HC Energie Karlovy Vary

Omlazená Energie oloupila lídra o dva body!

Jedna série končí, druhá začíná. Sparta prohrála po devíti zápasech, naopak Energie zastavila šňůru porážek a z ledu lídra tabulky si odvezla dva cenné body. Karlovarští srovnali ve vlastním oslabení šestašedesát vteřin před koncem, bonusový bod následně v dovednostní disciplíně vystřelil ex-sparťanský forvard Jiří Černoch.
Tipsport extraliga, 16. kolo, po 15.2.2021
Sparta
Karlovy Vary
3:4sn
1:1, 2:1, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 8. Sobotka (Polášek, Řepík), 26. Forman (Rousek, Pech), 27. Košťálek (Horák, Rousek) – 1. Koblasa (Weinhold, O. Beránek), 29. Vondráček (Osmík, Redlich), 59. Vondráček (Skuhravý), rozh. náj. Černoch.
Rozhodčí: Vrba, Jeřábek – Rampír, Špringl
vyloučení3:3
využití1:0
oslabení0:1
střely na branku23:21
zblokované střely13:16
hity9:6
vhazování30:24
Sparta: Salák – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Košťálek, Polášek, Jandus, Němec, Kalina – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Rousek, Pech (A), Forman – Dvořáček, Vitouch, Zikmund.
Karlovy Vary: Habal – Weinhold, Šenkeřík, Mikyska, Plutnar, Zábranský, Kowalczyk, Klejna – Hladonik, Kulich, Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Rymon, Skuhravý (C), Vondráček (A) – Redlich, Osmík, Zabloudil.

Komentář k utkání

Energetikům vyšel vstup do utkání výborně. Svěřenci Martina Pešouta se po pouhých osmatřiceti vteřinách radovali z úvodní trefy, když zaskočili obranu Sparty. Martin Weinhold ukázal svůj přehled a skvělou přihrávkou našel volného Petra Koblasu, jenž z pozice à la Alexander Ovečkin propálil ranou bez přípravy přesouvajícího se Saláka. Pražanům se podařilo vyrovnat v čase 7:14. Obránce Polášek nahodil puk od modré a ten propadl až za záda bezmocného Habala. Celou situaci ještě pro postavení útočníka na hraně brankovišti zkoumal videorozhodčí, s gólem však žádné problémy neměl. Obrovskou šanci na to dostat se zpět do vedení měli karlovarští hokejisté na konci třetiny. Energetici zamkli svého soupeře během početní výhody, v jednu chvíli už sparťané dokonce jen stáli na místě, ale hostující hráči výhodu nevyužili.

To druhá dvacetiminutovka více sedla domácím hráčům. Sparta odskočila v rozmezí jedné minuty do dvoubrankového vedení. Nejprve v čase 25:30 usměrnil Rouskův pas za Habalova záda Miroslav Forman. O šedesát sekund později zužitkoval početní výhodu tvrdou a přesnou bombou zadák Jan Košťálek. Vypadalo to, že slepené góly Západočechy úplně rozloží, parta kolem Václava Skuhravého však ve 29. minutě našla na dva údery soupeře odpověď. Redlich obral o puk laxního Kalinu o puk a ujížděl sám na Saláka. První pokus sice zkušený gólman zlikvidoval, volný kotouč ovšem našel Tomáš Vondráček, který ho do branky došťouchl. Skóre se již do konce druhé periody nezměnilo.

Se úvodním buly třetího dějství začal karlovarský hon za vyrovnáním. Do šancí se tlačil velmi viditelný Martin Kohout, jenž celý zápas zatápěl domácí obraně v čele s brankářem Salákem. Jednu jeho akci dokonce přezkoumával sudí u videa. V čase 58:12 přišla komplikace pro celek z lázeňského města. Za zdržování hry byl vykázán obránce Petr Šenkeřík a namísto závěrečného tlaku čekalo na Energii oslabení. Jenže ve vlastní nevýhodě překvapil Pražany bojovník Tomáš Vondráček, jenž získal touš, ujel domácím zadákům a šikovně pokořil Alexandera Saláka.

Na určení vítěze nestačilo klasických šedesát minut, a tak šlo utkání do prodloužení. V něm se pohlednými individuálními akcemi blýskli nejprve Jan Hladonik a po něm také Michal Plutnar, ani jeden z nich však zápas neukončil. Na druhé straně držel karlovarské akcie vysoko nad vodou Vladislav Habal.

Duel tak musely rozlousknout samostatné nájezdy. Dovednostní disciplínu si mimo jiné vyzkoušel také šestnáctiletý Jiří Kulich, jenž však na o poznání zkušenějšího soka nevyzrál. Nakonec rozhodl v šesté sérii bývalý útočník Pražanů Jiří Černoch, jenž se trefil perfektně do horní části branky. Vladislav Habal na druhé straně nedovolil skórovat žádnému soupeři, a tak dva body zamířily do Karlových Varů.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): „Neodehráli jsme úplně povedený zápas, od začátku utkání jsme tahali za kratší konec pomyslného provazu. Vary hrály s chutí, předváděly velkou bojovnost a zaslouženě vyhrály. Byli jsme horším týmem. Pro nás jedině dobře, že hrajeme každý druhý den. Musíme se zlepšit."

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Jsem rád, že se nám podařilo ukončit nepříznivou sérii porážek. Na Spartě jsme odehráli velice kvalitní utkání. Nebýt krátkého výpadku ve druhé třetině, kde jsme inkasovali dvě branky, mohli jsme pomýšlet na výhru v základní hrací době. Myslím si, že jsme Spartě byli vyrovnaným soupeřem. Předvedli jsme velmi obětavý výkon, minimálně jeden bod jsme si zasloužili. V nájezdech se štěstí přiklonilo k nám, druhý bod je zejména zásluha brankáře Habala, který nás v utkání hodně podržel. Věřím, že se tímto zápasem odrazíme k lepším výkonům."

Související články