HC Energie Karlovy Vary

Střelecká potence a kvalitní brankář přinesly Energii další body

Úterní odpoledne přivedlo do Karlových Varů v rámci Generali Česká Cup velmi známého soupeře, litvínovskou Vervu. Pro hosty to bylo jejich letošní první utkání a především v závěru zápasu to bylo znát. Za úspěchem karlovarského týmu stojí především proměňování šancí a výborný výkon brankáře Filipa Novotného, který svůj klub v těžkých chhvílích podržel a nepustil za záda jediný puk.
Příprava na sezonu, Generali Česká Cup, út 11.8.2020
Karlovy Vary
Litvínov
5:0
1:0, 2:0, 2:0
Branky a nahrávky: 7. Skuhravý (Vondráček, Pulpán), 22. Kohout (Koblasa, Pulpán), 39. Pulpán (Kohout, Machač), 54. Flek (Kotvan, Koblasa), 60. Kadlec.
Rozhodčí: Svoboda, Šindel - Gerát, Hynek
vyloučení3:5
využití1:0
oslabení1:0
střely na branku35:27
diváci1005
Karlovy Vary: Novotný – Kotvan, Šenkeřík, Pulpán "A", Weinhold, Graňák "A", Plutnar, Kowalczyk – Beránek, Machač, Flek - Koblasa, Černoch, Kohout - Zabloudil, Hladonik, Kadlec - Redlich, Skuhravý "C", Vondráček
Litvínov: Honzík – Ščotka "A", Balinskis, Doudera, Březák, Štich "C", Háva – Lyszczarczyk, Hanzl "A", Jurčík, Látal, Gerhát, Helt, Válek, Svoboda, Stříbrný, Havelka, Jícha, Zygmunt

Komentář k utkání

Třetí utkání v Generali Česká Cupu pro Energii, avšak teprve první pro Litvínov. Ten byl kvůli nařízené čtrnáctidenní karanténě v tréninkovém i zápasovém manku a domácí toho chtěli využít. Pomoci k tomu měl i Martin Kadlec, nejlepší střelec uplynulé sezony Chance ligy, který je v Karlových Varech na zkoušce ze Sokolova. Naplánovaný tlak ale Karlovarským hned v prvních minutách překazilo oslabení, hráči Vervy si ale během dvou minut šanci nevytvořili. Domácí poté v plném počtu pokračovali v nastoleném tempu a už v sedmé minutě se radovali, druhou brankou v poháru se prosadil kapitán Václav Skuhravý. Krátce poté dostali možnost početní výhody také domácí, pár slibných si vytvořili, do dvoubrankového vedení ale neodskočili. Po většinu času se dařilo Karlovarským kontrolovat hru, s přibývajícím časem se hosté dostávali postupně více a více do hry, v závěru třetinu dokonce dostali Energii několikrát pod tlak, Filip Novotný svou bránu ale střežil pečlivě.

Už v loňské sezoně se energetici snažili vždy začínat třetiny aktivně a přenesli si to i do letoška. Stejně jako ve čtvrtek i tentokrát vstoupili dobře do prostřední části a těžili z toho brankou. Rychlá akce po pravé straně přinesla přesné zakončení Martina Kohouta. Krátce po vstřelené brance následovala početní výhoda domácích, tu ale nezahráli vůbec dobře. I nadále však měli energetici převahu, ve hře hostů se totiž objevovalo mnoho nepřesností, které je připravovaly o puk. V polovině zápasu mohli Karlovarští odskočit už do tříbrankového vedení, kapitán Skuhravý ale z úhlu trefil jen tyčku. Domácí také těžili z dohrávání veškerých akcí, díky vybojovali množství kotoučů a také vyloučení soupeře. Jedno takového přišlo i ke konci třetiny, těsně po jeho konci ještě při tlaku zkusil štěstí od modré Lukáš Pulpán a trefil se přesně do růžku.

V poslední části už na hostujících hráčích bylo znát, že jde o jejich teprve první zápas a síly rychle ubývaly. Energetici se díky tomu častěji dostávali do tlaku a točili Litvínov v obranném pásmu. Několik střeleckých pokusů si připsala Černochova formace, výborné výkony ale v litvínovské brance předváděl exkarlovarský Honzík. Jako mladík se po ledě proháněl kapitán Václav Skuhravý, byl úplně všude, aktivní vpředu a poctivý vzadu, ukázkový výkon v přípravném zápase. Pokud se obráncům nepodařilo vždy zachytit pronikajícího soupeře, jistota měli v zádech díky skvělým zákrokům Filipa Novotného. Aktivitou jako vždy hýřil i Jakub Flek, který díky svým průnikům obranou vybojoval přesilovou hru. A kdo jiný než on sám ji také mohl využít? Kotvan dával na vrcholu kruhů pozor, před brankou našel Flekovu hůl a lehké doklepnutí znamenalo již čtvrtou branku. Že se vyplácí dohrávat akce až do posledních vteřin se vyplatilo nováčkovi Martinu Kadlecovi, který nevypustil napadání gólmana Honzíka, zachytil jeho špatnou rozehrávku a přidal konečnou pátou branku. Energetici si tak připsali v Generali Česká Cupu druhou výhru.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že se nám před domácími fanoušky podařilo vyhrát takovým rozdílem, ale myslím, že výsledek úplně neodpovídá tomu, jak se zápas vyvíjel. V první a třetí třetině nás výrazně podržel gólman Novotný a je jeho velikou zásluhou, že jsme nedostali branku. Jsme spokojenější se hrou na útočné polovině než s tou v obranném pásmu. Bylo tam opět několik věcí, na které se budeme muset při tréninku zaměřit a na kterých musíme dál pracovat. Jsme rádi, že nám to vítězství vlije trochu energie do tréninku. Příště si ale musíme dát větší prostor, protože Litvínov si vytvářel podstatně více šancí, než bychom chtěli.

Vladimír Országh (HC VERVA Litvínov): Výsledek mluví za vše. První třetina byla vyrovnaná, byly tam šance na obou stranách, ale od druhé třetiny soupeř převzal iniciativu. Dost jsme ztráceli puky u modrých čar. Veliké problémy se soupeřem jsme měli při brejcích a při přečísleních, kterými neustále hrozil. Byl to náš první zápas, máme trochu skluz, bylo tam dost dobrých věcí. Trošku mě mrzí, že jsme se neprosadili, protože šance tam byly.

Fotogalerie

Související články