HC Energie Karlovy Vary

Energie předvedla další úžasný obrat! Spartu porazila po čtyřech letech

Středeční večer se nenesl ve zrovna vánoční oddychové náladě, alespoň ne v KV Areně. Sparta si zpočátku šla pro vcelku poklidné vítězství, energetici jako už několikrát ale ve třetí třetina zapnuli přídavné motory a předvedli neskutečný pětigólový obrat zakončený proměněnou přesilovkou v prodloužení. Karlovy Vary tak Spartu porazili po dlouhých jedenácti zápasech a pod stromeček si nadělili krásný dárek.
Tipsport extraliga, 29 (ČT), st 23.12.2020
Karlovy Vary
Sparta
5:4p
0:2, 0:1, 4:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 45. Kohout (D. Mikyska, M. Rohan), 48. Kohout (Koblasa, Černoch), 54. Hladonik (T. Mikúš, Zábranský), 55. Lauko (D. Kaše, Pulpán), 61. Koblasa (D. Kaše, Flek) – 2. Tomášek (Rousek, Buchtele), 17. Řepík (Němeček, M. Jandus), 39. Tomášek (Sobotka, Polášek), 44. Dvořáček (Zikmund, Sukeľ).
Rozhodčí: Hodek, Úlehla – Ondráček, Špůr
vyloučení6:8
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku37:36
zblokované střely20:6
hity5:7
vhazování35:32
Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan (A), D. Mikyska, Graňák, Weinhold, Pulpán (A), Zábranský – Jiskra, Hladonik, D. Kaše – Flek, O. Beránek, T. Mikúš – Lauko, Koblasa, Černoch – Kohout, Redlich, Skuhravý (C) – Vondráček.
Sparta: Machovský – Němeček, Piskáček (A), Polášek, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Kalina, Košťálek – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Rousek, Tomášek, Buchtele – Říčka, Pech (A), Kudrna – Dvořáček, Sukeľ, Zikmund.

Komentář k utkání

Energetici šli do středečního předvánočního zápasu se Spartou odpočatí, kdežto soupeř ještě v úterý večer zápolil se Zlínem. Sparta moravskému soupeři nadělila hned deset branek a tak se dalo doufat, že se hráči vystříleli. Jak se ale ukázalo hned na začátku zápasu, opak byl pravdou. Po necelé minutě a půl se dostal k zakončení na odkrytou branku David Tomášek a bez problémů skóroval. Energetici poté byli velmi aktivní, tlačili se do branky, vytvořili si několik pěkných šancí, problém ale dělala přesnost v zakončení. Skórovat mohli i v přesilové hře, kterou odehráli velmi dobře, ale ani tam se nedařilo. Naopak odehráli velmi solidně oslabení, kde soupeře nepustili pomalu ani ke střele. Ač se domácí snažili, pár minut před koncem opět úřadovali hosté, Michal Řepík tečoval puk přesně za Novotného a energetikům přestávku rozhodně nezpříjemnil.

Jak v první, tak i ve druhé třetině se hrálo hlavně hodně rychle a pro diváka to byl poměrně pěkný pohled na předváděnou hru. Nechyběla ani hrubost a díky tomu dost potyček a také vyloučení. Přesilovky se ale ani jednomu celku moc nedařily. Větší vzrušení přišlo až v samotném závěru, kdy šli energetici do tří. Nejprve si vykoledoval dvě minuty Černoch a ve stejný čas dostala dvě minuty také lavička, nadávky trenéra Pešouta už byly pro sudího přes čáru. Nabídnutou přesilovku hosté využili, podruhé v zápase se trefil David Tomášek.

Jestliže Karlovy Vary měly do třetí tetiny plány na vyrovnání, byly takřka zmařeny krátce po vhazování. Ačkoliv se energetici dostali kupředu a hned několikrát vystřelili, Machovského překonat nedokázali. Na druhé straně se pak ke střele propracoval David Dvořáček a hned proměnil, o osudu zápasu se tak zdálo rozhodnuto. Energetici však dokázali hned vzápětí odpovědět, Martin Kohout střelou z úhlu poslal puk o tyč do brány. Karlovarské to očividně nabudilo a o tři minuty později skórovali znovu. V úniku dvou na jednoho skóroval znovu Martin Kohout, využil přesnou Koblasovu přihrávku.

Energetici byli povzbuzeni a hladoví po gólech, napočali tak jízdu ze jejich pověstným otočením v poslední třetině. Při hře ve čtyřech se totiž kupředu dostal Jan Hladonik a i se štěstím propasíroval puk za Machovského. Netrvalo to ani minutu a energetici se radovali počtvrté, David Kaše dostal přesný pas a zařídil vyrovnávací branku! Tohle hosté zcela určitě nečekali a atmosféra na jejich střídačce se dala krájet. Energetici se prali co to šlo, další branku už ale nevstřelili a zápas šel do prodloužení. Do toho šli Karlovarští díky vyloučení Tomáše Dvořáka a trenéra hostů ve dvojité přesilové hře, kterou nakonec využili, Petr Koblasa poslal dělovku a málem roztrhl i síť. Energetici tak dokonali neuvěřitelný pětigólový obrat a poprvé od roku 2017 Spartu porazili.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Sparta dvě třetiny jednoznačně ukazovala, proč je tam, kde je, jakou má ofenzivní sílu. Měli jsme problémy s jejich pohybem a problémy uhrávat souboje s jejich hráči. Jsem hrozně rád, že jsme se do zápasu dokázali vrátit a že jsme do poslední chvíle věřili, že si ten zápas můžeme vzít zpátky. Za tuhle odvahu a neskutečně odpracovaný týmový výkon jsme byli odměněni a za to patří všem hráčům velký dík a velký respekt. S takto silným soupeřem otočit takto nepříznivý stav o čtyři branky je opravdu úctyhodný výkon a jsem rád, že jsme to dokázali.

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Tohle jsme bohužel nepředvedli v této sezoně poprvé. První dvě třetiny byly z naší strany relativně dobré, ale bohužel to mužstvo bylo asi nějak ukolébané, nebo už bylo pod vánočním stromečkem, nevím, kolaps, který jsme v závěru nezvládli. Soupeř toho využil a utkání otočil.

Fotogalerie

Související články