útočném pásmu a před Machovského se domácí skoro nedostali. Ve 13. minutě se navíc za vysokou hůl nechal vyloučit Václav Skuhravý, čehož Pražané bez váhání využili. Z vrcholu kruhu se totiž trefil Jan Košťálek. Po chvíli šla Energie znovu do čtyř a hosté znovu trestali zásluhou trefy Michala Řepíka. Energetici se pak probrali a začali na Spartu vyvíjet tlak. Necelé dvě minuty před koncem usedl na trestnou lavici Košťálek a domácím se naskytla příležitost skórovat. Bohužel pro ně si minutu před koncem po střele Lukáše Rouska smolně dorazil kotouč do vlastní branky Dávid Gríger.

V poslední části se už spíše dohrávalo, moc akcí k vidění nebylo. Karlovarští se snažili, co mohli, aby stav alespoň korigovali. V sedmé minutě třetiny k tomu měl blízko forvard Tomáš Knotek, Machovský musel likvidovat hned dvě střely. Pak se hra uklidnila, a když už někdo střílel, tak šla jeho rána vedle. Šest minut před koncem si hezkou střelu připravil Tomáš Mikúš, Machovský však na ni byl připravený. Nepřipravil se ale na střelu Ondřeje Beránka, jenž po skvělé Šenkeříkově přihrávce upravil na konečných 2:5.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Pro nás to byl třetí těžký zápas v rychlém sledu. Na začátku utkání nám dal hlavně Jan Bednář šanci v zápase zůstat a rvát se o něj. V průběhu první části jsme se zlepšovali a začali jsme hrát, co jsme chtěli. Dobře jsme začali druhou část, byla to asi nejlepší pasáž z naší strany. Měli jsme několik příležitostí, bohužel jsme nedokázali odskočit za stavu 1:1. Soupeř nás potrestal z přečíslení, z protiútoků a hlavně dva naše zbytečné fauly. Mrzí mě, že jsme oslabení tolik nezvládli, přitom jsme se na ně speciálně připravovali. V poslední dvacetiminutovce jsme si řekli, že s tím zápasem musíme něco udělat a porvat se za něj. Vyhráli jsme aspoň třetí třetinu, za což jsme rádi. Také mě mrzí, že jsme v půlce ten zápas ztratili. Soupeř bere zaslouženě tři body.“

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Máme takové divné losování, u nás v aréně se hraje NHL, jsou tam nějaké koncerty, hrajeme tak jednou za týden. Pilně trénujeme, zaměřujeme se na věci, které nám v posledních zápasech nešly, přesto nemáme herní pohodu. Takže jsme sem jeli s tím, že chceme opravdu mít dobrý vstup do utkání, hrát bez chyb. Na tréninku to vypadá jinak než na zápase, hráče jsme upozorňovali hlavně na to. Ze začátku to bylo z obou stran opatrné, pak se začaly střídat šance a hra se rozjela. Soupeř měl po vyrovnávací brance malinko navrch, měli pár šancí. Uklidnily nás výborně zahrané přesilovky a vzadu výborný Matěj Machovský, který pomáhal hodně s rozehrávkami a pomáhal obraně. Ten vlastně nechytal už asi tři týdny, protože chytal v hodně zápasech Sedláček, takže to měl těžké. Zhostil se toho ale na výbornou. Prvních čtyřicet minut jsme odehráli výborně, ve třetí třetině jsme chtěli ukázat, že je umíme hrát, ale bohužel jsme ji prohráli. To je nejspíše jediná kaňka na dnešním zápase. Chtěli jsme ji zahrát dobře, ale neudrželi jsme pozornost a nehráli jsme tolik chytře. V té třetině byly asi tři místa, kdy jsme soupeři nabídli zbytečně moc prostoru. Na třetí třetině a klíčových momentech musíme zapracovat, sice to bylo před třetinou 5:1, ale mohlo to být třeba 3:2, může se nám to opět vymstít. Takže máme na čem makat.“

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 3.10.2019

Domácí trojboj uzavírá duel s pražskou Spartou