HC Energie Karlovy Vary

Energie si snadno poradila s juniory Dynama, ti si vysloužili potlesk

V rámci patnáctého kola nejvyšší české hokejové soutěže dorazilo na západ Čech pardubické Dynamo. Namísto A-týmu však přijel kvůli karanténě prvního mužstva tamní juniorský výběr, což Karlovarským značně usnadnilo navázání na vítězné výsledky z předchozích dvou zápasů. Energie soupeře snadno přehrávala a skóre se nakonec zastavilo na osmi vstřelených gólech, přičemž karlovarský brankář Novotný udržel čisté konto. Pardubičtí junioři si však i přes vysokou prohru za sympatický a bojovný výkon vysloužili potlesk karlovarského publika.
Tipsport extraliga, 15. kolo, út 29.10.2019
Karlovy Vary
Pardubice
8:0
3:0, 3:0, 2:0
Branky a nahrávky: 9. Koblasa (Skuhravý), 13. Křemen (Graňák, Plutnar), 15. Stříteský (Šenkeřík, T. Rachůnek), 24. V. Polák (O. Beránek, Stříteský), 25. Kohout (Křemen, D. Mikyska), 25. Vondráček (Skuhravý, Eminger), 44. Gríger (Vondráček, Šenkeřík), 50. Gríger (T. Rachůnek, Flek).
Rozhodčí: Lacina, Sýkora – Brejcha, Jelínek
vyloučení0:3
využití3:0
oslabení0:0
střely na branku37:18
zblokované střely5:1
hity4:3
vhazování37:15
diváci4128
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, D. Mikyska – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Křemen, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.
Pardubice: Nečas (25. Borovička) – Oliva (C), Kubíček, Kaštánek, Jelínek, Blažej, Leder – Rozlílek, Kostka, Bucek – Blümel (A), Rohlík (A), Costa – Antoníček, Chára, Rouha – Šťastný, Šír, Pavlík.

Komentář k utkání

Zápas probíhal od začátku ve velmi klidném tempu téměř bez osobních soubojů. Hráči domácí Energie hráli s pukem a převážně kombinovali v útočném pásmu, kde si poměrně snadno pohlednými kombinacemi vytvářeli šance. Pozornost brankáře vyzkoušel střelou zpoza kruhu třeba Koblasa. Následně měl dvě šance Flek, který nejprve neuspěl poté, co se před gólmana prosmýkl podél mantinelu a o chvíli později ani tváří v tvář brankáři při střele z blízkosti po pěkné kombinaci jeho formace. Po první pětiminutovce se trochu osmělili i hosté, kteří začali mít kotouč častěji na svých holích, ale následně jejich situaci zkomplikovalo oslabení, na jehož konci otevřel skóre tvrdou ranou téměř od mantinelu Petr Koblasa.

Asi největší šanci Východočechů měl ve třinácté minutě Rohlík, který si s pukem vyjel do mezikruží a svižnou střelou prověřil Novotného. Vzápětí však tlak třetího karlovarského útoku vyústil, po přesné teči Graňákova nahození Adamem Křemenem, v druhou branku do pardubické sítě. Pro karlovarského mladíčka to byl první extraligový zásah. A už za pár minut potvrdili energetici úspěšnost svých početních výhod v této sezóně, když v další výhodě jednoho hráče na ledě zvýšil na 3:0 dělovkou od modré Matěj Stříteský. Za tohoto stavu se již první dějství v poklidném tempu v režii domácích dohrálo.

Ve druhé třetině se na herním projevu nic neměnilo. Domácí se stále dostávali s lehkostí k různým šancím, které postupně přetavovali v další góly. Nejprve se ještě před čtyřiadvacátou minutou po přihrávce Ondřeje Beránka na bližší okraj kruhu trefil střelou pod břevno Vojtěch Polák. Tím odstartovali domácí divokou minutu, během níž zvýšili ještě o další dvě branky. Nejprve se téměř od hrazení trefil do odkryté branky Martin Kohout a následně se po třinácti sekundách již proti druhému brankáři Michalu Borovičkovi prosadil v samostatném úniku Tomáš Vondráček. To hosty srazilo do kolen definitivně a tlak Energie stále sílil, obrana soupeře byla stále propustnější a šance se množily. Novotného naopak nejvíce provětral jeden z nejzkušenějších ze sestavy Dynama, Matěj Blümel, který unikl podél hrazení, ale ve velké rychlosti domácího brankáře neprostřelil. A když ani Energie další své příležitosti nevyužila, odcházelo se do šaten za stavu 6:0.

Také závěrečná část začala z obou stran velmi vlažně a moc zajímavého nenabídla. První velkou šanci měl až Ondřej Beránek, který se neprosadil po výborné přihrávce Mikúše v samostatném úniku. Vzápětí přišla na řadu třetí přesilová hra domácích v tomto utkání a ve chvíli, kdy už se zdálo, že tentokrát se v ní Energie neprosadí, dostal přihrávku do předbrankového prostoru Dávid Gríger, který tři sekundy před jejím koncem zavěsil puk pod horní spojnici pardubické branky. Poté se Energie opět usadila v útočné třetině, kde znovu dobývala branku soupeře až do té doby, než se Dávid Gríger střelou z otočky prosadil podruhé. Západočeši měli dále převahu a další branky nepřidali především proto, že své akce zpravidla překombinovali. Stále častěji se však do protiútoku vrhali pardubičtí mladíci, kteří si nejednou vysloužili potlesk KV Areny.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Tenhle zápas pro nás byl dnes již od rána velmi specifický, ale my jsme se na něj snažili připravit tak, jako na každý jiný. Našim hráčům chci poděkovat za to, jak k zápasu přistoupili. Myslím, že jej zvládli velmi dobře a celých šedesát minut kontrolovali hru. Jsem rád, že se nám před skvělými fanoušky podařilo dát několik hezkých gólů a udělat jim tak radost. Rozhodně chci vyjádřit respekt i soupeři, někteří hráči sbírali první zkušenosti s velkým hokejem, přesto se od začátku rvali velmi srdnatě a podali hezký bojovný výkon.

Radek Bělohlav (HC Dynamo Pardubice): Já musím klukům dnes poděkovat za to, jak zápas odbojovali. Jen tím, že přijeli, tak ušetřili klubu plno peněz. Pro ně to bylo dnes hodně těžké. V první třetině dostali dva góly z přesilové hry a čím dál více se poté projevovala kvalita. Soupeř hrál to, co potřeboval. Já myslím, že naši hráči si z toho něco vzali a mNě nezbývá nic, než pogratulovat soupeři.

Fotogalerie

Související články