HC Energie Karlovy Vary

První derby Generali Cupu, poradí si Energie s pandemií zbržděným Litvínovem?

Karlovarské hokejisty čeká v úterý první Podkrušnohorské derby letošní mezisezony, v 17:30 na svém ledě přivítají litvínovskou Vervu. Pro Severočechy se jedná o vůbec první ostré utkání Generali Česká Cupu, jejich první dva duely byly totiž kvůli koronavirové nákaze v kabině Vervy odloženy, a černo-žlutí tak ztratili dva týdny tréninkové přípravy. Jak se to projeví na jejich herním projevu?
Kde sledovat utkání: Onlajny.com | Hokejka.cz | Instastories
Vstup: Informace pro návštěvníky KV Areny v rámci zápasů Generali Česká Cupu

O soupeři

V mezisezoně patřil Litvínov i vzhledem k loňské ne úplně uspokojivé dvanácté příčce k nejaktivnějším celkům extraligy a družina nově vedená slovenským koučem Vladimírem Országhem řádně provětrala kádr. Rozloučily se hlavně zahraniční posily - zpět do domovského Švédska cestoval s dvanácti utkáními v litvínovském dresu na kontě útočník Edwin Hedberg (0+3), po šesti startech Vervu opustil v hokejovém světě dosti výrazný Kanaďan Akim Aliu (1+2) a jen jediný zápas před odchodem stihl jeho krajan Chris Langkow (0+0). Kromě nich ale Severočechy zasáhla i ztráta některých výraznějších hráčů, jakým je brankářská jednička uplynulé sezony Jaroslav Janus, reprezentační bek Michal Moravčík (13 zápasů, 2+5) či dlouholetý kapitán Michal Trávníček (49 zápasů, 3+10).

Ovšem zisky minimálně na papíře mají slušný potenciál překonat ztráty - do branky se nově postaví Janusův krajan Denis Godla, jeden z největších gólmanských objevů loňska; obranu posílili Uvis Balinskis, Lotyš s bohatými zkušenostmi z KHL a loni se třinácti body nejproduktivnější bek Dynamo Riga a důrazný Kanaďan Aaron Irving (loni švédské Örebro); v útoku budou nově válet rychlonohý Martin Látal (v Pardubicích 46 zápasů, 7+8), Patrik Zdráhal (mezi Vítkovicemi a Plzní celkem 45 zápasů, 9+12), ze zámoří získaný žhavý talent polského hokeje Alan Lyszczarcyk (loni Fort Wayne Comets, ECHL) a velmi úspěšné loňské hostování ze Sparty si nastálo prodloužil Richard Jarůšek (52 zápasů, 22+16).

Velkou neznámou bude však rozehranost litvínovského kádru - krátce před započetím Generali Česká Cupu se totiž v jejich kabině objevila nákaza koronaviru a celý tým putoval do karantény. V důsledku toho byly odloženy první dva duely Severočechů a přerušena jejich příprava, do které se vrátili až začátkem minulého týdne. "Nákaza koronavirem samozřejmě ovlivnila naši přípravu, protože jsme ztratili dva týdny. Je to věc, se kterou se musíme vypořádat a jít dále. Hráči se v rámci svých možností připravovali v domácím prostředí i během karantény podle plánů od kondičního trenéra. Každý den jsme navíc měli on-line porady, kde jsme měli prostor řešit i taktiku," sdělil pro klubový web nový lodivod černo-žluté kocábky. Bude však jen týden ledu bez ostré herní akce stačit na v plném tempu pracující energetiky?

Vstupenky jsou stále k dispozici zde

Z kabiny Energie

Karlovy Vary vykročily do Generali Česká Cupu tou pravou bruslí, v úvodním zápase po divácky velice atraktivní dvanáctibrankové přestřelce udolaly Mladou Boleslav 7:5 a následně před domácími fanoušky urvaly s vítězem loňské části Libercem alespoň bod po prohře 4:5 v prodloužení.

"Chceme nadále pokračovat v průběhu přípravy jak v tréninku, tak i v nasazování hráčů do zápasů. Jsme rádi, že se nám nyní vrátili někteří hráči, kteří s námi nemohli trénovat, takže budeme chtít zapojit nějaké nové tváře, vyzkoušet je," prozradil asistent karlovarského kouče Tomáš Mariška. K dispozici by trenérskému týmu mohl být už i útočník Martin Kadlec, se 32 přesnými trefami a celkem hned šedesáti body (32+28) v 53 duelech vůbec nejlepší kanonýr uplynulé sezony Chance ligy.

"Stejně jako dosud se ale nebudeme soustředit na soupeře, ale spíš na to, co chceme hrát my, na odstraňování našich chyb a na co největší zařazování těch herních prvků, které chceme v naší hře vidět i v ligové sezoně," pokračuje Mariška. První Podkrušnohorské derby v nových barvách odstartuje v úterý 11. 8. v 17:30. Těšíme se na Vás!

➕ Do přípravy A-týmu se tento týden již zapojil také loňský nejlepší střelec Chance liga, útočník Martin Kadlec 👌

Zveřejnil(a) HC Energie Karlovy Vary dne Pondělí 10. srpna 2020

Související články