HC Energie Karlovy Vary

Energie povolila Vítkovicím jen jeden gól a bere druhou domácí výhru

Podruhé doma a podruhé vítězství. Karlovarští hokejisté přivítali v rámci druhého kola na svém ledě Vítkovice, kterým nadělili čtyři branky a znovu vedou tabulku extraligy.
Tipsport extraliga, 2. kolo, ne 12.9.2021, KV Arena
Karlovy Vary
Vítkovice
4:1
1:0, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 14. Plutnar (Flek), 33. Kohout (Koblasa), 42. O. Beránek (Kulich, Průžek), 60. T. Rachůnek (Hladonik) – 36. M. Kalus (R. Bondra, Gewiese).
Rozhodčí: Pražák, Šindel – Frodl, Komárek
vyloučení3:4
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku26:27
zblokované střely10:18
hity7:2
vhazování31:28
diváci2305
Karlovy Vary: F. Novotný – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, Pulpán, T. Havlín, T. Hanousek, Weinhold – T. Rachůnek, Hladonik, Flek – Průžek, Kulich, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček.
Vítkovice: Stezka – Plášil, R. Polák, Galvinš, Gewiese, Koch, L. Kovář, Machů – Roberts Bukarts, J. Hruška, Svačina – L. Krenželok, Marosz, Fridrich – R. Bondra, Flick, M. Kalus – Bernovský, Chlán, Dej.

Komentář k utkání

Nedělní duel začal poměrně opatrně. Ani jednom z týmů se úplně nechtělo nastavit tempo hry. Po pětiminutovém bloku bez větších šancí se ale iniciativy chytila domácí Energie. Karlovarští dokonce dostali příležitost přesilové hry, tu ale využít nedokázali. Nakonec ve 14. minutě přišla úvodní branka zápasu. Jakub Flek dokázal obrat protihráče o kotouč a vydal se s ním do útočného pásma, na druhé straně viděl i najíždějícího Michala Plutnara, kterému přesně nabil a karlovarská sedmička se z levého kruhu bez problému trefila do odkryté vítkovické sítě. Poté, co se domácí dostali do vedení se začali mnohem více angažovat v osobních soubojích, Vítkovice na tuto skutečnost dokázaly reagovat jen faulem, který si odpykal Karel Plášil. Do konce třetiny už se ale skóre neměnilo.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili hosté s mnohem větším nábojem a na ledové ploše to bylo vidět. Více času v útočné třetině, přesnější kombinace a hlavně tlak před Filipem Novotným. Po dvanácti minutách hry ve druhé periodě byl k vidění druhý gól, znovu se o něj však postaral tým Martina Pešouta. V 33. minutě Petr Koblasa dokázal zachytit Stezkovu rozehrávku a okamžitě předal puk Martinu Kohoutovi, první pokus karlovarskému útočníkovi nevyšel, dorážka vlastní střely už ale za brankovou čáru doputovala. O necelé tři minuty později už se ale zásluhou Marka Kaluse dostaly Vítkovice znovu na dostřel jediné branky. Kalus si v přesilovce vytvořil střeleckou pozici a zpoza levého kruhu propálil vše co mu stálo v cestě. Ve zbývajícím čase se před bránu tlačili hosté, ke změně stavu už ale nedošlo.

Poslední část hry doslova odšpuntoval Ondřej Beránek, který se ve dvaačtyřicáté minutě rozjel do pásma před Stezkou a tvrdou ránou od kruhů vítkovického gólmana překonal. Hra se po této brance dosti uklidnila a snížilo se i tempo. Osobní souboje ale nevypustilo ani jedno z mužstev. Ridera se ze všech sil snažila v posledních minutách zvrátit nepříznivý stav utkání, agresivitou na ledě si ale přivodila jen vyloučení. V závěru poslední třetiny se ještě snažili hosté něco vymyslet v šesti bez gólmana, toho ale přesně minutu před koncem dokázal využít Tomáš Rachůnek, jenž si s pukem sjel za modrou čáru, odkud prázdnou klec s přehledem trefil. Karlovarští si tak připisují druhou výhru ze dvou utkání.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že nás čeká velmi silná a houževnatý soupeř, který má velké a silné hráče. Vstup do utkání jsme měli dobrý, první třetinu jsme zvládli tak, jak jsme chtěli. Byla jen škoda, že jsme nebyli produktivnější a nevyužili jsme některou ze šancí. Podařilo se nám odskočit na dvě branky. Ve druhé třetině jsme pak ale vypadli z tempa a z naší hry. Trochu s námi zacloumala ta inkasovaná branka. I tak jsme to ale zvládli, vzadu nás podržel Filip Novotný. Třetí třetinu jsme pak už odehráli týmově, obětavě. Jsme rádi, že jsme i s takto těžkým soupeřem dokázali získat tři body.

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): První třetinu jsme chtěli zvládnout na 0:0. Po individuální chybě na útočné modré čáře jsme prohrávali 0:1. I když jsme na nebezpečné a rychlé protiútoky Karlových Varů upozorňovali. Něco jsme si k tomu řekli v kabině. Pak ve druhé třetině jsme byli jasně lepší a chybělo jen málo, abychom to v závěru druhé periody vyrovnali. Tam jsme čtyři, pět minut dělali obrovský tlak. Nakonec jsme šli za stavu 1:2 do kabin. Ve třetí třetině jsme chtěli zase hrát aktivně, ale v prvním nebo druhé střídání jsme znovu udělali hrubou individuální chybu a z protiútoku jsme inkasovali. V závěru jsme ještě zkusili powerplay, to jsme ale nezvládli, a tak neodvážíme ani bod.

Fotogalerie

Související články