HC Energie Karlovy Vary

Série výher končí na čísle čtyři, energetici ztratili náskok na Spartě

Páté vítězství v řadě karlovarská Energie nepřidá ani nyní, ve středeční předehrávce dvacátého kola totiž padla na ledě Sparty 1:5, a to i přesto, že po první třetině šli do šaten s jednogólovým náskokem po teči Jakuba Fleka. Ve druhé dvacetiminutovce totiž pro zelenobílé nesmírně smolným gólem Pražané vyrovnali, záhy zcela otočili a poté už nepustili Karlovarské zpět do tempa.
Tipsport extraliga, 20 (TV), st 23.10.2019
Sparta
Karlovy Vary
5:1
0:1, 4:0, 1:0
Branky a nahrávky: 27. Jurčina, 30. Rousek (V. Růžička, Buchtele), 34. Jurčina (Dočekal, Forman), 36. Rousek (Pech, Polášek), 56. Kudrna (Říčka) – 12. Flek (Stříteský, T. Rachůnek).
Rozhodčí: Hradil, Micka – Lhotský, Svoboda
vyloučení3:3
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku35:27
zblokované střely7:4
hity5:4
vhazování36:30
diváci6579
Sparta: J. Sedláček – Košťálek, Polášek (A), Kalina, Blain, Ďaloga, Jurcina, Tomáš Dvořák – Forman, Pech (A), Řepík (C) – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Dočekal, Sukeľ, Buchtele – Rousek, Tomášek, Smejkal
Karlovy Vary: Bednář – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Kubka – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Raška I, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.

Komentář k utkání

Úvod zápasu žádné nebezpečné zakončení nepřinesl, a když už se některý z týmů dostal ke střele, oba brankáři neměli s lehkými zákroky problémy. Na první výraznější šanci si museli diváci počkat až do poloviny zápasu, kdy se do samostatného úniku dostal Tomáš Rachůnek, ale tváří v tvář Jakubu Sedláčkovi trefil jen jeho levý beton. V následném přerušení putoval na trestnou Lukáš Pech za podrážení. Energie začala první přesilovku špatně, přesto se v její druhé polovině usadila v útočném pásmu. Obránce Matěj Stříteský pak ukryl svou střelu od modré a přesnou trefou pod lapačku sparťanského brankáře otevřel skóre.

Domácí následně drželi soupeře pod zámkem, leč bez střeleckého efektu. Naději jim dalo vyloučení Branislava Kubky, ale sparťané první početní převahu nezvládli. Navíc ji po 78 vteřinách ukončil faul Davida Tomáška. Ve hře čtyř proti čtyřem hosté nejprve zablokovali zajímavou přihrávku na volného Matúše Sukeľa, vzápětí na druhé straně zahrozil Tomáš Rachůnek, jenž elegantně a snadno vjel do útočného pásma a dostal se až před Sedláčka, kterému se pokusil zasunout kotouč kolem betonu – bez úspěchu. Sparta ještě v závěru třetiny zahrozila nepřesnými pokusy Jana Košťálka a Lukáše Rouska, ale zaslouženě šla do kabin s gólovým mankem.


Sparta do druhé třetiny vlétla jako uragán. Miroslav Forman hledal před odkrytou brankou zcela volného Jana Buchteleho, ale ten ve velké šanci kotouč netrefil. O minutu a půl později dostal solidní pas Lukáš Rousek, jehož střelu pro změnu zlikvidoval pozorný Jan Bednář. Naši hokejisté nadále pokračovali v aktivitě a oťukávali soupeřovu defenzivu. Při tlaku v útočném pásmu zlomil hůl první sparťan, následně při své dělovce od modré také Milan Jurčina. Ke štěstí slovenského obránce i celého týmu se sražený kotouč odrazil od Tomáše Knotka, stojícího u levé tyčky, a nakonec skončil až v brance.

Obrovitý zadák se tak mohl z prvního gólu v dresu Sparty. Autor vlastního gólu Energie pokračoval ve své smůle, když faulem poslal své parťáky do čtyř a domácí dokázali přesilovku využít. Pokus Vladimíra Růžičky ještě zlikvidoval Jan Bednář, jenže kotouč vyrazil pouze před sebe na hůl Lukáše Rouska, a ten nekompromisně dokonal obrat. Karlovy Vary už hrozily pouze sporadicky, zatímco našim hokejistům dodaly dva rychlé góly potřebný klid. Individuální akcí se pokoušel prosadit David Tomášek, jenž se za soupeřovou brankou zbavil obránce a zkoušel zasunout puk podél levé tyčky. Bohužel pro něj se kotouč svezl po vnějšku brankové konstrukce.

Vzápětí Martin Dočekal se svou střelou neuspěl, ale dojel sražený kotouč a poslal ho zpoza branky do pravého kruhu, kde stál Milan Jurčina. Obránce se s pukem nepáral ani tentokrát a tvrdou střelou přidal svůj druhý gól. Sparta po třetím gólu ovládala hru, byla aktivnější a přidala i čtvrtou trefu. K puku se před brankou dostal Lukáš Rousek, jenž nejprve neuspěl a trefil se až bekhendovou dorážkou. K několika střelám se dostali také hosté, ale když už mířily jejich projektily na branku, Jakub Sedláček pohotově zasáhl. V závěrečných vteřinách putoval na trestnou ještě Lukáš Pech, ale skóre se už neměnilo.


Západočeši vstoupili do třetího dějství v početní převaze, přesto ve zkrácené přesilovce výrazněji nezahrozili. Za plného počtu hráčů si naopak málem vstřelili druhý gól, když Branislav Kubka nešťastně srazil kotouč směrem na branku, jenže tentokrát byl Jan Bednář pozorný a padající puk vytěsnil. Na druhé straně se pro změnu činil Jakub Sedláček, když levou rukou vyrazil pokus Ondřeje Beránka z levého kruhu. Úsek bohatý na šance pokračoval i nadále. Nejprve skončila střela jednoho ze sparťanů v lapačce nadějného karlovarského brankáře, vzápětí se prodral až před branku Petr Koblasa, který v pádu na dva pokusy nezakončil.

Sparta zahrávala další přesilovku, při níž stál u levé tyčky nehlídaný Jan Buchtele, proti jehož zakončení se stihl Jan Bednář přesunout a levým betonem zasáhnout. Brankář Energie držel třígólové manko i proti tečované střele Jiřího Smejkala. Při návratu z trestné lavice dostal puk do jízdy Branislav Kubka, jemuž ovšem chyběla rychlost a slabá střela mezi betony gólové parametry rozhodně neměla. Gólem neskončila ani tvrdá střela Tomáše Dvořáka, a tak se nadále pokračovalo za jasného stavu 4:1 pro náš tým.

Ve zbývajícím průběhu závěrečné části se ofenzivy dostávaly oba celky, leč bez gólové tečky. Čtyři minuty před závěrečnou sirénou ovšem skvěle napadal Robert Říčka, který na útočné modré čáře obral zadáka Energie a vybojovaný puk poslal přesně na hokejku Andreje Kudrny, jenž pohotově zavěsil pod horní tyčku.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Prvních dvacet minut jsme nehráli dobře, během přestávky jsme ale udělali několik změn v sestavě i v naší hře a následně jsme se dostali do utkání. Měli jsme z Karlových Varů respekt, mají velmi dobrou sezonu, přijely sem po čtyřech výhrách v řadě. V první třetině to potvrdily, hrály dobře. Dalších dvě třetiny jsme ale hráli velmi dobře my, takhle chceme hrát celý zápas.“

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „V první části jsme hráli zhruba to, co jsme chtěli. Podle mě jsme ještě velmi dobře vstoupili do druhé třetiny, bohužel po některých našich nevyužitých šancích jsme soupeři darovali dva laciné góly a tím jsme ho dostali do utkání. Od té doby byla Sparta lepším mužstvem, rozhodně byla produktivnější. My jsme trošku upustili od poctivého zodpovědného hokeje, který nám přinášel body v předchozích duelech. Sparta zápas kontrolovala a zaslouženě zvítězila.“

Související články

Ohlasy k zápasu | st 23.10.2019

Rozhodla druhá třetina, přemítá Bednář

Preview k zápasu | út 22.10.2019

Venkovní trip zahájí Energie na ledě Sparty