HC Energie Karlovy Vary

Další trofej pro dorost! Omlazená sestava vybojovala ve Zlíně zlato

Přesně týden po zisku zlata na President Cupu zamířil karlovarský dorost již poněkolikáté na Zlín Cup. Do Zlína vyrazili trenéři se sestavou doplněnou o mladší hráče, z nich někteří už do extraligy dorostu nakoukli a pro některé to naopak byla premiéra. Energetici našli na turnaji pouze jednoho přemožitele a v přímém souboji o první místo pak zdolali tým Komety Brno a stejně jako v loňském roce Zlín Cup vyhráli.

Tentokrát se ve Zlíně sešly týmy Dukla Trenčín, HKM Zvolen, Berani Zlín, Kometa Brno a Energie Karlovy Vary. Jednotlivé týmy se utkaly každý s každý, Zápasy se hrály ve formátu 3x15 minut čistého času a o konečném pořadí rozhodoval počet bodů a případně vzájemná bilance.

Prvním dnem turnaje byla sobota, kdy na energetiky čekali pouze slovenští soupeři. Tím prvním byl dorost Dukly Trenčín. Své soupeře energetici hned zpočátku opařili třemi góly, které padly v prvních třech minutách. Skóre ve zmatku před brankou otevřel Michal Kváš. Netrvalo dlouho a výpravu tří energetiků na branku úspěšně zakončil Adam Zolnaj, který o pár minut později překvapil gólmana střelou z kruhu - 3:0. Jenomže postupně se slovenští mladíci z této nadílky otřepali a dostat puk do slovenské branky nebylo pro energetiky vůbec snadné. Nakonec však skórovali ještě třikrát.

Napilno však měl i Ondřej Maňák, který střežil branku Energie a situaci mu navíc komplikovala pěkná mlha, takže několikrát byl určitě překvapený, když se před ním zjevil některý ze soupeřů. V jednu chvíli Ondra chladnokrevně zlikvidoval hodně nebezpečný únik trenčínského útočníka. O čisté konto přišel ve dvacáté sedmé minutě. Naši mladíci však své soupeře na dostřel nepustili a naopak jim ještě odskočili. Díky mlze nebylo skoro vidět, že padl čtvrtý gól, kterým svůj brejk zakončil Pavel Kůrka. Přesilovkovou kombinaci při hře 5 na 3 zakončil Lukáš Slavík a posledním střelcem Energie byl Vratislav Švejcar - 6:1.

Energie Karlovy Vary - Dukla Trenčín 6:1
Branky a nahrávky: 1. Kváš (Jäger, Vrzal), 2. Zolnaj A. (Staněk, Šedivec), 4. Zolnaj A. (Bednář), 28. Kůrka, 34. Slavík (Sedláček, Kůrka), 44. Švejcar (Sedláček, Tomek) - 27. Urmín (Prokoflev)

Večer se karlovarští mladíci utkali s týmem HKM Zvolen. S nadsázkou by se dalo říct, že do tohoto utkání energetici nastoupili levou nohou a několik gólů bylo opravdu hodně nešťastných ať už kvůli pádům, nesprávným přihrávkám a tak podobně. I když zpočátku to ještě tak černě nevypadalo. Energetici sice inkasovali jako první, ale ještě v té samé minutě skóre srovnal Michal Kváš po parádní přihrávce Lukáše Slavíka. Do konce první třetiny však energetici schytali gól ještě dvakrát. V úvodu druhé části se dostali na dostřel díky Matyáši Šedivcovi, ke kterému se v mezikruží dostal odražený puk a mladičký útočník ho okamžitě poslal do branky.

Ačkoliv se naši mladíci hnali za srovnáním, tak puk se jim do branky dostat nepodařilo. Buď jejich akce končily napadáním soupeřů, nebo střely mířily mimo tři tyče. Halou se také několikrát rozlehlo drnčení brankové konstrukce. V úvodu třetí třetiny zapadl puk do karlovarské branky ještě dvakrát. Tento zápas byl hodně náročný pro brankáře Ondřeje Kadouna, který kvůli mlze téměř neviděl a jeho práci mu navíc komplikovaly zmatky před jeho brankou, ve kterých měli občas prsty i jeho spoluhráči. Energetici tak nakonec zakončili první turnajový den prohrou 2:5.

HKM Zvolen - Energie Karlovy Vary 5:2
Branky a nahrávky: 13. Hrušovský, 16. Žiak, 19. Žiak (Rajnoha), 41. Žiak, 43. Rajnoha (Žiak) - 13. Kváš (Slavík), 25. Šedivec (Bednář, Staněk)

Druhý turnajový den dorost Energie otevřel utkáním s týmem Berani Zlín. Ani ne půl minuty po úvodním vhazování skóre otevřel Vratislav Švejcar. Karlovarskému útočníkovi na holi přistál puk po nepřesné rozehrávce domácích za brankou. V úvodu druhé třetiny pak Michal Kváš vyrazil k brance a i přes dva stíny v zádech poslal puk kolem bližší tyčky do branky - 2:0. Ani ne dvě minuty na to za doprovodu jednoho ze soupeřů puk do zlínské branky poslal Lukáš Slavík - 3:0, který se podepsal i pod čtvrtou branku Energie. V brance tentokrát stál Ondřej Kadoun, který měl opět plné ruce práce. A i přes ztížený výhled svými zákroky držel energetiky ve hře. O čisté konto přišel až tři minuty před koncem zápasu v oslabení a v poslední minutě pak zlínští hráči potrestali nedisciplinovanost svých soupeřů ještě jednou. Utkání tak nakonec skončilo za stavu 4:2 pro Energii.

Berani Zlín - Energie Karlovy Vary 2:4
Branky a nahrávky: 42. Riedl, 45. Páže - 1. Švejcar (Michalov), 19. Kváš, 21. Slavík (Kváš, Křivánek), 25. Slavík (Vrzal, Jäger)

Výhra energetiky naklopla, což se jim hodilo před posledním utkáním turnaje, kdy se postavili dorostu Komety, který první den turnaje zakončil bez ztráty bodu. Už od prvních minut bylo jasné, že si oba týmy půjdou za výhrou a na ledě to jenom lítalo. Ve druhé minutě pálil z kruhu Jakub Staněk, ale jeho střela skončila na nohou obránce, ten se po kotouči sice ohlížel, ale Marko Michalov byl rychlejší a z pod jeho nohou si puk převzal a napálil ho rovnou do branky - 1:0. Ve čtvrté minutě, ale hráči Komety srovnali - 1:1. Po tomto gólu Ondřej Maňák svou branku zamkl a nepustil za svá záda ani myš, i přestože také on měl kvůli mlze ztížený výhled a brněnští mladíci bojovali až do poslední chvíle, protože ve hře bylo první místo turnaje. Vedení Energii vrátil Matyáš Šedivec, který ve vlastním oslabení přesnou tečí do branky nasměroval střelu Davida Sedláčka. Ve dvacáté čtvrté minutě pak během necelých dvou minut dvakrát skóroval Pavel Kůrka.

Karlovarský obránce nejprve v kruhu odzbrojil jednoho ze soupeřů a vzápětí puk poslal kolem bližší tyčky. Necelé dvě minuty na to Pavlův brejk nezastavil, ani jeden ze soupeřů a tak karlovarská střídačka znovu mohla slavit - 4:1. Na začátku poslední části utkání vybojovali Eliáš Křivánek a Adam Zolnaj u mantinelu puk, který Adam zpoza branky poslal před ní na Matěje Bauera, který ho nasměroval do vzdálenějšího rohu - 5:1. Střeleckou listinu uzavřel stylově kapitán týmu Petr Tomek, který střelou z kruhu zpečetil výhru 6:1. Pro Petra bylo toto utkání speciální, neboť do Energie přišel před loňskou sezonou právě z Komety.

Energie Karlovy Vary - Kometa Brno 6:1
Branky a nahrávky: 2. Michalov (Staněk), 11. Šedivec (Sedláček), 24. Kůrka (Tomek, Švejcar). 26. Kůrka, 35. Bauer (Zolnaj, Křivánek), 43. Tomek (Sedláček, Chlapovič) - 4. Kubín (Chrulinski)

Tato výhra vynesla energetikům tři body do turnajového bodování a tak i přestože Kometa měla před sebou ještě jeden zápas, tak bylo díky vzájemné bilanci jasné, že vítězem turnaje Zlín Cup 2024 se opět stal dorost Energie, který vyhrál tři ze čtyř zápasů.

Konečné pořadí Zlín Cup 2024

1. Energie Karlovy Vary
2. Berani Zlín
3. Kometa Brno
4. Dukla Trenčín
5. HKM Zvolen

Nejlepším hráčem týmu byl vyhlášen Marko Michalov. „Turnaj byl hodně dobrý a s klukama jsme si to užili. Zápasy byly těžké, ale zvládli jsme je. Tedy až na utkání se Zvolenem,“ hodnotí turnaj mladý útočník. „Nejlepší zápas byl asi s Kometou,“ odpovídá Marko na otázku ohledně soupeřů a doplňuje, „nejhůř se nám asi hrálo právě proti Zvolenu, ten zápas se nám nepovedl.“

Do Zlína odjel tým doplněný o hráče z mladších kategorií Energie a trenéři v každém utkání posílali na led tři formace a jedna lajna měla volno. Zápasy ve Zlíně byly jednou z posledních prověrek před sezonou, která dorostu odstartuje už ve čtvrtek 5. září. „Turnaj byl příležitostí vidět v zápasovém nasazení i mladší hráče a dal nám opět nějaké informace ohledně sestavy. Kluci turnaj zvládli dobře a řekl bych, že prohra se Zvolenem tým nakopla a i díky tomu jsme nakonec turnaj vyhráli,“ říká kouč dorostu Martin Gombár. Energetiky ještě čeká poslední přátelský zápas, tedy pokud se tak dá nazvat Západočeské derby.

Sestava Energie Zlín Cup 2024:
Kadoun, (Maňák) - Bauer, Bednář O., Křivánek, Břečka, Pavlis M., Jäger, Kubík, Kůrka, Kváš, Michalov, Sedláček, Slavík, Staněk, Kubát, Chlapovič, Šedivec, Švejcar, Tomek, Vrzal, Zolnaj