HC Energie Karlovy Vary

Energie se v souboji s Dynamem protrápila k bodu

V úterý bylo na programu jedenačtyřicáté kolo elitní české hokejové soutěže, které nabídlo divákům mimo jiné také souboj Energie s pardubickým Dynamem. Spíše než mezi sebou se hráči obou celků na hřišti tentokrát rvali spíše se sebou. Utkání více než šance "zdobily" nepřesnosti a nedorozumění. I když to dlouho z pohled skóre vypadalo lépe pro hosty, celky se nakonec po Flekově nečekaném závěrečném vyrovnání protrápily k zasloužené remíze. O vítězi tak rozhodovaly až samostatné nájezdy, v nichž uspěl jediný Mandát, který nakonec zajistil hostům alespoň druhý bod.
Tipsport extraliga, 41. kolo, út 28.1.2020, KV Arena
Karlovy Vary
Pardubice
2:3sn
1:1, 0:1, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 1. V. Polák (T. Rachůnek, Šenkeřík), 60. Flek (Graňák) – 10. Mandát (R. Kousal), 25. J. Kolář (Vondrka, R. Kousal), rozh. náj. Mandát.
vyloučení3:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku35:32
zblokované střely11:10
hity3:2
vhazování38:37
diváci3542
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Šafář – T. Rachůnek (A), V. Polák, Flek – T. Mikúš, Vildumetz, Křemen – Koblasa, Černoch, Kohout – Šik, Skuhravý (C), Vondráček.
Pardubice: Kantor – Mikuš, J. Zdráhal, S. Zacharčuk, J. Kolář (C), Ivan, Holland, T. Voráček – Mandát (A), R. Kousal, Vondrka – Svačina, Harju, Machala – Kusý, Poulíček, D. Kindl – Blümel, Rolinek (A), Paulovič.

Komentář k utkání

Na úvodní gól utkání diváci nečekali ani půl minuty. Domácím vyšla sice rozpačitá, ale o to efektivnější akce, na jejímž konci stál před prázdnou brankou nemýlící se Vojtěch Polák. I nadále měla o něco více ze hry Energie, ale žádné vážnější příležitosti zavánějící odskočením příliš nepřibývaly. A tak své šance využili červenobílí, když se na modré rozhodl nic nevymýšlet Jan Mandát, který nečekanou ranou zaskočil všechny před sebou a srovnal skóre na 1:1.

Domácí se snažili rychle odpovědět a už brzy mohl Energii vrátit vedení v dobré pozici dorážející Vondráček s jehož pokusem si nakonec Kantor poradil. Hra se ale opět rychle vyrovnala a ze hry měl více každou chvíli někdo jiný. S vytvářením nebezpečnějších šancí měli však útočníci na obou stranách stejný problém. Energii následně příliš nepomohla ani možnost početní výhody, jejíž kratší část si tedy přenesla do druhé třetiny.

Ani ve zbytku přesilové hry domácí nic nevymysleli, a tak dostali o pár minut déle stejnou nabídku po provinění Černocha také hosté. Ta hostům sice ještě nepomohla, ale sotva se Černoch vrátil na hřiště, podlehla Energie pokračujícímu tlaku, když domácí obrana po zmatku zapomněla na Jana Koláře, kterému přímo před branku nabil Vondrka. V této pozici už Kolář puk za Novotného propasírovat dokázal. Ve zbytku druhé třetiny už to byl však spíše boj o kotouč, pokračovalo se ve velmi ospalém tempu, oboustranně bylo k vidění mnoho nepřesností a nedorozumění. Do šaten se tak po divácky neatraktivní druhé třetině odcházelo za stavu 1:2.

Ve třetím dějství se hra nijak neměnila. Stále se bojovalo spíše o kotouč a příliš k vidění toho celky divákům nenabízely. Energii pak mohla v boji o důležité body pomoci početní výhoda, v níž byl nejblíže vyrovnání Václav Skuhravý, který o tom paradoxně ani nevěděl, a to ve chvíli, kdy se kotouč od jeho brusle málem odrazil do odkryté branky. Tady moc nechybělo. Hosté se pak chvíli museli bránit dokonce ve třech, ale ani to domácím nepomohlo.

Už proti čtyřem však posléze mohl vyrovnávat Flek, který dostal parádní přihrávku do předbrankového prostoru, ale jeho svižný pokus na zadní tyč skončil v Kantorově pohotové lapačce. I přes veškerou snahu to však pro domácí vypadalo i v dalších případech jako boj s větrnými mlýny. Naděje však domácí stále neopouštěla. Pardubice už se pomalu radovaly, když se najednou puk dostal před branku k zapomenutému Jakubu Flekovi, který zachoval chladnou hlavu a zavěsil jej do Kantorovy branky.

V prodloužení hráli s pukem zejména domácí, ale nadále měli velký problém s vymyšlením nějaké efektivnější akce, a tak Pardubičtí neměly v defenzivě žádně vážnější problémy. Na závěr prodloužení ale dostali hosté šanci při signalizovaném vyloučení Šenkeříka. Ani to k rozhodující brance nakonec nepomohlo.

V samostatných nájezdech uspěl hned první nájezdník, kterým byl Jan Mandát, na jehož trefu už nikdo z domácích zareagovat nedokázal. Na straně Pardubic se navíc dokázal prosadit ještě také Kolář, který tak nakonec přeci jen podtrhl pardubické vítězství.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že sem Pardubice přijedou bojovat o každý bodík, který ve své situaci potřebují. My jsme nechtěli pustit Pardubice do vedení, aby se nemohly soustředit na tu svou urputnou obranu. To se nám nepodařilo a poté jsme se nedokázali dostávat k vyloženým šancím. Přes tu hráz hokejek se tam velmi těžko propracovávalo. Jsem ale rád, že jsme bojovali do konce. Myslím, že jsme byli aktivnější tým. Za tím bodem jsme si šli do poslední chvíle a nakonec jsme za tu bojovnost a snahu byli odměnění. Na ledě jsme nechali dnes vše a kluci si za to zaslouží pochvalu. Při vývoji zápasu jsme jednoznačně získali bod.

Michal Mikyska (HC Dynamo Pardubice): Ztratili jsme bod. Nezačali jsme vůbec dobře. V prvním střídání jsme dostali gól. Pak se hra srovnala. Dostali jsem se do šancí a domácí jsme do vyložených šancí nepouštěli. Dokázali jsme se dostat do vedení, které jsme drželi až do úplného závěru. Ale opět jsme jej ztratili. Stále nás trápí, že volíme v závěru takhle těsných zápasů špatná řešení a dělám stejné chyby. Nicméně, výkon byl velmi dobrý. Na soupeře jsme se dobře připravili a vše jsme ustáli. Dva body jsou pro nás z Varů fajn, ale přesto jsme jeden bod prostě ztratili.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 28.1.2020

Polák: Za bod můžeme být jen vděční